Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Διαβίωση σε ίδρυμα παιδικής προστασίας και δικαιώματα παιδιών: Εργαστήριο και Ημερίδα στα Ιωάννινα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διαβίωση σε ίδρυμα παιδικής προστασίας και δικαιώματα παιδιών: Εργαστήριο και Ημερίδα στα Ιωάννινα 21 και 22 Οκτωβρίου 2022 – Ανακοίνωση.

Διαβίωση σε ίδρυμα παιδικής προστασίας και δικαιώματα παιδιών

Το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την  Εξωϊδρυματική Κοινωνική Φροντίδα των Ανηλίκων “ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ” προσκαλεί:

1. Στο 2o Eργαστήριο στην κοινωνική εργασία για την προστασία των δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων για τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα – Iωάννινα, 21 Οκτωβρίου 2022, ώρες: 9:30-16:30 – Απευθύνεται 40 πτυχιούχους Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Παιδαγωγικής, Νομικής, εθελοντές σε μονάδες κοινωνικής προστασίας ανηλίκων, εργαζόμενους ή μη.

2. Στη Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα: «Η διαβίωση σε ίδρυμα παιδικής προστασίας, η πρόληψη και η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων- Ο θεσμός της αναδοχής και η συμβολή του στο δικαίωμα του παιδιού για οικογενειακή ανατροφή» – Ιωάννινα, 22 Οκτωβρίου 2022 ώρες 9:30 – 15:30.

Αναλυτικά η ενημέρωση

Πώς ζουν τα παιδιά στα ιδρύματα παιδικής προστασίας; Γνωρίζουμε πράγματι αν υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματά τους και εάν μπορούν να έχουν όλες τις ευκαιρίες που έχουν στη ζωή τους τα υπόλοιπα παιδιά που ζουν στις οικογένειές τους; Εφαρμόζεται η ισότητα μεταξύ όλων των παιδιών στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και τα δικαιώματα της παιδικής ηλικίας όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ και το ελληνικό Σύνταγμα; Είναι όντως τόσο ευτυχισμένα τα παιδιά των  ιδρυμάτων όπως προβάλλονται από τα  ΜΜΕ  και τι απογίνονται μόλις ενηλικιωθούν και απομακρυνθούν από τα ιδρύματα; Γιατί πολλά ιδρύματα αντιδρούν στην αποϊδρυματοποίηση και τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό;

Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντά η ΄Εκθεση του Συνηγόρου του Παιδιού το 2015 «Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα» και επιβεβαιώνεται και με την ΄Εκθεση της ίδιας Ανεξάρτητης Αρχής το 2020.

Οι διαπιστώσεις της εντοπίζονται στις παραβιάσεις που αφορούν τη ρύθμιση των γονικών τους εκκρεμοτήτων, την επικοινωνία ή διακοπή επικοινωνίας με τη φυσική τους οικογένεια, στην ελευθερία έκφρασης και το σεβασμό της θρησκευτικής και πολιτισμικής τους καταγωγής, την προστασία της σωματικής και ψυχικής τους ακεραιότητας και το δικαίωμα έκφρασης παραπόνων μέσω της συνηγορίας, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ασφάλεια, στο σεβασμό στην προσωπικότητά τους.

Το ΄Εργο «Δικαιώματα των Παιδιών που ζουν σε ιδρύματα/Τα αόρατα παιδιά» που στοχεύει στην ανάδειξη των ανισοτήτων  στα παιδιά των ιδρυμάτων, στη δευτερογενή κακοποίηση που αυτά υφίστανται λόγω της χρόνιας παραμονής του σε ίδρυμα και στους μηχανισμούς προστασίας των δικαιωμάτων τους,  υλοποιείται από το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών «Δικαίωμα στην Οικογένεια» με εταίρο την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΕ) και τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών στα Ιωάννινα,  πραγματοποιεί  τις ακόλουθες δράσεις:

2o Eργαστήριο  στην κοινωνική εργασία

για την προστασία των  δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων για τα  παιδιά που ζουν σε ιδρύματα σύμφωνα με τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στις Ειδικές Εκθέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Συνήγορος του Πολίτη, Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού

Iωάννινα, 21 Οκτωβρίου 2022, ώρες: 9:30-16:30

Το εργαστήριο περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες, από ισάριθμους εκπαιδευτές, στους τομείς:

α) Δικαιώματα των παιδιών που παραβιάζονται μέσα σε ιδρύματα σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού και τις Εκθέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Συνήγορος του Πολίτη, Κύκλος Δικαιωμάτων

β) Δευτερογενής κακοποίηση των ανηλίκων σε ιδρύματα, εντοπισμός κακοποίησης, αντιμετώπιση του προβλήματος

γ) Η κοινωνική εργασία πρόληψης και αντιμετώπισης της κακοποίησης μέσα σε ίδρυμα

δ) Το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων με την πρόσφατη υπουργική απόφαση και η συμβολή του στην προστασία των δικαιωμάτων των ανηλίκων – Η αναδοχή ως μέτρο προστασίας του δικαιώματος των παιδιών στην οικογενειακή φροντίδα.

Απευθύνεται 40 πτυχιούχους Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Παιδαγωγικής, Νομικής, εθελοντές σε μονάδες κοινωνικής προστασίας ανηλίκων, εργαζόμενους ή μη και στόχος η κατανόηση της παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών και ο τρόπος που συμβαίνει καθώς και η χορήγηση πρακτικών τεχνικών σύμφωνα με τη νομοθεσία, για την αντιμετώπισή τους.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τους:

1) Γιώργο Μόσχο, νομικό, π. Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη, Συνήγορο του Παιδιού 2) Γιώργο Νικολαϊδη, ψυχίατρο, Δ/ντη στη Δ/νση Κοινωνικής Πρόνοιας Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π) 3) Σοφία Κωνσταντέλλια, κοινωνική λειτουργό τ. Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής και 4) Ελένη Γεώργαρου, νομικό τ. δικηγόρο στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, εμπειρογνώμονα παιδικής προστασίας & Πρόεδρο του Δικτύου Αναδόχων Γονέων «Δικαίωμα στην Οικογένεια».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Ιωαννίνων , στο χώρο του φουαγιέ του Δημαρχείου Ιωαννιτών, στις 21 Οκτωβρίου, ώρες 9.30 έως  16:00.

Αιτήσεις συμμετοχής: Εmail: fospavonet@gmail.com με την ένδειξη: Για το workshop Iωαννίνων.  Μαζί με την αίτηση που θα αποσταλεί προς συμπλήρωση, πρέπει να σταλεί πτυχίο των αναφερόμενων ειδικοτήτων, η βεβαίωση φοίτησης ή βεβαίωση εργασίας ή εθελοντισμού. Πληροφορίες: τηλ. 2310.288010, 6977831631 ώρες: 9:00-17:00

2η ΗΜΕΡΙΔΑ

ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα:

 «Η διαβίωση σε ίδρυμα παιδικής προστασίας,  η πρόληψη και η  αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων- Ο θεσμός της αναδοχής και η συμβολή του στο δικαίωμα του παιδιού για οικογενειακή ανατροφή»

Ιωάννινα, 22 Οκτωβρίου 2022 ώρες 9:30 – 15:30

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών «Δημ. Χατζής»  απευθύνεται στο ευρύ κοινό και η συμμετοχή σε αυτήν είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: Τηλ. 2310.288010, 6977831631

Το έργο «Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα/Τα αόρατα παιδιά»  υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων «Δικαίωμα στην Οικογένεια»   και εταίρο την Αναπτυξιακή Εταιρεία Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΕΕ – Α.Ο.Τ.Α) Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.

Δείτε επίσης

Επιμορφωτικά προγράμματα ΙΕΠ: Ποια πραγματοποιήθηκαν-ποια ολοκληρώνονται-ποια προγραμματίζονται 

Επιπτώσεις πανδημίας COVID-19 στη σχολική εκπαίδευση: Η νέα έκθεση του Δικτύου Ευρυδίκη 

Πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από το ΠΜΣ “Ειδική Αγωγή” του Πανεπιστημίου Κρήτης 

Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια από 3 ΠΜΣ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας 

ΕΜΕ: Αναγκαιότητα η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μελλοντικών και υπηρετούντων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση