Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Διευθυντές Εκπαίδευσης: Ανεφάρμοστη η Εγκύκλιος ολοκλήρωσης Υπηρεσιακών Μεταβολών έως 14 Αυγούστου 2020

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διευθυντές Εκπαίδευσης: Ανεφάρμοστη η Εγκύκλιος ολοκλήρωσης Υπηρεσιακών Μεταβολών έως 14 Αυγούστου 2020 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Διευθυντές Εκπαίδευσης

16 Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με επιστολή τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στο περιεχόμενο της υπ’ αρ. πρωτ. 102027/ΓΔ5/30-7-2020 Εγκυκλίου του ΥΠΑΙΘ, με την οποία ζητείται από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να ολοκληρώσουν όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές στα λειτουργικά κενά μέχρι την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020.

Οι Διευθυντές παραθέτουν 9 λόγους για τους οποίους η Εγκύκλιος αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί και 5 σημεία που την καθιστούν ανεφάρμοστη.
Τονίζουν μάλιστα πως έχουν καταθέσει και σε υπηρεσιακό επίπεδο, στις αντίστοιχες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τις αντιρρήσεις και τα ειδικότερα προβλήματα που δημιουργούνται ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης, εκφράζοντας πλέον και δημόσια την άποψή τους αναφορικά με την  καταστρατήγηση των θεσμοθετημένων διαδικασιών.
Διευθυντές Εκπαίδευσης
Δείτε τη Δήλωση Διευθυντών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης

Αύγουστος 2020

Με αφορμή την υπ’ αρ. πρωτ. 102027/ΓΔ5/30-7-2020 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ, οι παρακάτω υπογραφόμενοι ασκούντες χρέη  Διευθυντών  Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης δηλώνουμε τα εξής:

Μετά την ψήφιση του Ν. 4713/2020 και έως την άμεση αντικατάστασή μας από τους «προσωρινούς» Διευθυντές, καλούμαστε αιφνιδίως, με την παραπάνω εγκύκλιο, να πραγματοποιήσουμε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές (υπεραριθμίες, τοποθετήσεις αποσπασμένων, αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, συμπλήρωση ωραρίου, κλπ),παραμονές του Δεκαπενταύγουστου,μέσα σε ένα παράτυπο και ασφυκτικό πλαίσιο, με κλειστά τα σχολεία και απόντες τους εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς:
  1. Τόσο οι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων, όσο και οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση στα σχολεία βρίσκονται εκτός υπηρεσίας και η επικοινωνία μαζί τους είναι εξαιρετικά δύσκοληέως αδύνατη.
  2. Όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 παρ. 3 περ. (ε) του Π.Δ. 50/96, όπως αντικαταστάθηκε με τη διάταξη του άρθρου 3 του Π.Δ. 100/97, οι τοποθετήσεις των νεοδιοριζομένων και των μετατασσομένων γίνονται μετά την έναρξη του σχολικού έτους κι ακολουθούν όλες οι άλλες τοποθετήσεις των υπεραρίθμων και των αποσπασμένων (βλ.εγκύκλιο ΥΠΟΠΑΙΘ 137644/Ε1/3-9-2015 με υπογραφή Υπουργού).
  3. Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 9 του ίδιου Π.Δ. 50/96, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει, οι εν λόγω διαδικασίες λαμβάνουν χώρα κατά την έναρξη του σχολικού έτους, ήτοι την 1η Σεπτεμβρίου.
  4. Αντιτίθεται στο άρθρο 33 παρ. 5 του Ν. 4386/16, όπου ορίζεται υποχρεωτικά στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη η κοινή συνεδρίαση των ΠΥΣΠΕ – ΠΥΣΔΕ για τη συμπλήρωση ωραρίου των κοινών ειδικοτήτων από βαθμίδα σε βαθμίδα.
  5. Χωρίς ανάληψη υπηρεσίας των υπηρετούντων εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος, χωρίς την ολοκλήρωση των γενικών υπηρεσιακών μεταβολών (κινητικότητα μέσω ΕΣΚ, μετατάξεις από βαθμίδα σε βαθμίδα και από κλάδο σε κλάδο, κλπ), χωρίς τις αναθέσεις ωρών (β΄και γ΄ανάθεση), είναι αδύνατο να προσδιοριστούν οι λειτουργικές ανάγκες και οι λειτουργικές υπεραριθμίες.
  6. Χωρίς την υποβολή και χορήγηση των αδειών ανατροφής τέκνου, άνευ αποδοχών, επαπειλούμενων κυήσεων,μακροχρόνιων αναρρωτικών, κλπ είναι αδύνατο, επίσης, να προσδιοριστούν οι λειτουργικές ανάγκες και οι λειτουργικές υπεραριθμίες.
  7. Χωρίς τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία δεν μπορούν να συνεδριάσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων, ώστε να προβούν στο σύνολο των αναθέσεων κι από εκεί να προκύψουν οι ανάγκες συμπλήρωσης ωραρίου σε άλλες σχολικές μονάδες.
  8. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών και η λειτουργία τους με το 50% της δύναμής τους, λόγω των καλοκαιρινών αδειών, δε δίνει τη δυνατότητα της συλλογής και επεξεργασίας των χιλιάδων υπηρεσιακών δεδομένων που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
  9. Τέλος, είναι αντίθετη με την εκπεφρασμένη θέση των δύο Ομοσπονδιών (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ) για την έναρξη των διαδικασιών παρουσία των αιρετών εκπροσώπων και με όλους τους εκπαιδευτικούς εν υπηρεσία, ώστε να διαφυλαχτούν τα εργασιακά και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, θέσεις τις οποίες η διοίκηση δεν μπορεί να αγνοεί.
Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι:

α) η εγκύκλιος κινείται εκτός των ορίων του θεσμικού πλαισίου,

β) ανατρέπει αιφνιδίως τον υπηρεσιακό προγραμματισμό, που εφαρμόζεται από το 1996 βάσει του ΠΔ 50 και ΠΔ 100/97,

γ) θέτει υπό αμφισβήτηση τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών,

δ) δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για ευρεία αμφισβήτηση του κράτους δικαίου και τέλος,

ε) θέτει εν αμφιβόλω την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Για όλους τους προρρηθέντες λόγους,

έχοντας καταθέσει και σε υπηρεσιακό επίπεδο στις αντίστοιχες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τις αντιρρήσεις και τα ειδικότερα προβλήματα που δημιουργούνται ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης, εκφράζουμε πλέον και δημόσια την άποψή μας για την καταστρατήγηση των θεσμοθετημένων διαδικασιών, τονίζοντας πως, η εγκύκλιος αυτή είναι ανεφάρμοστη.

Επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως,

σε όλη μας τη διαδρομή στην εκπαίδευση, και με ιδιαίτερη ευαισθησία από θέσεις ευθύνης, υπηρετήσαμε το δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και τη νομιμότητα,προασπίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, ακόμα και σε δύσκολες (μνημονιακές) συνθήκες, κι έτσι θα πράξουμε μέχρι τέλους,σε όποια θέση κι αν βρεθούμε.

ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αλεξόπουλος Αθανάσιος ΔΕ Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ
Αντωνίου Αλέξανδρος ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Βαμβακερός Ξενοφών ΔΕ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Βαρελάς Αριστοτέλης ΔΕ Δ΄ ΑΘΗΝΑΣ
Ζερβάκης Στυλιανός ΔΕ ΧΑΝΙΩΝ
Κέντρος Γεώργιος ΠΕ Δ΄ ΑΘΗΝΑΣ
Μαρκαντές Ιωάννης ΔΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Μουμούρης Νικόλαος ΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Νίκας Λεωνίδας ΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Νταλιάνης Πέτρος ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Ξυθάλη Βασιλική ΠΕ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Παπαγεωργίου Αναστάσιος ΠΕ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ
Πασσάς Ευάγγελος ΠΕ ΑΧΑΪΑΣ
Στάμος Αδάμ ΠΕ Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ
Ταμπαχανιώτης Δημήτριος ΔΕ ΣΑΜΟΥ
Τενεκετζής Κωνσταντίνος ΔΕ ΣΕΡΡΩΝ

 Δείτε σχετικά

Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ σε λειτουργικά κενά | Εγκύκλιος
Ανακοίνωση-καταγγελία ΟΛΜΕ για Εγκύκλιο ολοκλήρωσης υπηρεσιακών μεταβολών μέχρι Παρασκευή 14.08.2020
ΔΟΕ για υπηρεσιακές μεταβολές: Να αποσυρθεί η εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ για ολοκλήρωση τους μέχρι 14.08.2020
Εγκύκλιος υπηρεσιακών μεταβολών: Υπάρχει συναίσθηση της πραγματικότητας στο ΥΠΑΙΘ; Του αιρετού Π. Κατσούλα

Δείτε επίσης

Συμβούλιο Επιλογής Προσωρινών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης | Συγκρότηση
Επιλογή προσωρινών Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Προκήρυξη–πρόσκληση ενδιαφέροντος-Αιτήσεις έως 06.08.2020
Επιλογή προσωρινών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Προκήρυξη – πρόσκληση ενδιαφέροντος
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση