Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ειδικές κατηγορίες μετάθεσης εκπαιδευτικών: Ανάγκη αναμόρφωσης του ΠΔ 50/1996 – Ερώτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ειδικές κατηγορίες μετάθεσης εκπαιδευτικών: Ανάγκη αναμόρφωσης του ΠΔ 50/1996 – Ερώτηση στη Βουλή από την κα Σοφία Ασημακοπούλου, Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης.

Ειδικές κατηγορίες μετάθεσης εκπαιδευτικών

Ερώτηση με θέμα την ανάγκη για αναμόρφωση και επικαιροποίηση του Π.Δ. 50/1996 σχετικά με τις Ειδικές κατηγορίες μετάθεσης των εκπαιδευτικών που κατέθεσε στη Βουλή η κα Σοφία Ασημακοπούλου, Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

Η Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό ΠΑΙΘΑ αν προτίθεται να παρέμβει ώστε να αναμορφωθεί και να επικαιροποιηθεί το φάσμα των ασθενειών που διέπουν τις Ειδικές κατηγορίες μετάθεσης του Π.Δ. 50/1996, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Κ.Ε.Σ.Υ. και τις υποδείξεις της ΕΣΑμεΑ.

Ακολουθεί η Ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 22-05-2024

Της: ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑΣ – ΧΑΪΔΩΣ, Βουλευτού Β’ Πειραιώς

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη για αναμόρφωση και επικαιροποίηση του Π.Δ. 50/1996 σχετικά με τις Ειδικές κατηγορίες μετάθεσης των εκπαιδευτικών»

Κύριε Υπουργέ,

Στην Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη-ΑμεΑ («ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ») επισημαίνεται για ακόμη μία φορά η ανάγκη για αναμόρφωση και επικαιροποίηση του αναχρονιστικού Π.Δ. 50/1996, το οποίο διέπει το σύστημα μεταθέσεων, αποσπάσεων εκπαιδευτικών με αναπηρίες και εκπαιδευτικών που είναι γονείς ατόμων με αναπηρία, το οποίο χρονολογείται από το 1996 και το οποίο μερικώς προστάτευε μία μερίδα εκπαιδευτικών με αναπηρίες ή και χρόνιες παθήσεις.

Ο Συνηγόρος του Πολίτη (ΣτΠ) υπέβαλε προς το Υπουργείο Παιδείας πρόταση για διεύρυνση καταλόγου παθήσεων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή των συζύγων τους, που επιτρέπουν την κατά προτεραιότητα μετάθεση ή τοποθέτηση ή εξαίρεση από τον χαρακτηρισμό τους ως υπεράριθμων (ΣτΠ 240705/38063/2020).

Ο ΣτΠ στο έγγραφό του θίγει γενικότερα το ζήτημα του κλειστού αριθμού των ασθενειών που, σύμφωνα με τα άρθρα 13 § 1 περ. γ΄ και 14 § 11 του ΠΔ 50/1996, επιτρέπουν την κατά προτεραιότητα μετάθεση ή τοποθέτηση ή εξαίρεση από τον χαρακτηρισμό τους ως υπεράριθμων. Το ενδεχόμενο της διεύρυνσης του αριθμού των ασθενειών που αναφέρονται στο άρθρο 13 § 1 περ. γ΄ του ΠΔ 50/1996 απασχολεί το Υπουργείο Παιδείας τουλάχιστον από το 2012 και τουλάχιστον από το 2016 είχε προταθεί σχετική διεύρυνση: Με την απόφαση 4/256 της 24-6-2016, του Κ.Ε.Σ.Υ., είχε προταθεί να ενταχθούν στις διατάξεις του άρθρου 13 § 1 2 περ. γ΄ του ΠΔ 50/1996 και άλλες ασθένειες. Εφόσον ένα όργανο, όπως εν προκειμένω το ΚΕ.Σ.Υ., θεωρεί μια σειρά ρητά αναφερόμενων παθήσεων εξ ίσου σοβαρές και χρήζουσες προστασίας με αυτές του άρθρου 13 § 1 περ. γ΄ του ΠΔ 50/1996, προκύπτει ότι η διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος ως έχει, οδηγεί στη συνέχιση ανόμοιας μεταχείρισης όμοιων περιπτώσεων.

Παρά ταύτα, μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Την άμεση αναμόρφωση και επικαιροποίηση του Π.Δ. 50/1996, σας είχε ζητήσει με επιστολή της και η ΕΣΑμεΑ (Αρ. Πρωτ.: 1477 – 27.09.2023).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να παρέμβετε, ώστε να αναμορφωθεί και να επικαιροποιηθεί το φάσμα των ασθενειών που διέπουν τις Ειδικές κατηγορίες μετάθεσης του Π.Δ. 50/1996, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Κ.Ε.Σ.Υ. και τις υποδείξεις της ΕΣΑμεΑ; .

Η Ερωτώσα Βουλευτής

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ

Δείτε επίσης

Οδηγός εκπαιδευτικού 2023-24: Ολα όσα αφορούν στους μόνιμους, νεοδιόριστους και αναπληρωτές 

Σχολικά γεύματα-Λαμία: Στη Βουλή η τροφική δηλητηρίαση παιδιών και η πυρκαγιά στη βιομηχανική μονάδα παρασκευής 

Επιλογή Διευθυντών ΣΔΕ και Υποδιευθυντών: Αιτήσεις από 21.05 έως 31.05.2024 

Ψυχομετρικά εργαλεία ΚΕΔΑΣΥ για διάγνωση Ειδικών Εκπ/κών Αναγκών-Ανάθεση στο Τμήμα Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply