Διευκρινίσεις διάγνωσης ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών από ΚΕΔΑΣΥ: Γνωματεύσεις ιδιωτών Παιδοψυχιάτρων, Αναπτυξιολόγων, Παιδιάτρων, Παιδονοευρολόγων.
Διευκρινίσεις διάγνωσης ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών
Σε διευκρινιστικές οδηγίες ως προς τη παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4823/2021 (ΦΕΚ 136/τΑ΄/3-8- 2021«Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», προέβη το ΥΠΑΙΘ κατόπιν ερωτημάτων που τέθηκαν.
Συγκεκριμένα το ΥΠΑΙΘ με έγγραφο που απέστειλε προς τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4823/2021 (ΦΕΚ 136/τΑ΄/3-8-2021): «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» και αναφορικά με τη διαδικασία διάγνωσης ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών:
- Δύνανται να αξιοποιούνται και γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί από ιατρούς που ασκούν ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα για τις περιπτώσεις των μαθητών που απαιτείται γνωμάτευση παιδοψυχιάτρου ή αναπτυξιολόγου ή παιδιάτρου με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία ή νευρολόγου με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία.
- Tα ΚΕΔΑΣΥ δύνανται να αξιοποιούν το αποτέλεσμα της γνωμάτευσης, ενώ δεν υποχρεούνται να ακολουθήσουν πιθανές προτάσεις που αναφέρονται στη γνωμάτευση σχετικά με το σχολικό πλαίσιο φοίτησης ή/και το πλαίσιο υποστήριξης του/της μαθητή/μαθήτριας.
- Τα ΚΕΔΑΣΥ, στις αξιολογικές εκθέσεις τους αν το κρίνουν απαραίτητο, δύνανται να εισηγούνται την προσκόμιση της σχετικής γνωμάτευσης και από δημόσιο φορέα κατά την πιθανή επαναξιολόγηση του/της μαθητή /μαθήτριας.
Αναλυτικά το περιεχόμενο του εγγράφου
Μαρούσι, 09/03/2023
Αρ. πρωτ. 26691 /Δ3
ΘΕΜΑ: «Διευκρινιστικές οδηγίες ως προς τη παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4823/2021 (ΦΕΚ 136/τΑ΄/3-8- 2021«Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις»»
Κατόπιν ερωτημάτων που τέθηκαν στην Υπηρεσία μας, σας γνωρίζουμε ότι στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν.4823/2021 (ΦΕΚ 136/τΑ΄/3-8-2021): «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» ορίζονται τα εξής:
Άρθρο 54
Διαδικασία διάγνωσης ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών – Αντικατάσταση του άρθρου 5 του ν. 3699/2008
Το άρθρο 5 του ν. 3699/2008 (Α’ 199), περί της διαδικασίας διάγνωσης ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 5
Διαδικασία διάγνωσης
« 2. Για τον προσδιορισμό των εκπαιδευτικών αναγκών και τον σχεδιασμό του Εξατομικευμένου Προγράμματος Εκπαίδευσης (Ε.Π.Ε.) των μαθητών με διαταραχές όρασης ή ακοής, κινητικές αναπηρίες, χρόνια νοσήματα, ψυχικές διαταραχές, διαταραχές αυτιστικού φάσματος, καθώς και όσων άλλων λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, η οποία είναι δυνατόν να επηρεάσει τη μαθησιακή τους ικανότητα, τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) ή η Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) συνεργάζονται με τις ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες κατά τον λόγο των αρμοδιοτήτων τους.»
Ως προς την συνεργασία με τις ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες κατά τον λόγο των αρμοδιοτήτων τους η οποία αναφέρεται στην διάταξη διευκρινίζεται ότι για τις περιπτώσεις των μαθητών που απαιτείται γνωμάτευση παιδοψυχιάτρου ή αναπτυξιολόγου ή παιδιάτρου με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία ή νευρολόγου με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία (ενδεικτικά: ψυχικές διαταραχές, διαταραχές αυτιστικού φάσματος, αναπτυξιακές διαταραχές, ΔΕΠ/Υ) τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., για την επιτάχυνση της αξιολογικής διαδικασίας, δύνανται να αξιοποιούν και γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί από ιατρούς που ασκούν ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα. Οι ως άνω γνωματεύσεις θα περιγράφουν, όσο τον δυνατόν περισσότερο αναλυτικά, τις δυσκολίες και τις δυνατότητες του/της μαθητή/μαθήτριας, καθώς και τα στοιχεία που προέκυψαν από την εξέταση και οδηγούν στην έκδοση της σχετικής γνωμάτευσης. Τονίζεται ότι το περιεχόμενο της γνωμάτευσης δεν μπορεί να εκφεύγει του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητας του ιατρού που την εκδίδει.
Τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. δύνανται να αξιοποιούν το αποτέλεσμα της γνωμάτευσης, ενώ δεν υποχρεούνται να ακολουθήσουν πιθανές προτάσεις που αναφέρονται στη γνωμάτευση σχετικά με το σχολικό πλαίσιο φοίτησης ή/και το πλαίσιο υποστήριξης του/της μαθητή/μαθήτριας, καθώς σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 4823/2021 : «Τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα εισήγησης για την κατάταξη, εγγραφή, μετεγγραφή και φοίτηση στην κατάλληλη σχολική μονάδα των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και για το κατάλληλο πλαίσιο εξατομικευμένης υποστήριξης, ήτοι παράλληλη στήριξη ή φοίτηση σε τμήμα ένταξης σε σχολική μονάδα της γενικής εκπαίδευσης» και όπως επίσης σύμφωνα με την παρ. 3αθ του ως άνω άρθρου τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. έχουν την « κατ’ αποκλειστικότητα λήψης της απόφασης για αντικατάσταση των γραπτών δοκιμασιών, για τους μαθητές της δημόσιας ή της ιδιωτικής εκπαίδευσης με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με προφορικές ή άλλης μορφής….».
Τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., στις αξιολογικές εκθέσεις τους αν το κρίνουν απαραίτητο, δύνανται να εισηγούνται την προσκόμιση της σχετικής γνωμάτευσης και από δημόσιο φορέα κατά την πιθανή επαναξιολόγηση του/της μαθητή /μαθήτριας.
Δείτε και σε μορφή pdf το έγγραφο εδώ
Δείτε επίσης
Διευκρινίσεις εξετάσεων μαθητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις Πανελλαδικές
Διευκρινίσεις αξιολόγησης μαθητών Β΄ και Γ΄ τάξεων Λυκείου για Μαθησιακές Δυσκολίες από τα ΚΕΔΑΣΥ
Γνωματεύσεις ΚΕΔΑΣΥ-αξιολογικές εκθέσεις: Επισημάνσεις σχετικά με την έκδοση και την ισχύ τους
Αξιολόγηση δυσλεξίας μέχρι και την Α’ Λυκείου: Κατάργηση της διάταξης ζητά η ΑΣΓΜΕ-Αναφορά στη Βουλή
Αξιολόγηση μαθητών από ΚΕΔΑΣΥ: Διαδικασία παραπομπής | Εγγραφο
ΚΕΔΑΣΥ: Διαδικασία παραπομπής-αξιολόγησης μαθητών | Εγγραφο
Αξιολόγηση για ειδικές μαθησιακές δυσκολίες: Επιστολή γονέων ως Αναφορά στη Βουλή
Πριν φύγετε
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/dieykriniseis-diagnwsis-eidikwn-ekpaideytikwn-anagwn-apo-kedasy-gnwmateyseis-idiwtwn-paidopsihiatrwn/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.