Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Διορισμοί στην Ειδική Αγωγή: Δεκτή η Τροπολογία του Υπ. Παιδείας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ρεπορτάζ especial.gr

Δεκτή έγινε από τη Βουλή κατά τη χθεσινή βραδινή συνεδρίαση η Τροπολογία με τα θέματα για τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση(Ε.Α.Ε.).

Υπενθυμίζουμε πως η Τροπολογία περιέχει:

  • Tην εξουσιοδότηση στον Υπουργό Παιδείας να καθορίσει με Απόφασή του τα ακαδημαϊκά προσόντα τα οποία θα μοριοδοτούνται για την επιλογή εκπαιδευτικών των κατηγοριών Τ.Ε. και Δ.Ε. της Ε.Α.Ε., καθώς και τη μοριοδότηση των κριτηρίων αυτών. Τα προσόντα που πιστοποιούν εξειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία(π.χ. 50 μήνες προϋπηρεσία), μοριοδοτούνται κανονικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.
  • Tην μοριοδοτηση προσόντων τα οποια σχετίζονται με την Ε.Α.Ε. ανεξαρτήτως του αν αποτελούν τυπικό προσόν διορισμού ή κριτήριο ένταξης στον Επικουρικό Πίνακα των εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε.
  • Tην εξαίρεση του κλάδου ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών από την ενιαία κατάταξη των αποφοίτων πανεπιστημίου που δεν διαθέτουν παιδαγωγική και διδακτική εμπειρία με τους απόφοιτους Τ.Ε.Ι. που διαθέτουν την επάρκεια αυτή, καθώς για τον κλάδο αυτό του Ε.Ε.Π. η Παιδαγωγική Επάρκεια αποτελούσε και προ του 4589/2019 τυπικό προσόν διορισμού, τόσο για τους αποφοίτους Πανεπιστημίων όσο και για τους αποφοίτους Τ.Ε.Ι.(παρ.6, άρθρο2, ν. 3194/2003).
  • Για τους κλάδους ΠΕ22 Επαγγελματικών Συμβούλων και ΠΕ23 Ψυχολόγων, για τους οποίους το τυπικό προσόν ένταξης στον κλάδο είναι αμιγώς πτυχίο Πανεπιστημίου και επιπρόσθετα για τους τελευταίους υφίσταται ήδη πρόταξη εντός του κλάδου με την εξειδίκευση στη σχολική Ψυχολογία, λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην αιφνιδιαστούν από την άμεση έναρξη ισχύος του δευτέρου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 54, του ν.4589/2019.

Σήμερα έχουμε ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου των άρθρων του νομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνεται η Τροπολογία, του Υπουργείου Εσωτερικών με τις διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εξ αυτού του λόγου η προγραμματισμένη για τις 13:00 συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:00 στο Υπουργείο.

Τέλος, αναμένουμε, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, να εκδοθεί σύντομα το Φ.Ε.Κ. του νόμου με την επίμαχη Τροπολογία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π.

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Ι.Π.Ε.Μ. - Δ.Ο.Ε.). Διετέλεσε Προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Εκπαίδευσης της Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Αιγάλεω, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας και Σύμβουλος Α΄ Ειδικής Αγωγής στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Γράψτε μία απάντηση