Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Εγγραφο αστυνομίας προς εκπαιδευτικούς με οδηγίες για περιστατικά βίας-Ενδεχόμενο ποινικών διώξεων και σε εκπ/κούς

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εγγραφο αστυνομίας προς εκπαιδευτικούς με οδηγίες για περιστατικά βίας εντός σχολικών μονάδων-Ενδεχόμενο ποινικών διώξεων και σε εκπαιδευτικούς.

Εγγραφο αστυνομίας προς εκπαιδευτικούς

Σε ενημέρωση των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορίνθου, δια του υπ. αριθμ. πρωτ. 1016/7/109/4-1-2023 εγγράφου της προχώρησε το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο επισημαίνεται πως αδικήματα που αφορούν σε περιστατικά βίας που έλαβαν χώρα εντός σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Κορινθίας, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, με δράστες μαθητές, περιήλθαν σε γνώση της Αστυνομίας Κορίνθου και εξ αυτού του λόγου παρατίθενται διατάξεις νόμου σύμφωνα με τις οποίες υφίσταται το ενδεχόμενο επί ποινικών αδικημάτων που λαμβάνουν χώρα εντός σχολικών μονάδων, κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, με δράστες μαθητές, να σχηματιστεί δικογραφία, να ασκηθεί ποινική δίωξη και να επιβληθούν από αρμόδιο δικαστήριο ποινικές κυρώσεις ακόμα και σε βάρος εκπαιδευτικών.

Μετά από αυτές τις επισημάνσεις η Αστυνομία Κορίνθου εφιστά την προσοχή των εκπαιδευτικών προς την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ευελπιστεί δε στην επαγρύπνηση τους και “στην άμεση ενημέρωση της Αστυνομίας στο τηλέφωνο “100” για την καλύτερη πρόληψη και καταστολή του φαινομένου της παραβατικότητας μαθητών εντός των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας μας”.

Ακολουθεί το έγγραφο της Αστυνομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡ/ΚΗ ΑΣΤ/ΚΗ ΔΙΕΥΘ/ΣΗ ΠΕΛΟΠ/ΣΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Αρμόδιος: Υπαστυνόμος Β’ ΑΣΠΡΟΥΔΗΣ Απόστολος: Ερμου αρ. 51 ΤΚ 20 131 Κόρινθος Κορινθίας

Κόρινθος, 04 Ιανουάριου 2023

Αρ. πρωτ. 1016/7/109/4-1-2023

ΠΡ0Σ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορίνθου

ΕΝΤΑΥΘΑ maii@dide.kor.sch.gr

ΘΕΜΑ : Ενημέρωση εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων σας

Σας γνωρίζουμε ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν, από την Υπηρεσία μας και το Αστυνομικό Τμήμα Κορίνθου, στα πλαίσια αυτεπάγγελτης προανάκρισης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 245 παρ. 2 ΚΠΔ, έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για ποινικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων, επικίνδυνη σωματική βλάβη σε συνδυασμό με παράβαση του νόμου περί όπλων, απόπειρα βιασμού και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Τα προαναφερόμενα αδικήματα αφορούν περιστατικά που έλαβαν χώρα εντός σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Κορινθίας, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, με δράστες μαθητές.

Με αφορμή τα παραπάνω, επισημαίνονται ενδεικτικά μεταξύ άλλων διατάξεων, τα ακόλουθα:

Σε συνέχεια των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. 6 του Ν. 2986/02 (ΦΕΚ Α’ 24/13.2.2002) “Οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις”, εκδόθηκε η υπ’ αριθ. Φ/353/1/324/105657/Δ1/08-01-2002 ΥΠ.Ε.Π.Θ. (ΦΕΚ Β’ 1340/16.10.2002) Υπουργική Απόφαση “Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων των προϊσταμένων των περιφερικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και ΣΕΚ και των συλλόγων των διδασκόντων”.

• Στην παρ. 18 του άρθρου 36 της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης αναφέρεται ότι, ειδικότερα οι εκπαιδευτικοί:

18. Αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερευόντων, έχουν ευθύνη της επιτήρησης και της προστασίας των μαθητών και επιμελούνται την καθαριότητα των σχολικών χώρων και ότι άλλο σχετίζεται με την υγιεινή και την ασφάλεια τους.

• Στην παρ. 1 του άρθρου 15 ‘Έγκλημα που τελείται με παράλειψη” του Ποινικού Κώδικα, αναφέρεται ότι:

1. Όπου ο νόμος για την ύπαρξη αξιόποινης πράξης απαιτεί να έχει επέλθει ορισμένο αποτέλεσμα, η μη αποτροπή του τιμωρείται όπως η πρόκλησή του με ενέργεια, αν ο υπαίτιος της παράλειψης είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να προβεί σε ενέργεια για την αποτροπή του αποτελέσματος. Η ιδιαίτερη νομική υποχρέωση πηγάζει από νότιο, σύμβαση ή προηγούμενη επικίνδυνη ενέργεια του υπαιτίου.

• Στην παρ. 1 του άρθρου 231 ‘Υπόθαλψη” του Ποινικού Κώδικα, αναφέρεται ότι:

1. Όποιος εν γνώσει ματαιώνει τη δίωξη άλλου για κακούργημα ή πλημμέλημα που διέπραξε τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

• Στην παρ. 1 του άρθρου 360 “Παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου” του Ποινικού Κώδικα, αναφέρεται ότι:

1. Όποιος, ενώ έχει υποχρέωση εποπτείας ανηλίκου παραλείπει να τον παρεμποδίσει από την τέλεση αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος, αν δεν συντρέχει περίπτωση να τιμωρηθεί αυστηρότερα με άλλη διάταξη.

Από τα ανωτέρω, προκύπτει ανεπιφύλακτα το ενδεχόμενο επί ποινικών αδικημάτων που λαμβάνουν χώρα εντός σχολικών μονάδων, κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, με δράστες μαθητές, να σχηματιστεί δικογραφία, να ασκηθεί ποινική δίωξη και να επιβληθούν από αρμόδιο δικαστήριο ποινικές κυρώσεις ακόμα και σε βάρος εκπαιδευτικών.

Κατόπιν των προαναφερόμενων, σας εφιστούμε την προσοχή προς την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων σας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ευελπιστούμε στην επαγρύπνηση σας και την άμεση ενημέρωση της Αστυνομίας στο τηλέφωνο “100” για την καλύτερη πρόληψη και καταστολή του φαινομένου της παραβατικότητας μαθητών εντός των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας μας.

Για το παρόν να ενημερωθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των σχολικών μονάδων που υπάγονται στη διεύθυνση σας.

Δείτε επίσης

Υπό εισαγγελική επιτήρηση σχολείο στο Βόλο μετά από καταγγελίες για bullying σε βάρος 14χρονης μαθήτριας 

 Αδεια εξετάσεων: Διαδικασία χορήγησης και δικαιούχοι | Εγκύκλιος

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση