Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Δομή για άτομα με αυτισμό μετά τα 18: Τι σχεδιάζουν στη Μεσσηνία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δομή για άτομα με αυτισμό μετά τα 18: Αναμένει έγκριση η πρόταση του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας.

Δομή για άτομα με αυτισμό

Η αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αυτισμό μετά τα 18 είναι ένα μεγάλο ζητούμενο.

Στη Μεσσηνία δεν υπάρχουν δομές ημερήσιας απασχόλησης ή και φιλοξενίας για ενήλικα αυτιστικά άτομα είτε υψηλής, είτε (ακόμα περισσότερο) χαμηλής λειτουργικότητας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό έχει τη δική του πρόταση και περιμένει την έγκριση από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, για την επέκταση της υφιστάμενης δομής: του Κέντρου Ημέρας για Παιδιά και Εφήβους.

Οι δωρεές του Ιδρύματος Καρέλια φυλάσσονται για τη λειτουργία αυτής της νέας δομής, ενώ παράλληλα αναζητείται και ο κατάλληλος χώρος.

Εν τω μεταξύ αυτές τις ημέρες εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας και το καταστατικό για τη σύσταση ενός ΚοιΣΠΕ (Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης), όπου θα μπορούν να βρίσκουν δουλειά, μέσα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, άτομα με αυτισμό, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down ή άλλες περιπτώσεις.

Για άτομα όλων των ηλικιών

Ο Κώστας Σαραβελάκης μιλώντας  για τις ενέργειες και το σχεδιασμό του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό, μας λέει ότι φροντίζουν ώστε να αφουγκράζεται τις ανάγκες.

Και ποιες είναι;

“Να υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν άτομα όλων των ηλικιών, που είναι στο φάσμα του αυτισμού”.

Οπως, να απασχολούνται δημιουργικά και να εκπαιδεύονται άτομα τόσο υψηλής όσο και χαμηλής λειτουργικότητας.

Ετσι λοιπόν, στο Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό “το πρώτο που έχουμε κάνει είναι η έγκριση επέκτασης της υφιστάμενης δομής, που υποστηρίζει και παιδιά από πρώτη γνωμάτευση –δηλαδή, από 2,5 ετών”.

Το άλλο είναι “να υποστηρίξουμε ενήλικα άτομα, γι’ αυτό είχαμε κάνει πρόταση για τη δημιουργία Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), και μάλιστα είχαμε ζητήσει μέσω της Μητρόπολης την παλιά Ιερατική Σχολή στον Αγιο Γεώργιο Καλαμάτας”.

Οι ανάγκες των ενηλίκων

Στην πορεία, και παρόλο που το αίτημα είχε κατατεθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προέκυψε ότι αυτά τα προγράμματα τα “τρέχουν” οι δήμοι.

Ο Δήμος Καλαμάτας έχει κάνει δική του πρόταση, βέβαια “έχουμε ξεκινήσει από το 2018 και ακόμα είμαστε στα σχέδια –δεν έχει προχωρήσει τίποτα”, επισημαίνει ο κ. Σαραβελάκης.

Ομως το Κέντρο Διημέρευσης θα εξυπηρετεί όλες τις αναπηρίες και ο φορέας πρότεινε στο υπουργείο Υγείας και τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, την επέκταση της υφιστάμενης δομής, ώστε πλέον να δέχεται αυτιστικά άτομα από όλο το φάσμα ηλικιών.

“Περιμένουμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχει την έγκριση του υπουργείου, για να είμαστε όμως έτοιμοι να το κάνουμε κι επειδή οι ανάγκες των ενηλίκων δεν είναι αντίστοιχες με τις ανάγκες που έχουν μικρότερες ηλικίες, χρειαζόμαστε άλλου είδους κτηριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό”, σημειώνει.

Στήριξη από τους Φορείς

Στο κομμάτι αυτό λοιπόν, ως σύλλογος “ζητάμε από όλους τους φορείς να μας υποστηρίξουν για την εξεύρεση ενός κτηρίου, που ανήκει είτε στο Δήμο Καλαμάτας ή Μεσσήνης είτε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ή/και άλλους φορείς”.

Εξετάζουν επίσης και την ενοικίαση μέσω ιδιωτών, ωστόσο, “επειδή η δομή θα έχει μεγάλο χρονικό ορίζοντα λειτουργίας, δεν θέλουμε συμβόλαια με ιδιώτες, γιατί θα χρειαστούν επισκευές και διευθετήσεις” όπως σημειώνει.

Και προσθέτει ότι “εκεί (σ.σ. για τον εξοπλισμό και την προσαρμογή του κτηρίου στο σκοπό και τη λειτουργία του) έχουμε δεχτεί κάποιες μεγάλες δωρεές, όπως και από το Ιδρυμα Καρέλια, φέτος και τα δύο προηγούμενα χρόνια”.

Αυτά τα χρήματα “θα διατεθούν όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία μιας τέτοιας δομής”.

Τα σχέδια για Στέγη και Ξενώνα

Ο σύλλογος έχει και άλλες προτάσεις για την υποστήριξη των ενηλίκων:

“Ενα αγκάθι είναι και το κομμάτι της φιλοξενίας κι έχουμε αιτηθεί στην Περιφέρεια τη δημιουργία μέσω ΕΣΠΑ μιας στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης, για άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση”.

Αλλά και εκεί “το πρόβλημα είναι το κτήριο γιατί θα πρέπει να έχουμε κάτι έτοιμο για να δείξουμε, που να πληροί τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις όταν μας πουν προχωρήστε”.

Επίσης, μέσω του υπουργείου Υγείας “κάνουμε ενέργειες για ένα οικοτροφείο, ενός ξενώνα μόνιμης φιλοξενίας για άτομα με μεγάλες δυσκολίες τα οποία βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού –δύσκολες περιπτώσεις, που δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον”.

Σε αυτό έχουν συμμάχους τους αντίστοιχους με τον δικό τους φορέα, στην Καστοριά και την Αλεξανδρούπολη.

“Είμαστε οι μόνοι επαρχιακοί φορείς αυτισμού και ο ξενώνας θα είναι μια χρήσιμη δομή γιατί απευθύνεται σε άτομα με χαμηλή λειτουργικότητα, που η αυτόνομη διαβίωση γι’ αυτά είναι πάρα πολύ δύσκολη και χρειάζονται ιδιαίτερη υποστήριξη και διεπιστημονική φροντίδα”, λέει ο Κ. Σαραβελάκης.

Δημιουργία Παιδικής Χαράς

Ενα άλλο αίτημα του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό, μας λέει ο εκπρόσωπός του Κώστας Σαραβελάκης, είναι “η δημιουργία εξειδικευμένης παιδικής χαράς για άτομα με αυτισμό.

Το ζητήσαμε από το Δήμο Καλαμάτας και έχουμε πάρει την υπόσχεση ότι θα το δει σε συνεργασία μαζί μας, και το ψάχνουν”.

Μια εξειδικευμένη παιδική χαρά “θα λύσει κάποια θέματα με τη διασκέδαση και την ενασχόληση των παιδιών στον ελεύθερο χρόνο τους”, σημειώνει καταλήγοντας.

eleftheriaonline.gr

Δείτε επίσης

Κυβέρνηση για ΑμεΑ: Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δεσμεύσεων
Διορισμοί ΑμεΑ: Συζήτηση στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση
Μαθητές με Σακχαρώδη Διαβήτη: Eγκρίθηκε το Εντυπο παρακολούθησης από το ΥΠΑΙΘ
Απαντήσεις Υπουργείου Παιδείας στα ζητήματα που έθεσε το ΔΣ της ΔΟΕ
Τοποθετήσεις Κεραμέως στα θέματα που έθεσε το ΔΣ της ΟΛΜΕ
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση