Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας: Βιωματική προσομοίωση κινητικών και οπτικών δυσκολιών στο Πνευματικό Κέντρο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας: Βιωματική προσομοίωση κινητικών και οπτικών δυσκολιών στο Πνευματικό Κέντρο: Για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Δράση ευαισθητοποίησης–πληροφόρησης για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Τη δράση διοργάνωσε το ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας σε συνεργασία με:
  • Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας,
  • το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Καλαμάτας,
  • το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Καλαμάτας,
  • την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Νότιας Πελοποννήσου και
  • τη Δημοτική Αστυνομία.
Αναλυτικά το ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας αναφέρει:

«”Ανάπηρη”, σύμφωνα με το κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας, σημαίνει “εμποδιζόμενη”. Εγώ έχω μια οπτική βλάβη. Αν, όμως, η κοινωνία κι η πολιτεία δεν μου έβαζαν ένα σωρό εμπόδια, δεν θα ήμουν ανάπηρη»1.

Το παράπονο της συμπολίτισσας μας

συνοψίζει τις θέσεις του αναπηρικού κινήματος σχετικά με το ότι “..η αναπηρία παράγεται πολιτισμικά και δομείται κοινωνικά” (Oliver, 2009).

Με άλλα λόγια το βίωμα της αναπηρίας είναι διαφορετικό από κοινωνία σε κοινωνία, είτε αφορά θεσμικούς φραγμούς τους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της εργασίας, της στέγασης κ.ά., είτε αφορά στην κοινωνική αποδοχή που βιώνουν οι ανάπηροι.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία,

μας δίνεται η ευκαιρία να αναρωτηθούμε πόσο συμπεριληπτική είναι η δική μας κοινωνία. Η ευρύτερη αλλά και η τοπική κοινωνία της Καλαμάτας. Υποστηρίζουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των συμπολιτών μας με αναπηρία και των οικογενειών τους; Παραβιάζουμε τις θέσεις παρκαρίσματος ή διευκολύνουμε, όταν μπορούμε, (παραχώρηση θέσης, υποστήριξη σε πρακτικά ζητήματα κ.ά.);

Είμαστε δεκτικοί ή απορριπτικοί όταν συναντάμε παιδιά ή/και ενήλικες με αναπηρίες;

Γινόμαστε εμπόδια στις ζωές τους ή λειτουργούμε υποστηρικτικά;

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία,

το Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήριο Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Καλαμάτας, την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Καλαμάτας και τη Δημοτική Αστυνομία, σας προσκαλεί σε μια διαφορετική συνάντηση με την Αναπηρία.

Ελάτε να συναντήσετε όχι το ανέφικτο, αλλά το εφικτό,

μέσα από βιωματικές προσομοιώσεις κινητικών και οπτικών δυσκολιών αλλά και παροχή πληροφοριών για συνθήκες ζωής που σας είναι άγνωστες ή ελάχιστα γνωστές. Ελάτε να μας μιλήσετε για κάτι που γνωρίζετε εσείς καλύτερα και να εμπλουτίσετε τη δική μας εμπειρία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι παρόμοιες βιωματικές εμπειρίες οδηγούν σε περισσότερο ενσυναισθητική στάση και συμπεριφορά προς τα άτομα με αναπηρίες.

Η πλήρης εμπειρία βέβαια, δηλαδή η συνάντηση και συνύπαρξη με τους συνανθρώπους μας με αναπηρία, κάνει καλύτερους εμάς και τον κόσμο μας!

“Σεβασμός προς τον Άνθρωπο! Σεβασμός προς τον Άνθρωπο!…

Εάν ο σεβασμός προς τον άνθρωπο είναι θεμελιωμένος στις καρδιές των ανθρώπων, οι άνθρωποι θα θεμελιώσουν τελικά, σ’ αντάλλαγμα, το κοινωνικό, πολιτικό ή οικονομικό σύστημα που θα καθαγιάζει ετούτο το σεβασμό.”

1.“Η Χριστίνα είναι φοιτήτρια, φεμινίστρια, συγγραφέας και η πρώτη τυφλή book YouTuber στην Ελλάδα”, https://meallamatia.gr/i-christina-einai-foititria-feministria-syngrafeas-kai-i-proti-tyfli-book-youtuber-stin-ellada/
2. Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ. 2011. “Γράμμα σε έναν όμηρο”. Αθήνα: Πατάκη.

Με πληροφορίες από messinialive.gr

Δείτε επίσης

Κεραμέως-συμπερίληψη: Ισες ευκαιρίες για όλους και άρση των εμποδίων στη μάθηση μέσω 6 δράσεων
Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ-Γραμματέας ΑμεΑ Ν.Δ Κ. Λολίτσας: Επισκέψεις σε ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ Αιγάλεω-Συνέντευξη στο Radio 93.8 Tvkosmos
3η Δεκεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: VIDEO και Μήνυμα Προϊσταμένου ΕΑΕ Χ. Παπαϊωάννου
Μήνυμα 2ου ΚΕΔΑΣΥ Γ’ Αθήνας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία 2021
Δράση ΕΝΕΕΓΥΛ Ηρακλείου στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία
Χαρά Κεφαλίδου: Δήλωση για την “Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία”

Πριν φύγετε

Δράσεις Τμήματος Λογοθεραπείας Πανεπιστημίου Πατρών για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ | VIDEO
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση