Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας: Επικαιροποιημένος Κώδικας Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ – Χρήσιμες πληροφορίες για τις υποχρεώσεις, τους περιορισμούς, δικαιώματα κ.α. των Δημοσίων υπαλλήλων – Οι τελευταίες αλλαγές στις άδειες.
Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας
Κώδικας Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ
Ενημέρωση αιρετών ΚΥΣΕΕΠ Βασίλη Βούγια – Γεωργίας Μπουλμέτη:
Προς ενημέρωση, παραθέτουμε το χρήσιμο επικαιροποιημένο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις υποχρεώσεις, τους περιορισμούς, δικαιώματα κ.α. των δημοσίων υπαλλήλων.
Υπουργείο Παιδείας
Για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας, όπως και κάθε υπάλληλο του κράτους ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όταν υπάρχουν ειδικές διατάξεις στο συγκεκριμένο φορέα που υπηρετούν ισχύουν αυτές.
Υπάγονται στις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται από τις ειδικές γι΄ αυτούς διατάξεις.
Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας
Οπως τονίζεται, ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας αποτελεί μέρος του Συλλογικού Εργου ιδιωτικής κωδικοποίησης «Διαρκής Κώδικας Νομοθεσίας» (Δ.Κ.Ν. – Ραπτάρχης), το οποίο υλοποιείται από το ομώνυμο Τμήμα της Διεύθυνσης Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Η κατωτέρω κωδικοποιημένη μορφή του αποτελεί χρηστικό εργαλείο νομικής πληροφόρησης και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τα επίσημα κανονιστικά κείμενα, όπως αυτά βρίσκονται δημοσιευμένα στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.
-
Δείτε τον Επικαιροποιημένο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα όπως ενημερώθηκε έως τις 24.6.2014
-
Υπάρχουν στη συνέχεια αλλαγές του κώδικα για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε στο kodiko.gr
____________________
Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας
Τελευταίες αλλαγές από το Νόμο 4650/2019 κυρίως για τις άδειες των υπαλλήλων, αφορούν στα εξής σημεία:
Αδεια μητρότητας
– Θα δικαιούνται τρίμηνη άδεια μητρότητας και οι μητέρες που αποκτούν παιδί με υιοθεσία – κατ’ αντιστοιχία με την άδεια λοχείας που χορηγείται στις φυσικές μητέρες μετά τον τοκετό.
– Οι ανάδοχοι γονείς θα δικαιούνται τις ίδιες με τους φυσικούς γονείς άδειες, που αφορούν τη φροντίδα και την ανατροφή του ανηλίκου. Θα χορηγείται και η τρίμηνη άδεια.
Στο άρθρο 53 του ν. 3528/2007 προστίθεται παράγραφος 9 ως εξής:
«9. Σε υπαλλήλους που υιοθετούν τέκνο, καθώς και σε υπαλλήλους που γίνονται ανάδοχοι γονείς, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10 και 11 του ν. 4538/2018 (Α’ 85) πέραν των διευκολύνσεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, χορηγείται άδεια τριών (3) μηνών με πλήρεις αποδοχές εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας ή της αναδοχής αντίστοιχα, εφόσον το υιοθετημένο ή το αναδεχόμενο τέκνο είναι ηλικίας έως έξι (6) ετών.
Ενας μήνας από την άδεια αυτή μπορεί να καλύπτει απουσία του υπαλλήλου κατά το προ της υιοθεσίας ή της αναδοχής διάστημα.
– Η άδεια επεκτείνεται και στον θετό πατέρα, κατ’ επιταγή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας των φύλων.
Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007 αντικαθίσταται ως εξής:
«Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση των διευκολύνσεων του παρόντος άρθρου, εκτός αν με τη δήλωση αυτή καθορίσουν χρονικά διαστήματα που ο καθένας θα κάνει χρήση, αλλά πάντοτε διαδοχικώς και μέσα στα χρονικά όρια της προηγούμενης παραγράφου
– Τρίμηνη άδεια μητρότητας θα χορηγείται και στους γονείς που αποκτούν παιδί με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας.
Στους γονείς που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, κατά το άρθρο 1464 Α.Κ., πέραν των διευκολύνσεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, χορηγείται άδεια τριών (3) μηνών με πλήρεις αποδοχές αμέσως μετά τη γέννηση του τέκνου».
Αδειες εξετάσεων
– Αυξάνονται στις 14 (από 10) οι ημέρες άδειας εξετάσεων για τους μόνιμους υπαλλήλους, για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) υπαλλήλους.Η παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 3528/2007 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η άδεια εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκατέσσερις (14) εργάσιμες ημέρες κάθε έτος και χορηγείται συνεχώς ή τμηματικώς κατά την εξεταστική περίοδο που ζητά ο ενδιαφερόμενος. Οι άδειες εξετάσεων χορηγούνται για το χρόνο φοίτησης και μέχρι δύο (2) το πολύ εξάμηνα μετά τη λήξη του, εφόσον ο υπάλληλος εξακολουθεί να φοιτά.
Για κάθε ημέρα εξετάσεων χορηγείται άδεια έως δύο (2) ημερών».
Αδειες για επιμορφωτικούς λόγους και άδειες εξετάσεων και για συμβασιούχους
Οι διατάξεις των άρθρων 58, 59 και 60 του Κώδικα Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) για τις άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης, τις άδειες για επιμορφωτικούς λόγους και τις άδειες εξετάσεων εφαρμόζονται ανάλογα και στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.).
– Καταργείται με ρητή διάταξη το όριο ηλικίας για τη μετεκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων – ήταν αρχικά στα 45 έτη.
Αναφορικά με τις Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις ΕΔΕ :
Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 126 του ν. 3528/2007 τροποποιείται ως εξής: «2. Η ένορκη διοικητική εξέταση διατάσσεται από οποιονδήποτε πειθαρχικώς Προϊστάμενο και ενεργείται από μόνιμο υπάλληλο με βαθμό Α’ του ίδιου Υπουργείου ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.
Η ενέργεια της ένορκης διοικητικής εξέτασης μπορεί να ανατίθεται και σε μόνιμο δημόσιο υπάλληλο με βαθμό Α’ άλλου Υπουργείου ή, προκειμένου για νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, του Υπουργείου που το εποπτεύει.».
2.Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 126 του ν. 3528/2007 τροποποιείται ως εξής: «Εφόσον με την έκθεση διαπιστώνεται η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος από συγκεκριμένο υπάλληλο, ο πειθαρχικώς Προϊστάμενος ασκεί την πειθαρχική δίωξη εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της έκθεσης.»
Επανακαθορίζεται η έννοια των τριτέκνων και των τέκνων τριτέκνων:
Όπου στις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α’ 28) αναφέρεται η ιδιότητα τρίτεκνου γονέα και η ιδιότητα τέκνου τρίτεκνης οικογένειας ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) Ως τρίτεκνος γονέας νοείται ο γονέας που έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων ή εκτός γάμου γεννηθέντων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε αναγνωρισμένα ως ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό (30ό) έτος της ηλικίας τους.
Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας.
β) Ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας νοείται το τέκνο τρίτεκνου γονέα, το οποίο πληροί τα ηλικιακά όρια του προηγούμενου εδαφίου, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης των λοιπών τέκνων.
Η άδεια λόγω ασθενείας τέκνων για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τους μονογονείς αυξάνεται:
Η παρ. 8 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007 (Α’ 26) και η παρ. 8 του άρθρου 60 του ν. 3584/2007 (Α’ 143) αντικαθίστανται ως εξής:
«8. Υπάλληλοι που έχουν ανήλικα τέκνα δικαιούνται άδεια με αποδοχές έως τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους.
Για τους υπαλλήλους που είναι τρίτεκνοι η ως άνω άδεια ανέρχεται σε επτά (7) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος και για τους υπαλλήλους που είναι πολύτεκνοι σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες.
Για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς, η ως άνω άδεια ανέρχεται σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος.».
Οι παραπάνω αναφορές είναι ενδεικτικές και για οποιαδήποτε πληροφορία ή και αλλαγή θα πρέπει να συμβουλεύεστε την τρέχουσα νομοθεσία.
-
Δείτε τον Επικαιροποιημένο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα όπως ενημερώθηκε έως τις 24.6.2014
-
Υπάρχουν στη συνέχεια αλλαγές του κώδικα για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε στο kodiko.gr
Δείτε σχετικά
Νεοδιοριζόμενοι ΕΕΠ-ΕΒΠ: Ενημέρωση επί της διαδικασίας – Μεταθέσεις – Μετατάξεις
Διορισθέντες ΕΕΠ-ΕΒΠ: Ονόματα
Εκκαθαρισμένοι Πίνακες ΕΕΠ-ΕΒΠ: Μετά την αφαίρεση των διοριστέων
Μισθός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού – ΕΕΠ – ΕΒΠ | Ανάλυση
Κατανομή 4500 θέσεων Ειδικής Αγωγής: 1.817 Α/θμια – 1.642 Β/θμια – 1.041 ΕΕΠ-ΕΒΠ
Πριν φύγετε
Νέο νομοσχέδιο Παιδείας: Τι διατάξεις θα περιλαμβάνει – Ανακοινώσεις Κεραμέως
Κεραμέως για ΔΟΑΤΑΠ: Εισήγηση στο ΑΣΕΠ για κατάθεση δικαιολογητικών μέχρι τις ενστάσεις
Υπουργός Νίκη Κεραμέως: Σχολικοί κανονισμοί-δάσκαλος εμπιστοσύνης-Ψυχολόγοι και Κοιν. Λειτουργοί στα σχολεία
Απορριφθέντες παραβόλου: “Για τρία ευρώ, τρία χρόνια ανεργία;”
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/dimosioupallilikos-kwdikas-epikairopoiimenos-oi-allages-stis-adeies/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.
2 Σχόλια
Για το 9μηνο λεει τιποτα? Αν το δικαιωμα το εχουν οι νεοδιοριζομενοι με δυο παιδια 5,5χρονων και το δεύτερο 21 μηνων?
καλησπέρα,
Σχετικά με την χορήγηση της άδειας για συμμετοχή σε εξεταστική περίοδο γεννάται εύλογα το ερώτημα: 7 μαθήματα ανά εξάμηνο = 14 τον χρόνο. Υπάρχει η εξεταστική του Σεπτέμβρη που σημαίνει ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κοπεί ο φοιτητής σε κανένα μάθημα. Έπειτα χορηγείται έως 2 ημέρες ανά μάθημα… μα εδώ δεν φτάνουν οι μέρες ακόμα και 1 να χορηγούνταν (!) Παλιά οι μέρες ήταν 20 οι οποίες έχουν μια ορθή λογική κατά την άποψή μου. Πώς μειώθηκαν και γιατί ?Ποιος είναι αρμόδιος για την επίλυση αυτού του προβλήματος ?