Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών: Να ενταχθεί η κυστική ίνωση στις παθήσεις ζητείται με Ερώτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών: Να ενταχθεί η κυστική ίνωση στις παθήσεις ζητείται με Ερώτηση στη Βουλή από τη Βουλευτή κα Ράνια Θρασκιά.

Ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών

 Η κα Ράνια Θρασκιά, Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την ανάγκη να ενταχθεί η κυστική ίνωση στις παθήσεις βάσει των οποίων ορίζονται οι ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται, βάσει του άρθρου 13 του ΠΔ 50/1996, λαμβάνεται ειδική μέριμνα κατά τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών λειτουργών που είτε οι ίδιοι είτε οι σύζυγοι ή τα παιδιά τους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα (όπως μεσογειακή αναιμία, λευχαιμία, σκλήρυνση κατά πλάκας, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, νόσο του Chron, κ.ά.). Ωστόσο, στις παθήσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται η κυστική ίνωση, παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς πάσχουν από ένα βαρύτατο γενετικό νόσημα με φτωχή πρόγνωση, που χρήζει απαιτητικής θεραπείας και καθημερινής φροντίδας (φαρμακευτική αγωγή, ειδικά διατροφικά σκευάσματα, αντιβιοτικές ενδοφλέβιες και βλεννολυτικές αγωγές, αναπνευστική φυσικοθεραπεία, συχνή παρακολούθηση και νοσηλεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε εξειδικευμένα κέντρα).

Αυτό οδηγεί σε απόγνωση τους εκπαιδευτικούς καθώς, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση, «είτε επιλέγουν να παραμένουν άνεργοι προκειμένου να βρίσκονται κοντά στις οικογένειες τους και στις κλινικές που παρακολουθούνται, είτε αναγκάζονται να εργάζονται μακριά από τις οικογένειες τους και τα εξειδικευμένα κέντρα Κυστικής Ίνωσης όπου παρακολουθούνται και νοσηλεύονται, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη επιβαρυμένη υγεία των ασθενών».

Κατόπιν τούτων, η Βουλευτής ερώτα τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να τροποποιήσουν τις σχετικές διατάξεις ώστε να επιλύσουν το ζήτημα και ποια άμεσα μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των εν λόγω εκπαιδευτικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
  • Υγείας

 ΘΕΜΑ: «Να ενταχθεί η κυστική ίνωση στις παθήσεις βάσει των οποίων ορίζονται οι ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών»

 Με το άρθρο 13 του ΠΔ 50/1996, λαμβάνεται ειδική μέριμνα κατά τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών λειτουργών που είτε οι ίδιοι είτε οι σύζυγοί τους (παρ.1, περ.γ) ή τα παιδιά τους (παρ.1, περ.α) πάσχουν από σοβαρά νοσήματα (όπως μεσογειακή αναιμία, λευχαιμία, σκλήρυνση κατά πλάκας, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, νόσο του Chron, κ.ά.). Ωστόσο, στις εν λόγω παθήσεις δεν συμπεριλαμβάνεται η κυστική ίνωση, παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς πάσχουν από ένα βαρύτατο γενετικό νόσημα με ιδιαίτερα απαιτητική θεραπεία και φτωχή πρόγνωση.

Οι πάσχοντες, όπως αναφέρει και ο Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση στην με αριθμ. πρωτ. 624/27.01.2025 επιστολή του, «είναι αναγκασμένοι να λαμβάνουν καθημερινά εξαιρετικά δαπανηρή φαρμακευτική αγωγή, φάρμακα υψηλού κόστους, ειδικά διατροφικά σκευάσματα, πολυδάπανες αντιβιοτικές ενδοφλέβιες και βλεννολυτικές αγωγές, να κάνουν καθημερινά αναπνευστική φυσικοθεραπεία και να παρακολουθούνται και να νοσηλεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε εξειδικευμένα κέντρα για την αντιμετώπιση της πάθησής τους».

Ως εκ τούτου, η μη ένταξη της κυστικής ίνωσης στις παθήσεις βάσει των οποίων ορίζονται οι ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών για τις τοποθετήσεις και τις μεταθέσεις έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ως άνω εκπαιδευτικούς «διότι είτε επιλέγουν να παραμένουν άνεργοι προκειμένου να βρίσκονται κοντά στις οικογένειες τους και στις κλινικές που παρακολουθούνται, είτε αναγκάζονται να εργάζονται μακριά από τις οικογένειες τους και τα εξειδικευμένα κέντρα Κυστικής Ίνωσης όπου παρακολουθούνται και νοσηλεύονται, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη επιβαρυμένη υγεία των ασθενών».

Επειδή η κυστική ίνωση είναι ένα βαρύτατο ανίατο γενετικό νόσημα που προκαλεί αναπνευστική και παγκρεατική ανεπάρκεια και χρήζει καθημερινής φροντίδας και θεραπείας.

Επειδή το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), στην υπ’ αριθμ. 4 Απόφαση της 256ης/24.6.2016 συνεδρίασης της Ολομέλειάς του, είχε γνωμοδοτήσει θετικά ως προς την ένταξη της κυστικής ίνωσης στις προβλέψεις του άρθρου 13 του ΠΔ 50/1996.

Επειδή, πέραν των ανωτέρω, πρέπει να διασφαλισθεί η ίση μεταχείριση των εν λόγω εκπαιδευτικών σε θέματα μεταθέσεων, τοποθετήσεων κ.λπ. σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς που πάσχουν (οι ίδιοι, οι σύζυγοι ή τα παιδιά τους) από εξίσου βαριά νοσήματα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να τροποποιήσουν τις ρυθμίσεις του άρθρου 13 του ΠΔ 50/1996, έτσι ώστε στις παθήσεις που ορίζουν τις ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών αναφορικά με τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις να ενταχθεί και η κυστική ίνωση;
  2. Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των εν λόγω εκπαιδευτικών;

Ράνια Θρασκιά 

Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης 

Βουλής 4, T.K. 10562, Αθήνα, 210-3318995, 210-3706345

Email: r.thraskia@parliament.gr

Δείτε επίσης

Αποτελέσματα εσωτερικού erasmus για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 – Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας 

 Πλήρης εξομοίωση τρίτεκνων εκπαιδευτικών με πολύτεκνους – Ερώτηση στη Βουλή

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply