Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Διαχείριση προσωπικού ΕΕΠ και ΕΒΠ: Nα επανέλθει στα ΠΥΣΕΕΠ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διαχείριση προσωπικού ΕΕΠ και ΕΒΠ: Nα επανέλθει στα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΥΣΕΕΠ) – Επιστολή ΣΕΕΠΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας στο ΥΠΑΙΘ.

Διαχείριση προσωπικού ΕΕΠ και ΕΒΠ

Την αναγκαιότητα επαναφοράς στα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΥΣΕΕΠ), αρμοδιοτήτων διαχείρισης προσωπικού ΕΕΠ και ΕΒΠ, όπως ισχύει και στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, επισημαίνει με επιστολή του στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ο ΣΕΕΠΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Σύλλογος ενημερώνει για τα προβλήματα στη διαχείριση του προσωπικού ΕΕΠ και ΕΒΠ από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με “συνέπεια να καταστρατηγούνται δικαιώματα συναδέλφων, να μένουν ακάλυπτα από προσωπικό σχολεία υψηλών αναγκών σε ανάγκες αυτοφροντίδας μαθητών, να μένουν ακάλυπτες οργανικές θέσεις  και να φαίνεται έντονα η αδυναμία και άγνοια των διευθύνσεων στην αξιολόγηση των αναγκών των σχολείων σε σχέση με την κάλυψή τους σε ΕΕΠ και ΕΒΠ”.

Μάλιστα, ως επόμενη κίνηση, ο Σύλλογος δηλώνει πως θα προβεί σε “επώνυμες καταγγελίες και δημοσιοποίηση Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, με συγκεκριμένα στοιχεία κακοχρησίας και τοποθετήσεων ΕΕΠ και ΕΒΠ όπου δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ελλιπούς υποστήριξης μαθητών με αναπηρία στις βασικές τους ανάγκες”.

Ακολουθεί η επιστολή

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.)

Πληροφορίες: email: seepeakm@gmail.com

Θεσσαλονίκη, 10/10/2022

Αρ. Πρωτ: 51

Προς: Την Υπουργό ΥΠΑΙΘ κα. Ν. Κεραμέως – Την Υφυπουργό ΥΠΑΙΘ κα. Ζ. Μακρή – Γενικό Γραμματέα ΥΠΑΙΘ κ. Α. Κόπτση – Διεύθυνση ΕΑΕ, Προϊστάμενο κ. Ι. Μπουσδούνη

Kοινοποίηση: ΠΟΣΕΕΠΕΑ – Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας – Διευθύνσεις Εκπαίδευσης – Περιφερειακοί Σύλλογοι – Μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ

Θέμα: Αναγκαιότητα επαναφοράς στα ΠΥΣΕΕΠ, αρμοδιοτήτων διαχείρισης προσωπικού ΕΕΠ και ΕΒΠ

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Αξιότιμη κα Υφυπουργέ,

Αξιότιμε κε Γ.Γ. και Προϊστάμενε ΕΑΕ,

O Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού προσωπικού Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΕΕΠΕΑ ΚΜ) είναι πρωτοβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπεί τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΒΠ) της Κ. Μακεδονίας, μόνιμους και αναπληρωτές που στελεχώνουν τη Δημόσια Ειδική και Γενική Εκπαίδευση, καθώς και τα ΚΕΔΑΣΥ και τις ΕΔΥ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Θεωρούμε καθήκον να σας ενημερώσουμε για την «κακή» διαχείριση του προσωπικού ΕΕΠ και ΕΒΠ από τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης.

  • Δυστυχώς από την περίοδο που άρθηκαν πολλές αρμοδιότητες από τα ΠΥΣΕΕΠ, που αφορούν τις τοποθετήσεις και  την διαχείριση  των μονίμων και αναπληρωτών ΕΕΠ και ΕΒΠ, παρουσιάζονται πολλά προβλήματα στα σχολεία, τα οποία προκύπτουν από την «κακή» χρήση  των πιστώσεων και την  ελλιπή κάλυψη των  ειδικών σχολείων που έχουν σοβαρές ανάγκες σε ΕΕΠ και ΕΒΠ και αντίστοιχα υπερκάλυψη σε σχολεία με λιγότερες ανάγκες. Τα ΠΥΣΕΕΠ ως αρμόδια όργανα τόσα χρόνια αξιολογούσαν, αποφάσιζαν και λάμβαναν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και των μαθητών, σε κρίσεις και αποφάσεις σε σχέση με το προσωπικό αυτό. Η διαχείριση του προσωπικού ΕΕΠ – ΕΒΠ από τις διευθύνσεις  εκπαίδευσης φαίνεται ότι δεν λειτουργεί καθώς διαπιστώνονται πολλά λάθη που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στα σχολεία.

Αυτό έχει ως συνέπεια να καταστρατηγούνται δικαιώματα συναδέλφων, να μένουν ακάλυπτα από προσωπικό σχολεία υψηλών αναγκών σε ανάγκες αυτοφροντίδας μαθητών, να μένουν ακάλυπτες οργανικές θέσεις  και να φαίνεται έντονα η αδυναμία και άγνοια των διευθύνσεων στην αξιολόγηση των αναγκών των σχολείων σε σχέση με την κάλυψή τους σε ΕΕΠ και ΕΒΠ. Το βασικό κριτήριο αξιολόγησης αναγκών των ειδικών σχολείων φαίνεται να μην  λαμβάνεται καθόλου υπόψη στις κρίσεις των διευθύνσεων, όπως η σοβαρότητα αναπηριών των μαθητών όσον αφορά τον τομέα της αυτοεξυπηρέτησης. Αυτό που φαίνεται να αξιολογείται μόνο, είναι ο αριθμός των μαθητών και όχι το λειτουργικό τους επίπεδο. Αποτέλεσμα αυτού να υπερκαλύπτονται ειδικά σχολεία με λειτουργικούς μαθητές (πχ ΕΝΕΓΥΛ) ενώ αντίθετα μένουν ακάλυπτα και ταλαιπωρούνται ειδικά σχολεία υψηλών αναγκών (πχ ΕΕΕΕΚ).

  • Τη φετινή σχολική χρονιά παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο, οι Διευθύνσεις να τοποθετούν συναδέλφους ΕΕΠ/ ΕΒΠ στην Ειδική και Γενική Εκπαίδευση, σε δυο και τρία σχολεία τα οποία δεν είναι συστεγαζόμενα και σε κάποιες περιπτώσεις σε διαφορετικούς Δήμους. Με αποτέλεσμα οι μαθητές να μένουν ακάλυπτοι χωρίς συνεχόμενη υποστήριξη και οι συνάδελφοι να αναγκάζονται να μετακινούνται από Δήμο σε Δήμο, με απόσταση μέχρι και 40 χλμ από το σχολείο πρώτης τοποθέτησης.
  • Κατά τη διαδικασία των αποσπάσεων από κάποιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της περιφέρειάς μας δεν δόθηκαν όλα τα λειτουργικά κενά των ΣΜΕΑΕ, με αποτέλεσμα συνάδελφοι να βρεθούν εκτός περιοχής ή σχολείου προτίμησης μη έχοντας που να δηλώσουν, ενώ υπάρχουν κενά!

Ως εκ τούτου ζητάμε:

 Α) ότι είναι αναγκαία πλέον η πλήρης επαναφορά των αρμοδιοτήτων διαχείρισης του ΕΕΠ – ΕΒΠ (μόνιμων και αναπληρωτών) στα ΠΥΣΕΕΠ, όπως ισχύει και στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών. Καθώς μέσω των αιρετών εκπροσώπων ΕΕΠ – ΕΒΠ και του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής, έχουν την δυνατότητα να αξιολογούν και αποφασίζουν κατάλληλα, γιατί γνωρίζουν τις ανάγκες των ειδικών και γενικών σχολείων και το πως καλύπτονται  αυτές με βάση το καθηκοντολόγιο και αρμοδιότητες όλων των ειδικοτήτων. 

Β) την επικαιροποίηση των οργανικών και λειτουργικών κενών να γίνεται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή μετά από γνωμοδότηση του ΠΥΣΕΕΠ, όπως γίνεται αντίστοιχα από τα ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ για τους εκπαιδευτικούς.

Γ) να ενημερωθούν όλες οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, πως το Αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για θέματα ΕΕΠ/ΕΒΠ είναι το ΠΥΣΕΕΠ και όχι τα ΠΥΣΔΕ ΠΥΣΠΕ. Οποιαδήποτε απόφαση από άλλο υπηρεσιακό συμβούλιο κρίνεται άκυρη.

Ζητάμε να γίνει νομοθετική ρύθμιση που να αναφέρει ξεκάθαρα την πλήρη αρμοδιότητα στα ΠΥΣΕΕΠ για την διαχείριση / γνωμοδότηση  των ΕΕΠ και ΕΒΠ σε υπηρεσιακά θέματα και τοποθετήσεων με απόφαση Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Η επόμενη κίνηση του Συλλόγου μας θα είναι να προβεί σε επώνυμες καταγγελίες και δημοσιοποίηση διευθύνσεων εκπαίδευσης, με συγκεκριμένα στοιχεία κακοχρησίας και τοποθετήσεων ΕΕΠ και ΕΒΠ όπου δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ελλιπούς υποστήριξης μαθητών με αναπηρία στις βασικές τους ανάγκες.

Το ΔΣ του ΣΕΕΠΕΑ Κ. Μακεδονίας

Δείτε επίσης

Εγκύκλιος εκλογών αιρετών Υπηρεσιακών Συμβουλίων εκπαιδευτικών και ΕΕΠ-ΕΒΠ 2022 

Οχι στις ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών Υπηρεσιακών Συμβουλίων από το Δ.Σ ΣΕΕΠΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας 

Εκλογές αιρετών ΠΥΣΕΕΠ Δυτικής Ελλάδας: Κάλεσμα κατάθεσης υποψηφιοτήτων από τον ΣΕΕΠΕΑ Δυτικής Ελλάδας 

Εκλογές αιρετών ΠΥΣΕΕΠ Στερεάς Ελλάδας: Κάλεσμα κατάθεσης υποψηφιοτήτων από ΣΕΕΠΕΑ Στερεάς Ελλάδας

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση