Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Διαμαρτυρία για την καθαριότητα στο 2ο ΚΕΣΥ Α’ Αθήνας: Kείμενο συμπαράστασης του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διαμαρτυρία για την καθαριότητα στο 2ο ΚΕΣΥ Α’ Αθήνας: Kείμενο συμπαράστασης του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΣΕΕΠΕΑ) Αττικής.

Διαμαρτυρία για την καθαριότητα

Δημοσιεύουμε ακολούθως τη διαμαρτυρία εργαζομένων για την έλλειψη προσωπικού καθαριότητας στο 2ο ΚΕΣΥ Α΄ΑΘΗΝΑΣ, καθώς και το κείμενο συμπαράστασης του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ 2ο ΚΕΣΥ Α’ Αθήνας

Ως εργαζόμενοι του 2ου ΚΕΣΥ Α’ Αθήνας διαμαρτυρόμαστε για την έλλειψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας  στο ΚΕΣΥ και την ανεύθυνη στάση της Περιφέρειας Αττικής που δεν  σπεύδει να επιλύσει το ζήτημα όσο το ταχύτερο μέσα στην τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας και των ειδικών μέτρων προστασίας της υγιεινής των δημόσιων χώρων.

Η  μη πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας

στην υπηρεσία μας από την Περιφέρεια Αττικής έχει ως  αποτέλεσμα την επιβάρυνσή μας σε επίπεδο υγείας και σε οικονομικό  κόστος που νομίμως δε μας αναλογεί.

Είναι απαράδεκτο

και αδιανόητο να μην εξασφαλίζεται ο καθαρισμός ενός εσωτερικού  δημόσιου χώρου που στεγάζει υποστηρικτικές δομές μαθητών – γονέων και σχολείων και να επαφίεται στον πατριωτισμό(!) των αναπληρωτών με τους οποίους είναι κυρίως στελεχωμένη η Υπηρεσία.

Καθημερινά

προσέρχονται στην Υπηρεσία μας δεκάδες εργαζόμενοι καθώς και γονείς με τα παιδιά τους για εκπαιδευτική – ψυχολογική  αξιολόγηση , συμβουλευτική και υποστήριξη.

Οι συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας  είναι προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του ΚΕΣΥ όπως και κάθε άλλου δημόσιου χώρου  πολύ περισσότερο την περίοδο που τα κρούσματα covid-19 σπάνε κάθε βδομάδα νέο ρεκόρ.

Παράλληλα

με έκπληξη και λύπη πληροφορηθήκαμε από τον τύπο ότι η πλειοψηφούσα παράταξη εισηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την έγκριση  δαπανών συνολικού ποσού 19.740€ (Αρ. Πρωτ.: 662572/10-09-20) για τη διοργάνωση σεμιναρίων ενημέρωσης για θέματα του παιδιού με ΔΕΠ-Υ σε ιδιωτικό φορέα.

Το ποσό αυτό

θα ήταν ικανό για να καλύψει τις πάγιες ανάγκες σε υλικοτεχνικά μέσα , όπως μεγάλο φωτοτυπικό το οποίο στην παρούσα φάση έχουμε δανειστεί από τον Δήμο Ηλιούπολης έως το τέλος του μηνός Νοεμβρίου!! καθώς και μόνιμο-σταθερό προσωπικό καθαριότητας στην υπηρεσία μας.

Δεν  ζητήθηκε

η συνδρομή επίσημα από την Υπηρεσία μας ή το 1Ο ΚΕΣΥ  Α’ Αθήνας για να οργανώσουμε και υλοποιήσουμε την παραπάνω δράση σύμφωνα με τις δυνατότητες μας, όπως άλλωστε προβλέπεται  στις αρμοδιότητες των ΚΕΣΥ βάση του νόμου 4547/2018, στο Άρθρο 7 «Αποστολή και αρμοδιότητες των Κ.Ε.Σ.Υ.», παρ. 2 ε.

Καλούμε την Περιφέρεια Αττικής

να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην αφήσει το 2Ο ΚΕΣΥ Α΄Αθήνας ακάλυπτο και ανοχύρωτο απέναντι στην μόλυνση και διάδοση της πανδημίας που  αναπτύσσεται, στέλνοντας άμεσα προσωπικό καθαριότητας και διασφαλίζοντας την μόνιμη και σταθερή παρουσία του στην πολύπαθη υπηρεσία μας .

Εάν η Περιφέρεια Αττικής

δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την βασική προϋπόθεση , ώστε να συνεχιστεί απαρέγκλιτα το έργο μας ας το δηλώσει επίσημα και σε όλους τους τόνους δίνοντας πλέον την ευθύνη στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο πρέπει να στείλει μόνιμο και σε σταθερή βάση προσωπικό καθαριότητας για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά  αυτή  η πάγια δυσλειτουργία του συστήματος των ”διαγωνισμών” της μερικής απασχόλησης με σύντομη  ημερομηνία λήξης.

Γιατί η υγεία των γονέων, των μαθητών και των εργαζομένων πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και ευθύνη.

 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΟΜΗΣ

_________________________

Διαμαρτυρία για την καθαριότητα
Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής

Πανεπιστημίου 59, Ομόνοια, 10564, 4ος όροφος, γρ.408- 409, Αθήνα

www.seepeaa.gr,Εmail:seepeaa@yahoo.gr

Ιδρυτικό μέλος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ

Αθήνα, 30-10-2020

Αρ.Πρωτ.:762

Προς:

-Τον Περιφερειάρχη Αττικής,

κ. Γ. Πατούλη

-Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού

Τομέα Αθηνών,

κ. Γ. Δημόπουλο

Κοινοποίηση:

-Υφυπουργό Παιδείας κα Σ. Ζαχαράκη

-Γ. Γραμματέα ΥΠΑΙΘ, κα Α. Γκίκα

-Περιφερειακό Διευθυντή

Π/θμιας και Δ/θμιας

Εκπαίδευσης Αττικής,

Δρ. Γεώργιο Κόσυβα

ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ 2ο ΚΕΣΥ Α΄ΑΘΗΝΑΣ»

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,

Αξιότιμε κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής,

μετά από καταγγελία των εργαζομένων και συμμεριζόμενος απολύτως την τραγικότητα της κατάστασης που βιώνουν οι συνάδελφοί μας εκπαιδευτικοί και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, σας απευθύνει την παρούσα επιστολή για να διαμαρτυρηθεί εντόνως για την έλλειψη προσωπικού καθαριότητας στο 2ο ΚΕΣΥ Α΄ΑΘΗΝΑΣ του Υπουργείου Παιδείας.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πρόκειται για εκπαιδευτική δομή που καθημερινά δέχεται για αξιολόγηση και υποστήριξη δεκάδες μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τους γονείς τους.

Σας υπενθυμίζουμε

ότι ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής με επιστολή του (Α.Π.: 706/13-2-2020) που απευθυνόταν τόσο προς την Περιφέρεια Αττικής όσο και προς το ΥΠΑΙΘ, με θέμα:

«Καταγγελία για την έλλειψη υπηρεσιών καθαριότητας στα ΚΕΣΥ Αττικής»,

είχε επισημάνει εγγράφως από τον Φεβρουάριο του 2020 την έλλειψη σταθερού και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και τις απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες, υπό τις οποίες καλούνταν οι εργαζόμενοι σε αυτά να επιτελέσουν το έργο τους, και μάλιστα λίγες μόνο ημέρες πριν την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας!

Με μεγάλη λύπη

διαπιστώνουμε ότι 8 μήνες μετά και ενώ έχει μεσολαβήσει μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, το πρόβλημα της έλλειψης υπηρεσιών καθαριότητας στα ΚΕΣΥ, όχι μόνο συνεχίζει να υφίσταται, αλλά παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις μετάδοσης του κορωνοϊούλόγω των αλλεπάλληλων επισκέψεων εναλλασσόμενου πληθυσμού, που καθιστούν το επιδημιολογικό προφίλ της υπηρεσίας ιδιαίτερα βεβαρημένο.

Επιπλέον,

συμφωνούμε με την άποψη των συναδέλφων μας ότι «είναι απαράδεκτο και αδιανόητο να μην εξασφαλίζεται ο καθαρισμός ενός εσωτερικού δημόσιου χώρου που στεγάζει υποστηρικτικές δομές μαθητών, γονέων και σχολείων και να επαφίεται στον πατριωτισμό(!) των αναπληρωτών, με τους οποίους είναι κυρίως στελεχωμένη η Υπηρεσία».

Όπως γίνεται αντιληπτό

οι εργαζόμενοι καλύπτουν ιδίοις εξόδοις την καθαριότητα του ΚΕΣΥ, αλλά και καθαρίζουν μόνοι τους το χώρο εργασίας τους.

Παράλληλα,

υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας απευθύνεται σε μαθητές με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και στις οικογένειές τους, γεγονός που θα έπρεπε να σας έχει ευαισθητοποιήσει προκειμένου να λάβετε άμεσα και μόνιμα μέτρα για την καθαριότητα των χώρων.

Τέλος,

δηλώνουμε απερίφραστα ότι συντασσόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας του 2ου ΚΕΣΥ Α΄ Αθήνας και διεκδικούμετόσο από την Περιφέρεια Αττικής, όσο και από το καθ΄ύλην αρμόδιο Υπουργείο, άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος της καθαριότηταςτου εν λόγω ΚΕΣΥ, αλλά και όλων των ΚΕΣΥ της Αττικής.

Επίσης,

απαιτούμε την εξασφάλιση των προβλεπόμενων εκ των κείμενων διατάξεων όρων υγιεινής και ασφάλειας, στους χώρους εργασίας και επισημαίνουμε ότι επιφυλασσόμαστε όλων των νομίμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το θεσμικό μας ρόλο, σε περίπτωση που διακυβευτεί η υγεία του προσωπικού και των εξυπηρετούμενων μαθητών.

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,
Αξιότιμε κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, ως πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί το σύνολο του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της Αττικής, σας προωθεί την καταγγελία των εργαζομένων στο 2ο ΚΕΣΥ Α΄ Αθήνας και παρακαλεί για τις δικές σας ενέργειες.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                            Ο Γ. Γραμματέας

Ευγενία Τραγάκη                  Γεώργιος Δεληγιάννης

Δείτε σχετικά

Πρόβλημα υγιεινής και ασφάλειας σε ΚΕΣΥ της Αττικής: Καταγγελία του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής

Δείτε επίσης

Ειδική αγωγή και εκπαίδευση στην Αττική: Περιγραφή και κωδικοποίηση προβλημάτων από τον ΣΕΕΠΕΑ Αττικής
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση