Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Εγκεφαλικά-Η επόμενη μέρα: Τα διαθέσιμα “εργαλεία” για πάσχοντες και φροντιστές-Επισημάνσεις του Κ. Λολίτσα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εγκεφαλικά-Η επόμενη μέρα: Τα διαθέσιμα “εργαλεία” για πάσχοντες και φροντιστές-Επισημάνσεις του Κωνσταντίνου Λολίτσα σε δημοσίευμα της “Καθημερινής”.

Εγκεφαλικά-Η επόμενη μέρα

Για “πανδημία” εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ελλάδα μιλάει δημοσίευμα της “Καθημερινής” και της δημοσιογράφου Δήμητρας Τριανταφύλλου, τοποθετώντας την υπέρταση, τον διαβήτη, τα καρδιακά νοσήματα, την υψηλή χοληστερίνη, το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την κακή διατροφή, την περιορισμένη φυσική δραστηριότητα, το αλκοόλ και κατάθλιψη, ως τους δέκα παράγοντες που σχετίζονται με το 90% των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, βλέπουμε και την τοποθέτηση του κου Κωνσταντίνου Λολίτσα, Γραμματέα για τα Ατομα με Αναπηρία της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), ο οποίος αναφέρει μια σειρά από νέα εργαλεία τα οποία έχουν γίνει διαθέσιμα στους ανθρώπους που έχουν υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και στους φροντιστές τους.

Συγκεκριμένα ο κος Λολίτσας ανέφερε:

“Η πιστοποίηση της αναπηρίας πλέον γίνεται πιο γρήγορα και ηλεκτρονικά. Ο θεράπων ιατρός ή οι θεράποντες ιατροί, εφόσον υπάρχει και δευτερεύουσα πάθηση που προσδίδει ποσοστό αναπηρίας, υποβάλλει τον εισηγητικό φάκελο αναπηρίας του αιτούντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠΑ και ο ασθενής χρειάζεται να παραστεί με φυσική παρουσία στα κατά τόπους ΚΕΠΑ, μόνο κατά το ραντεβού για την αυτοπρόσωπη εξέτασή του από την υγειονομική επιτροπή. Ακολούθως ενημερώνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, σύντομα, για το αποδιδόμενο ποσοστό αναπηρίας και το διάστημα που είναι σε ισχύ η γνωμάτευση/πιστοποίηση αναπηρίας του. Οσο για τα επιδόματα αναπηρίας αυξήθηκαν κατά 8% φέτος μετά από δεκαετίες”.

Υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρία

Επιπροσθέτως ο κος Κ. Λολίτσας ανέφερε πως τα τελευταία 4,5 χρόνια υλοποιείται σταδιακά ένα οριζόντιο σχέδιο για τους πολίτες με αναπηρία. Μέσω του “Εθνικού Σχεδίου Δράσης” έχουν ενεργοποιηθεί οι εξής, ανάμεσα σε άλλες, υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρία:

Προσωπικός Βοηθός, ένα πρόγραμμα που πιλοτικά ολοκληρώνεται σύντομα, με 2.000 πολίτες πανελλαδικά να είναι δικαιούχοι είτε για 8ωρη βοήθεια, είτε και για 24ωρη. Η υπηρεσία καλύπτεται από το κράτος.

– Η Εθνική Πύλη Αναπηρίας, η οποία εμπεριέχει το εθνικό μητρώο ατόμων με αναπηρία με την ψηφιοποίηση όλων και περισσότερων χρονικά, έντυπων πιστοποιητικών αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, όπως η κάρτα αναπηρίας κλίμακας ΙΙ ή ΙΙΙ (ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου).

-Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» των δήμων, το οποίο πλέον αποτελείται από μόνιμο προσωπικό.

 νομική βοήθεια στα άτομα με αναπηρία, η οποία από το 2023 καλύπτει τα άτομα σε δικαστικές πράξεις, έπειτα από αίτησή τους, όπως για τη δικαστική συμπαράσταση, τη δικαστική επιμέλεια, χωρίς την προϋπόθεση οικονομικών κριτηρίων αλλά και η ύπαρξη ειδικού δικαστικού υπαλλήλου στις αίθουσες δικαστηρίων, εφόσον υπάρχει αναπηρία όρασης, μειωμένη ακοή ή κώφωση κ.τ.λ.

– Η ρύθμιση θεμάτων συνταξιοδότησης και ταυτόχρονης διατήρησης των επιδομάτων αναπηρίας, που επίκειται με νομοθετική πράξη.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Δείτε επίσης

Δράση για την Παιδική Παχυσαρκία: Τι είπε ο Πρωθυπουργός στο Ζάππειο στην παρουσίαση του Προγράμματος 

Πιερρακάκης για νόμο επαγγελματικής εκπαίδευσης-ψηφιοποίηση εκπ/σης-ιδιωτ. Πανεπ/μια-καταγραφή κενών 

Ο ρόλος του Σχολικού Νοσηλευτή σήμερα και Νοσηλευτικό Ιστορικό για σχολεία 

Η κατανομή 17.008 προσλήψεων στο Δημόσιο: Εγγραφο του Υπ. Εσωτερικών με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 

Ενταξη Συμβούλων Σταδιοδρομίας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο μητρώο ΕΟΠΠΕΠ

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση