Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Διευκρινίσεις Θεοδωρίδου για παιδιά και εφήβους με covid-Αύξηση διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διευκρινίσεις Θεοδωρίδου για παιδιά και εφήβους με λοίμωξη covid – Aυξημένος αριθμός διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους 30 ημέρες μετά την νόσηση.

“Το 2022 αναγνωρίζεται παγκοσμίως ότι δεν μπορεί να είναι ένας χρόνος με κλειστά σχολεία”, ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα στοιχεία της UNICEF

σύμφωνα με τα οποία έχουν χαθεί εκατομμύρια ώρες εκπαιδευτικής λειτουργίας, προσθέτοντας πως “το μέλλον της επόμενης γενιάς εξαρτάται από την ανεμπόδιστη εκπαίδευση. Η πόρτα της εισόδου του σχολείου είναι η ανοιχτή πύλη για το μέλλον”.

Ακολούθως προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων

τονίζοντας πως τα παιδιά της σχολικής ηλικίας και οι γονείς τους ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στη σύσταση για εμβολιασμό έναντι της Covid και η συμμετοχή είναι πολύ ικανοποιητική.

Συγκεκριμένα
  • Σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών χορήγησης τρίτης αναμνηστικής δόσης.
  • Τρίτη δόση χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών, εφόσον υπάρχει πρόβλημα, ανοσοκαταστολή στο άτομο λόγω χρόνιου νοσήματος ή φαρμάκων.
Αναφορικά με ερωτήματα που αφορούν στα παιδιά που νοσούν,

έχουν λοίμωξη χωρίς συμπτώματα ή με λίγα συμπτώματα αυτή την εποχή με κορονοϊό και έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους είπε:

“Στα παιδιά και εφήβους με διαπιστωμένη λοίμωξη συστήνεται

η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου 3 μήνες μετά. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει η πρώτη δόση και ακολουθεί η νόσηση δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.

Στις 6/1, πριν λίγες ημέρες, στο περιοδικό “New England Journal of Medicine”

δημοσιεύτηκε μία μελέτη, που αφορά σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer με τη χαμηλή δοσολογία των 10 μικρογραμμαρίων.

Η μελέτη αποδεικνύει και την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Παράλληλα, μελέτες και άλλων εμβολίων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Θα ήθελα να θυμίσω ότι στο σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

για τη σύσταση του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων ήταν κυρίως η προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών από την λοίμωξη με τον κορονοϊό.

Δεδομένα από μελέτες που πραγματοποιούνται,

εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας σχετικά με αυτό το κεφάλαιο. Είχε επισημανθεί ο σπάνιος αλλά υπαρκτός κίνδυνος σε παιδιά και εφήβους της πολυσυστηματικής φλεγμονώδους νόσου ή συνδρόμου, με τα αρχικά ονομάζεται MIS-C, μία οντότητα που εμφανίζεται 2 με 6 εβδομάδες μετά την ήπια ή ολιγοσυμπτωματική νόσο με τον ιό SARS.

Σύμφωνα με μελέτη, που προέρχεται από το CDC

και δημοσιεύεται στο δελτίο Mobility Mortality Weekly Report, δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MIS-C.

Η μελέτη έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου και συμπεριέλαβε 102 ασθενείς από 20 διαφορετικές Πολιτείες. Τα άτομα τα οποία συμπεριελήφθησαν στη μελέτη είχαν μέση ηλικία 14 ετών και από αυτούς μόνο το 5% ήταν εμβολιασμένο.

Ανάλογα είναι και τα ευρήματα από την Γαλλία.

Από μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA και συγκέντρωσε παιδιά και εφήβους από 41 Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας στην Γαλλία, ο αριθμός εδώ των εφήβων είναι μικρότερος, είναι 33 έφηβοι, αλλά σύμφωνα και με αυτή την μελέτη ο εμβολιασμός ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο για το συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C.

Aυξημένος αριθμός διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους 30 ημέρες μετά την νόσηση.

Άλλο ένα ενδιαφέρον θέμα είναι η μελέτη, πάλι από το CDC με δημοσίευση στο Morbidity and Mortality Weekly Report- τα αναφέρουμε γιατί είναι οι πιο εγγυημένες δημοσιεύσεις- η μελέτη αυτή είναι από το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Χρονίων Νοσημάτων και Προώθησης της Υγείας του CDC. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή την μελέτη παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους 30 ημέρες μετά την νόσηση.

Η σύγκριση έγινε με άτομα που δεν νόσησαν με Covid, όπως και με άτομα που νόσησαν στην προ της επιδημίας περίοδο από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Βάσει των στοιχείων αυτής της μελέτης,

η συχνότητα στα άτομα με Covid είναι 316 ανά 100.000 ανθρωποέτη, σε σχέση με 118 ανά 100.000 ανθρωποέτη σε άτομα χωρίς νόσηση από Covid.

Η λοίμωξη από Covid είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν παράγοντα αυξημένου κινδύνου για διαβήτη, αλλά φαίνεται ότι η λοίμωξη επίσης δρομολογεί και τη διάγνωση νέων περιπτώσεων.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η μελέτη τους είναι σημαντική για την Δημόσια Υγεία διότι υπαγορεύει την ανάγκη ενημέρωσης, παρακολούθησης και πρόληψης με τον εμβολιασμό”.

Δείτε επίσης
Δείτε ακόμη
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση