Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΕΕΕΕΚ Αθηνών: Το θέμα της στέγασης στη Βουλή με Ερώτηση 33 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΕΕΕΕΚ Αθηνών: Το θέμα της στέγασης στη Βουλή με Ερώτηση 33 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή εξώδικη διαμαρτυρία γονέων στο Δήμο Αθηνών.

Επερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή 33 Βουλευτών του και με αφορμή την ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία γονέων στο Δήμο Αθηνών αναφορικά με τη στέγαση του ΕΕΕΕΚ Αθηνών, θέμα για το οποίο ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης είχε προαναγγείλει πως θα έρθει το θέμα στη Βουλή, “ώστε να υποχρεωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να παραθέσει τις ενέργειές της τα τρία χρόνια που έχουν περάσει”.

Οι Βουλευτές ρωτούν την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ν. Κεραμέως:

1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προβεί από τον Ιούλιο 2019 για τη λειτουργία ΕΕΕΕΚ στην Αθήνα;

2. Τι θα πράξει από σήμερα ώστε να λειτουργήσει και να δεχτεί μαθητές ΕΕΕΕΚ στην Αθήνα το Σεπτέμβριο 2022;

Ακολουθεί η Ερώτηση
Ερώτηση

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Απαράδεκτο να μένει χωρίς Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΕΕΕΕΚ η Αθήνα με ευθύνη Δήμου και υπουργείου Παιδείας

Ο δήμος Αθηναίων, ο μεγαλύτερος της χώρας μας, είναι και ο μόνος μεγάλος δήμος που στερείται Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ).

Σίγουρα, ο μόνος δήμος – πρωτεύουσα κράτους που στερείται ανάλογης δομής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο η Αθήνα του κ. Μπακογιάννη, στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη.

Όπως είναι γνωστό, στα ΕΕΕΕΚ παρέχεται εκπαίδευση σε παιδιά και νέους ως 24 ετών περίπου, με σύνδρομο Ντάουν, αυτισμό και άλλες σοβαρές αναπηρίες.

Υπηρετώντας και τη συνταγματική πρόνοια για εννεαετή υποχρεωτική εκπαίδευση, όλων των Ελλήνων. Το 2019 με ΦΕΚ (αριθ. φ. 2702) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ιδρύθηκε ΕΕΕΕΚ στο δήμο Αθηναίων μαζί με άλλες μονάδες Ειδικής Αγωγής σε άλλους δήμους.

Έκτοτε όμως δεν έγινε ούτε ένα βήμα για τη λειτουργία του.

Πριν λίγες μέρες οι γονείς παιδιών που φυσιολογικά θα φοιτούσαν στο (ανύπαρκτο) ΕΕΕΕΚ Αθήνας εξέφρασαν την οργή τους με εξώδικη διαμαρτυρία που κατέθεσαν στο δήμο, κοινοποιώντας την στην υφυπουργό Παιδείας.

Καταγγέλλουν σε αυτήν:

«Το ΕΕΕΕΚ Αθήνας παραμένει ‘σχολείο-φάντασμα’ (…) δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια για την εκκίνηση των διαδικασιών για την ανέγερση εκπαιδευτηρίου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου (…) δήμος και Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Α’ Αθήνας ουδέποτε επέδειξαν ενδιαφέρον για τη λειτουργία του (…)».

Φυσικά, όπως αντιλαμβάνονται και τονίζουν οι γονείς, καταγγέλλοντας στο εξώδικό τους την αδιαφορία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ευθύνη δεν έχει μόνο ο δήμος Αθηναίων. Ασφαλώς εκείνος έπρεπε να έχει πάρει τις δικές του πρωτοβουλίες για τη στέγαση του ΕΕΕΕΚ, αντί να φτιάχνει και να ξαναφτιάχνει το… Μεγάλο Περίπατο, πετώντας χρήματα.

Αρμόδιο όμως για την παροχή εκπαίδευσης σε όλα τα ελληνόπουλα, ιδιαίτερα σε αυτά που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι το υπουργείο Παιδείας που έχει τον τρόπο και τα εργαλεία να την εξασφαλίζει, όταν οι δήμοι αδιαφορούν. Ιδιαιτέρως, από τη στιγμή που υπάρχει ιδιόκτητο οικόπεδο για την ανέγερση ΕΕΕΕΚ, όπως επίσης υπήρχαν προσωρινές λύσεις με τις κατάλληλες προδιαγραφές, που φυσικά θα μπορούσαν υπό όρους να αξιοποιηθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το υπουργείο Παιδείας οφείλει, έστω και με καθυστέρηση, να μεριμνήσει για την εξεύρεση λύσης με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Είναι αδιανόητο να εξακολουθήσουν παιδιά με αναπηρία να διανύουν χιλιόμετρα καθημερινά για να φοιτούν σε ΕΕΕΕΚ άλλων δήμων.

Με σοβαρές επιπτώσεις στα ίδια, στις οικογένειές τους, αλλά και στη λειτουργία των ΕΕΕΕΚ στους γειτονικούς δήμους.

Σε συνέχεια των παραπάνω,

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός

1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προβεί από τον Ιούλιο 2019 για τη λειτουργία ΕΕΕΕΚ στην Αθήνα;

2. Τι θα πράξει από σήμερα ώστε να λειτουργήσει και να δεχτεί μαθητές ΕΕΕΕΚ στην Αθήνα το Σεπτέμβριο 2022;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δείτε σχετικά

Στέγαση ΕΕΕΕΚ Αθηνών: Ο Τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης φέρνει το θέμα στη Βουλή-Εξώδικο γονέων 

Δείτε επίσης

Πρόσκληση στη γιορτή του ΕΕΕΕΚ Μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες-Τρίτη 14.06.2022 

Επιτροπή εξοπλισμού ΣΜΕΑΕ για σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών: Απόφαση συγκρότησης 

PISA 2022-Βαθμολόγηση απαντήσεων σε ανοικτές ερωτήσεις: Πρόσκληση υποβολής προσφοράς από το ΕΚΠΑ-ΕΛΚΕ 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση