Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Διορισμοί: Προχωράμε στις 4.500 προσλήψεις – έχουμε κονδύλια για αναπληρωτές – Συνέντευξη Μ Τζούφη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Διορισμοί: Προχωράμε στις 4.500 προσλήψεις – Εχουμε τα κονδύλια για αναπληρωτές, δήλωσε η Υφυπουργός Παιδείας Μ. Τζούφη σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.

Διορισμοί: Προχωράμε στις 4.500 προσλήψεις – Εχουμε τα κονδύλια για αναπληρωτές

Στη Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) αναφέρθηκε η Υφυπουργός Παιδείας Μ Τζούφη σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ λέγοντας ότι:

«αυτή τη στιγμή έχουμε την χαρτογράφηση, στην οποία αποτυπώνεται μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των παιδιών που έχουν ανάγκη αυτής της υποστήριξης. Το 2014-15 ήταν 60.000 παιδιά και σήμερα, μέσα στο γενικό πλαίσιο έχουμε 90.000 παιδιά και άλλα 11.000 παιδιά που χρειάζονται πιο ειδικό πλαίσιο».

Όπως υπογράμμισε,

«όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε προκηρυχθεί καμία μόνιμη θέση σε στην ΕΑΕ.

Τώρα, εμείς προχωράμε σε 4.500 μόνιμες προσλήψεις, έχοντας όμως εξασφαλίσει και τα απαραίτητα κονδύλια για το υπόλοιπο προσωπικό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, που είναι απαραίτητο για την υποστήριξη αυτών των παιδιών.

Νομίζω πως αυτό, είναι ένα πολύ σημαντικό δείγμα γραφής για την βούληση της πολιτικής ηγεσίας να υποστηρίξει αυτόν τον πολύπαθο χώρο».

Συνέντευξη Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη στην εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» της ΕΡΤ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη στον δημοσιογράφο Τάκη Σαράντη και την εκπομπή «Πάμε Αλλιώς», της ΕΡΤ.

Με αφορμή την πρώτη μεγάλη πανελλαδική συνάντηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, η κ. Τζούφη δήλωσε ότι αποτελεί μια «προγραμματικού τύπου σύγκλιση, μεταξύ προοδευτικών δυνάμεων, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη, στην οποία επελαύνει η ακροδεξιά και η νεοφιλελεύθερη δεξιά».

Συνεργασίες με κόμματα

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, η κ. Τζούφη τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του κόμματος συντάσσεται με τις επιλογές της ΝΔ, δικαιολογώντας τις σκληρότατες πολιτικές λιτότητας που υλοποίησαν κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησής τους. Παρ’ όλα αυτά», σημείωσε, «γίνεται προσπάθεια να επιτευχθούν συγκλίσεις με τον κόσμο του ΚΙΝΑΛ, τόσο στο επίπεδο των ευρωπαϊκών, όσο και στο επίπεδο των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για συνεργασίες με πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ, επανέλαβε ότι «στην Προοδευτική Συμμαχία θέση έχουν και προοδευτικοί δημοκράτες, καθώς χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μέτωπο, απέναντι σε μία σκληρή νεοφιλελεύθερη δεξιά, η οποία υιοθετεί τα προτάγματα της ακροδεξιάς».

«Novartis»

Ερωτηθείσα για την πορεία της υπόθεσης «Novartis», η Υφυπουργός υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι «οι πολιτικές ευθύνες είναι απαράγραπτες και μένει να δούμε που θα καταλήξει η δικαστική διαδικασία στην οποία η Βουλή ανέθεσε να διαπιστώσει αν προκύπτουν και ποινικές ευθύνες».

Όσον αφορά την υπόθεση Πετσίτη, η κ. Τζούφη σχολίασε ότι «η ΝΔ επιχειρεί να φτιάχνει ισοδύναμα σε αυτήν την πολύ μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τα σκάνδαλα».

Εκπαιδευτικά θέματα

Στη συνέχεια, η συζήτηση στράφηκε σε εκπαιδευτικά θέματα με την Υφυπουργό να εξηγεί συνοπτικά τα προβλεπόμενα στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Κατόπιν, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ελληνική προεδρία των Ευρωπαϊκών Σχολείων και την καταληκτική συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Σχολείων διοργανώνει το ΥΠΠΕΘ, από τις 9 έως τις 12 Απριλίου, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η κ. Τζούφη επεσήμανε ότι τα Ευρωπαϊκά Σχολεία αποτελούν έναν «θεσμό που καλύπτει 30.000 παιδιά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.».

Η χώρα μας, όπως σημείωσε, συμμετέχει στελεχώνοντας τα ελληνικά τμήματα με εκπαιδευτικούς, ενώ Ευρωπαϊκό Σχολείο λειτουργεί και στην Ελλάδα, στο Ηράκλειο.

Όσον αφορά την ελληνική προεδρία, δήλωσε ότι έχει χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω Brexit, όπως η αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών των κρατών – μελών, για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών.

«Έχουμε λοιπόν συμμετάσχει ενεργά σε αυτήν την κατεύθυνση, αναδεικνύοντας τα μείζονα θέματα, αλλά πάντα θεωρώντας ότι πρέπει να είμαστε μέσα σε αυτό το σύστημα που είναι πάρα πολύ σημαντικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ)

Τέλος, η Υφυπουργός στάθηκε ιδιαιτέρως στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ), λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε την χαρτογράφηση, στην οποία αποτυπώνεται μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των παιδιών που έχουν ανάγκη αυτής της υποστήριξης.

Το 2014-15 ήταν 60.000 παιδιά και σήμερα, μέσα στο γενικό πλαίσιο έχουμε 90.000 παιδιά και άλλα 11.000 παιδιά που χρειάζονται πιο ειδικό πλαίσιο».

Όπως υπογράμμισε, «όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε προκηρυχθεί καμία μόνιμη θέση σε στην ΕΑΕ. Τώρα, εμείς προχωράμε σε 4.500 μόνιμες προσλήψεις, έχοντας όμως εξασφαλίσει και τα απαραίτητα κονδύλια για το υπόλοιπο προσωπικό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, που είναι απαραίτητο για την υποστήριξη αυτών των παιδιών.

Νομίζω πως αυτό, είναι ένα πολύ σημαντικό δείγμα γραφής για την βούληση της πολιτικής ηγεσίας να υποστηρίξει αυτόν τον πολύπαθο χώρο», κατέληξε.

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση