Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Δημογραφικές εξελίξεις και προκλήσεις: Διαδικτυακή παρουσίαση μελέτης-Πρόσκληση από ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δημογραφικές εξελίξεις και προκλήσεις: Διαδικτυακή παρουσίαση της μελέτης του Βύρωνα Κοτζαμάνη-Πρόσκληση από το  IME ΓΣΕΒΕΕ – Η μελέτη και σε μορφή pdf.

Δημογραφικές εξελίξεις και προκλήσεις

To IME ΓΣΕΒΕΕ σας προσκαλεί σε προγραμματισμένη διαδικτυακή παρουσίαση της μελέτης του Βύρωνα Κοτζαμάνη

Θέμα: “Δημογραφικές εξελίξεις και προκλήσεις”

Χρόνος διεξαγωγής: Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021, ώρα 15:00-17:00

Join Zoom Meeting  https://zoom.us/j/94486665542

Meeting ID: 944 8666 5542

Tο ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

δημοσιεύει τη μελέτη του Βύρωνα Κοτζαμάνη, Καθηγητή Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τις δημογραφικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα και την πορεία στο μέλλον των βασικών δημογραφικών συνιστωσών που θα καθορίσουν το μέγεθος και την ηλικιακή δομή του πληθυσμού μας τις αμέσως επόμενες δεκαετίες.

Δείτε σε μορφή pdf την Ερευνα-Μελέτη “Δημογραφικές εξελίξεις και προκλήσεις

__________________

Σύμφωνα με ένα απόσπασμα από το προλογικό σημείωμα του κου Γιώργου Καββαθά, Πρόεδρου του  ΔΣ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Στόχος,

πέρα από την άμεση ανάγκη της μελέτης των δεδομένων που σχετίζονται με το δημογραφικό ζήτημα και της αποτίμησης των μέχρι σήμερα πολιτικών που έχουν ασκηθεί και των επιπτώσεων τους, οι έχοντες την ευθύνη σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων να συνειδητοποιήσουν τον ρόλο της μεταβλητής πληθυσμός και τις επιπτώσεις – άμεσες και απώτερες – της πορείας των βασικών δημογραφικών συνιστωσών στη μελλοντική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Στην πλειονότητα τους οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν τόσο δημογραφική συρρίκνωση όσο και δημογραφική γήρανση.

Στην Ελλάδα,

αν και το δημογραφικό ζήτημα παρουσιάζεται στη δημόσια συζήτηση ως ιδιαίτερα κρίσιμο, έως του επιπέδου ακόμα και της ίδιας της «εθνικής επιβίωσης», εντούτοις οι πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος είναι αντιστρόφως ανάλογες των προκλήσεων.

Συστηματικά η ελληνική πολιτεία

έχει δείξει αδυναμία στην διαμόρφωση μεσο-μακροπρόθεσμων πολιτικών στήριξης του σύγχρονου τρόπου ζωής, των σύγχρονων τρόπων συγκρότησης των οικογενειών χωρίς αποκλεισμούς και φυσικά των ίδιων των εισοδημάτων που υποστηρίζουν τέτοιες διαδικασίες.

Οι προκλήσεις

φαίνονται να επιτείνονται καθώς η πανδημία που ήρθε αμέσως μετά την οικονομική κρίση, θα επιδεινώσει το προ-υπάρχον αρνητικό περιβάλλον για την απόκτηση παιδιού.

Δείτε σε μορφή pdf την Ερευνα-Μελέτη “Δημογραφικές εξελίξεις και προκλήσεις

 Δείτε επίσης

Εκπαίδευση και Δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα το 2020
Εκθεση Πισσαρίδη για Εκπαίδευση: Αξιολόγηση-Επίτευξη στόχων και χρηματοδότηση-Ολοήμερο-Προσχολική
Επαγγελματικός Προσανατολισμός/ Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας: Δωρεάν εξ αποστάσεως επαγγελματική κατάρτιση 250 ωρών

Πριν φύγετε

Πρόγραμμα 10 υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό: Από τον Όμιλο ΕΛΠΕ
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση