Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Διευθυντής ΕΑΕ-Σύλλογοι: Τι συζητήθηκε για τα ΚΕΔΑΣΥ-ΕΕΕΕΚ-Παράλληλη-Τ.Ε

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διευθυντής ΕΑΕ-Σύλλογοι: Τι συζητήθηκε για τα ΚΕΔΑΣΥ-ΕΕΕΕΚ-Παράλληλη-Τμήματα Ενταξης στη συνάντηση της Πέμπτης 6 Μαρτίου 2025.

Διευθυντής ΕΑΕ-Σύλλογοι

Για τη συνάντηση τους με τον Διευθυντή ΕΑΕ του Υπουργείου Παιδείας κο Ιωάννη Μπουσδούνη, την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025, ενημερώνουν με κοινή τους ανακοίνωση 14 εκπαιδευτικοί Σύλλογοι.

Οι Σύλλογοι αναφέρουν σχετικά με το τι συζητήθηκε για τα ΚΕΔΑΣΥ, τα ΕΕΕΕΚ, την Παράλληλη Στήριξη και τα Τμήματα Ενταξης.

Ακολουθεί το ενημερωτικό σημείωμα των Συλλόγων

Την Πέμπτη 6/3/2025 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας συνάντηση εκπροσώπων εκπαιδευτικών συλλόγων με τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής, κ. Μπουσδούνη, τον οποίο ευχαριστούμε για τον γόνιμο διάλογο που διεξήχθη.

Ο βασικός άξονας της συζήτησης αφορούσε την ειδική αγωγή και τις αλλαγές που εξετάζονται. Από την πλευρά των συλλόγων τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τις θέσεις και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να απαντηθούν αρμοδίως. Οι απαντήσεις που λάβαμε μάς επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι, αφού φαίνεται πως πολλές από τις προτάσεις έχουν εισακουστεί. Μάλιστα, κάποια από αυτά τα σημεία πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα, ενώ αρκετά βρίσκονται υπό επεξεργασία, ώστε να προχωρήσουν στο κοντινό μέλλον, καθώς η πλευρά του Υπουργείου τα αντιμετωπίζει θετικά.

Συγκεκριμένα, αξίζει να αναφερθούν τα ακόλουθα:

ΚΕΔΑΣΥ:

Α) Έχει αρθεί η προϋπόθεση των 8 ετών προϋπηρεσίας στην Ειδική Αγωγή για τοποθέτηση σε ΚΕΔΑΣΥ. Συνεπώς, τα οργανικά κενά που υπάρχουν θα διατεθούν άμεσα για μεταθέσεις και μόνιμους διορισμούς.

Β) Θα διατεθούν σταθμισμένα εργαλεία για όλες τις ειδικότητες, προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των αξιολογήσεων. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τις επιμορφώσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού στη χορήγηση των εργαλείων.

Γ) Θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα υπάρχει ηλεκτρονικός φάκελος μαθητή που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και τις αξιολογήσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής του ζωής. Έτσι, θα καταστεί εφικτό να υπάρχει άμεσα διαθέσιμη και επικαιροποιημένη εικόνα της εκπαιδευτικής πορείας και των αναγκών του μαθητή για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μειώνοντας τη γραφειοκρατία των διαδικασιών και των αποφάσεων.

ΕΕΕΕΚ:

Α) Έχει ανατεθεί στο ΙΕΠ να καταρτίσει Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών Ειδικής Αγωγής και να προτείνει αντίστοιχα σχολικά εγχειρίδια.

Β) Μελετάται η ένταξη των μαθητών σε πρακτική άσκηση και εργασία. Πιθανόν, για τον σκοπό αυτό, να υπάρξει διαβάθμιση του απολυτηρίου. Προτάθηκε ως διέξοδος, αντί για τα ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, να δημιουργηθούν ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής, τα οποία θα περιλαμβάνουν τις αντίστοιχες ειδικότητες και θα διασφαλίζουν την πρακτική άσκηση και την ένταξη των μαθητών στην εργασία. Επιπλέον, προτάθηκε να δημιουργηθεί ένα κέντρο ανά περιφέρεια, το οποίο θα διασυνδέει τα ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ και τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. με τις τοπικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, προτείνοντας θέσεις εργασίας και πρακτικής άσκησης αντίστοιχες με κάθε ειδικότητα.

Παράλληλη στήριξη:

Όσον αφορά την παράλληλη στήριξη, δρομολογείται η συνολική αναδιάρθρωση του πλαισίου στο οποίο λειτουργεί ο θεσμός. Ως γνωστόν, το Υπουργείο εξετάζει τρόπους ώστε η προστιθέμενη αξία της λειτουργίας του θεσμού να αντιστοιχεί στις δαπάνες που χρησιμοποιούνται. Στο πλαίσιο αυτό, η δέσμευση ότι οποιαδήποτε αλλαγή δε θα πραγματοποιηθεί για λόγους εξοικονόμησης δημοσιονομικών πόρων και δε θα επηρεάσει τον συνολικό προϋπολογισμό που διατίθεται αυτή τη στιγμή—και κατ’ επέκταση τις διαθέσιμες πιστώσεις—αποτιμάται θετικά από την πλευρά μας. Ξεκαθαρίστηκε με σαφήνεια ότι σκοπός των αλλαγών είναι η βελτίωση του πλαισίου και της δομής της Ειδικής Αγωγής, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική, και όχι η μείωση του συνολικού ποσού των δαπανών. Οι πρώτες αλλαγές αναμένονται έως το τέλος του 2025 και θα συνεχιστούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Για το επόμενο έτος, ο θεσμός φαίνεται πως θα συνεχίσει σε γενικές γραμμές με το υπάρχον πλαίσιο.

Τμήματα ένταξης:

Πρόθεση του Υπουργείου είναι να τροποποιήσει το σύστημα υπολογισμού των εκπαιδευτικών ανά ΤΕ και τον τρόπο ίδρυσής τους, ώστε η διαδικασία να αυτοματοποιηθεί βάσει των πραγματικών αναγκών και να μην απαιτείται έγκριση από τον Δήμο ή το Υπουργείο. Ειδικά όσον αφορά τα ΤΕ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η πρόθεση είναι η ίδρυσή τους να βασίζεται στις εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε σχολικής μονάδας και όχι σε αριθμητικά δεδομένα, όπως ισχύει σήμερα.

Επιπλέον, στα ΕΠΑΛ, πέραν των ειδικοτήτων ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04 που απασχολούνται στα ΤΕ, θα προστεθούν και ειδικότητες κατεύθυνσης (υπάρχει θετική εισήγηση).

Ακόμη, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης υποστήριξης των μαθητών των ΤΕ και της συνεργασίας των δομών που λειτουργούν εντός της σχολικής μονάδας (ΤΕ, παράλληλη στήριξη, τυπική τάξη), προτάθηκε η παρακολούθηση της πορείας των μαθητών σε όλα τα σχολικά περιβάλλοντα. Για την αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της πρότασης, αναδείχθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των δομών της Ειδικής Αγωγής.

Όσον αφορά το σχολικό πρόγραμμα, ζητήθηκε να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, ώστε να διευκολύνονται στις μετακινήσεις τους από σχολείο σε σχολείο.

Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη διατήρησης στον φάκελο κάθε εκπαιδευτικού των δικαιολογητικών πρόσληψης, ώστε οι αναπληρωτές να μη χρειάζεται να τα προσκομίζουν κάθε χρόνο.

ΟΙ ΣΎΛΛΟΓΟΙ

  1. Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων – ΠΑ.ΣΑ.Δ
  2. Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας – Π.Ε.Α.Δ
  3.  Πανελλήνιος Σύλλογος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής – ΠΑ.ΣΥ.Δ.Ε.Ε.Α
  4.  Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής – Σ.Α.Τ.Ε.Α
  5. Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών – ΠΑ.ΣΑ.Ν
  6.  Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων – Σ.Α.Φ
  7. Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Μαθηματικών Ειδικής Αγωγής – Π.Ε.Σ.Μ.Ε.Α
  8. Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής – Π.ΕΝ.Α.Φ.Α
  9. Σύλλογος Καθηγητών Αγγλικής Γενικής Ειδικής – ΣΥ.Κ.Α.Γ.Ε
  10. Σύλλογος Γεωπόνων Εκπαιδευτικών Ελλάδας – ΣΥ.Γ.ΕΚ.Ε
  11. Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Οικονομίας -ΠΑ.Σ.Ε.ΟΙΚ
  12.  Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών – Π.Ε.Ε.Κ.Ε
  13. Σύλλογος εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ 88.04
  14. Ε.Ε.Κ.Τ.Ε.Γ(Ένωση εκπαιδευτικών Τεχν. Γεωπόνων

Δείτε επίσης

Συνάντηση Συλλόγων με Γενικό Γραμματέα Υπ. Παιδείας: Πρόθεση για 10.000 διορισμούς-Μοριοδότηση προϋπηρεσίας

ΠΑΣΑΝ-Κατσαρός: 10000 διορισμοί-νέα Τμήματα Ενταξης-διαφοροποίηση θεσμού Παράλληλης Στήριξης

Το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για το 2025: Ο σχεδιασμός έργων και μεταρρυθμίσεων ανά τρίμηνο 

Νέοι Πίνακες ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής: Ερωτήσεις και απαντήσεις-Το χρονοδιάγραμμα 

ΕΣΑμεΑ για σχολιασμό Οικονόμου: “Η αναπηρία δεν είναι τραγωδία-η κοινωνική αδιαφορία και ο αποκλεισμός είναι” 

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply