Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Δημιουργία Τμημάτων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων: Παράθεση νομοθετικού πλαισίου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δημιουργία Τμημάτων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων: Παράθεση νομοθετικού πλαισίου από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα Ζ. Μακρή.

Δημιουργία Τμημάτων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών

Σε παράθεση του νομοθετικού πλαισίου για τη δημιουργία Τμημάτων στα Νηπιαγωγεία, στα Δημοτικά σχολεία και αναφορικά με τη μείωση του αριθμού μαθητών σε τμήματα που φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπ/κές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες, προέβη η Υφυπουργός ΠΑΙΘΑ κα Ζ. Μακρή, απαντώντας στη Βουλή, στα πλαίσια κοινοβουλευτικής Ερώτησης του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κου Κ. Χήτα με θέμα τις συγχωνεύσεις Τμημάτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αναλυτικά η παράθεση του νομοθετικού πλαισίου

Δημιουργία Τμημάτων στα Νηπιαγωγεία

Για τη δημιουργία τμημάτων στα διθέσια και άνω Νηπιαγωγεία εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 6 του Π.Δ. 79/2017 (Α΄109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 50 του ν.4692/2020.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι: «Ο μέγιστος αριθμός νηπίων/προνηπίων είναι είκοσι πέντε (25) ανά τμήμα. Από διθέσιο νηπιαγωγείο και άνω, ο ελάχιστος αριθμός είναι δεκαπέντε (15)».

Δημιουργία Τμημάτων στα Δημοτικά σχολεία

Για τη δημιουργία τμημάτων στην Α’ τάξη στα επταθέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 7 του Π.Δ. 79/2017 (Α΄109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 50 του ν.4692/2020.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι: «Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι είκοσι πέντε (25). Από επταθέσιο σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από δέκα πέντε (15) ανά τμήμα».

Δημιουργία Τμημάτων στα οποία φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπ/κές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες

Σύμφωνα με τα τελευταία εδάφια της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3699/2008 (Α’ 199), όπως προστέθηκαν με την παρ. 1α του άρθρου 11 του ν. 4452/2017 (Α’ 17), ορίζεται ότι:

«(…) α. Ο αριθμός των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 3 και στην παρ. 2 του άρθρου 3, εκτός των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δεν μπορεί να είναι ανώτερος του ενός (1) ανά τμήμα. Αν ύστερα από την κατανομή των μαθητών σε τμήματα της ίδιας τάξης προκύπτει ότι ο αριθμός των μαθητών του προηγούμενου εδαφίου είναι ανώτερος του ενός (1), ο αριθμός των μαθητών του τμήματος μπορεί να μειώνεται και να υπολείπεται συνολικά κατά τρεις (3) μαθητές από το μέγιστο προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις αριθμό μαθητών ανά τμήμα.

β) Ο αριθμός των μαθητών με διαγνωσμένες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δεν μπορεί να είναι ανώτερος των τεσσάρων (4) ανά τμήμα. Αν ύστερα από την κατανομή των μαθητών σε τμήματα της ίδιας τάξης προκύπτει ότι ο αριθμός των μαθητών του προηγούμενου εδαφίου είναι ανώτερος των τεσσάρων (4), ο αριθμός των μαθητών του τμήματος μπορεί να μειώνεται και να υπολείπεται συνολικά κατά τρεις (3) μαθητές από το μέγιστο προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις αριθμό μαθητών ανά τμήμα, εφόσον στο σχολείο δεν λειτουργεί Τμήμα Ένταξης (…)».

Παράλληλη Στήριξη

Σχετικά με τον θεσμό της παράλληλης στήριξης ισχύουν τα όσα προβλέπονται στην περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3699/2008.

Δείτε σχετικά

Κατανομή Τμημάτων και μαθητών σε Δημοτικά-Νηπιαγωγεία-ΕΕΕΕΚ-ΕΝΕΕΓΥΛ-Γυμνάσια & Λύκεια ΕΑΕ-Ειδικά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία 

Μείωση αριθμού μαθητών σε τμήματα που φοιτούν μαθητές με ειδικές εκπ/κές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες 

Νομοθεσία: Kατανομή μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπ/κές ανάγκες που φοιτούν σε σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας 

Παράλληλη Στήριξη στα σχολεία: Νομοθεσία-Παιδαγωγικό πλαίσιο-Βασικές αρχές του θεσμού 

Δείτε επίσης

Οργανικά κενά: Πως προκύπτουν στην Δευτεροβάθμια και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply