Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Δόμνα Μιχαηλίδου-προσλήψεις αναπληρωτών: 30.000 τα κενά που θα καλυφθούν το Σεπτέμβριο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δόμνα Μιχαηλίδου-προσλήψεις αναπληρωτών: 30.000 τα κενά που θα καλυφθούν στην αρχή της σχολικής χρονιάς – Πριν τα Χριστούγεννα θα περάσουν όλοι οι Σταθμοί στο Υπουργείο Παιδείας.

Δόμνα Μιχαηλίδου-προσλήψεις αναπληρωτών

Στην πρωινή εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” για τη νέα σχολική χρονιά, τα κενά αλλά και τις προσλήψεις στην Παιδεία. μίλησε σήμερα Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα Δόμνα Μιχαηλίδου.

Για τη νέα σχολική χρονιά η κα Μιχαηλίδου ανέφερε πως ετοιμάζεται το ΥΠΑΙΘΑ όσο καλύτερα μπορεί και μίλησε για τα σχολικά βιβλία τα οποία “είναι ήδη εκεί, από τον Ιούλιο στα Δημοτικά, από τον Αύγουστο στα Λύκεια και στα Γυμνάσια”, για τους νέους μόνιμους διορισμούς “Την προηγούμενη εβδομάδα ορκίστηκαν 3.700 νέοι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και ανέλαβαν το πόστο τους. Τα προηγούμενα 4 χρόνια έγιναν 28.500 νέοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών” και για τα κενά “Τα κενά που έχουν εντοπιστεί σήμερα είναι γύρω στις 30.000 και θα αναπληρωθούν στην αρχή της σχολικής χρονιάς με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς”.

Προσχολική αγωγή

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναφέρθηκε στην νέα μεταρρύθμιση που αφορά στη μεταφορά της Προσχολικής αγωγής στο ΥΠΑΙΘΑ λέγοντας:

“Η προσχολική αγωγή ήταν χωρισμένη στο Yπουργείο Εσωτερικών και στους Δήμους για τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς και οι ιδιωτικοί ήταν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το σημερινό Υπουργείο Οικογένειας. Αυτή η πολυδιάσπαση σήμαινε πως δεν υπήρχε ένα κοινό πρόγραμμα”.

Πριν τα Χριστούγεννα θα περάσουν όλοι οι Σταθμοί στο Υπουργείο Παιδείας για να υπάρχει ένας φορέας-κοινό πλαίσιο που μπορεί να γνωμοδοτήσει για το βέλτιστο εκπαιδευτικό συμφέρον του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε από πολύ νωρίς εάν ένα παιδί για παράδειγμα ανήκει στο φάσμα του αυτισμού ή αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες”.

Τα Δημόσια Νηπιαγωγεία

Μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο αποτελούν τα βρέφη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων τόνισε η κα Μιχαηλίδου Συγκεκριμένα, όπως είπε, στην Ελλάδα γεννιούνται κάθε χρόνο περίπου 86.000 βρέφη ενώ οι θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς είναι μόλις 25.000.

“Το πρόβλημα ξεκίνησε από το ότι δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση γιατί στην ελληνική οικογένεια χρόνια πριν το παιδί έμενε με τον παππού και τη γιαγιά όταν δούλευαν οι γονείς. Δημιουργήθηκε η ζήτηση αλλά δεν υπήρξε η προσφορά θέσεων. Οπότε βάζουμε ένα πρόγραμμα όπου τις 25.000 θέσεις τις κάνει 70.000. Είναι πρόγραμμα που τρέχουμε με το Τεχνικό Επιμελητήριο και χρηματοδοτεί με 200 εκ. την κατασκευή νέων θέσεων σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να τριπλασιάσουμε τις θέσεις”.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Η Υφυπουργός ΠΑΙΘΑ τοποθετήθηκε και για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια λέγοντας ως αποτελούν μία προεκλογική δέσμευση του Υπουργού ΠΑΙΘΑ κου Κυριάκου Πιερακάκη, και κυρίως του ίδιου του Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας πως “Δίνουμε στρατηγική προτεραιότητα στη δημόσια Παιδεία. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αναβαθμίσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο γι’ αυτό έχουμε επενδύσεις πάνω από 1 δισ. Από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουμε και τη δημιουργία πάνω από 8.500 θέσεων εστιών. Έχουμε ανάγκη στη χώρα μας για καλά μη δημόσια Πανεπιστήμια”.

Δείτε επίσης

Το χρονοδιάγραμμα προσλήψεων αναπληρωτών-Ενημέρωση για ΠΕ23/ΠΕ30 στα Γενικά σχολεία 

Αιτήσεις αναπληρωτών 2023: Επισημάνσεις για τα λειτουργικά κενά και τη συμπλήρωση της αίτησης/δήλωσης 

Προσμέτρηση μορίων μονίμων και αναπληρωτών: Πως μετράνε από τη στιγμή του διορισμού και μετά

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση