Σάββατο, 10 Απριλίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ειδικές θεραπείες ΑμεΑ μετά την ενηλικίωση: Ερώτηση στη Βουλή για τον αποκλεισμό

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ειδικές θεραπείες ΑμεΑ μετά την ενηλικίωση: Ερώτηση στη Βουλή για τον αποκλεισμό από τη Βουλευτή του ΜέΡΑ25 κα Σοφία Σακοράφα.

Ειδικές θεραπείες ΑμεΑ

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής του ΜέΡΑ25 κα Σοφία Σακοράφα με θέμα “Απαράδεκτος αποκλεισμός ΑμεΑ από ειδικές θεραπείες μετά την ενηλικίωση”.

Η Βουλευτής του ΜέΡΑ25 ζητά από την Υπουργό ΠΑΙΘ κα Ν. Κεραμέως να απαντήσει:
  • Εάν έχει την πρόθεση να προστατέψει τους πάσχοντες αλλά και τις οικογένειές τους διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις αναγκαίες θεραπείες;
  • Τι προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία για την κατηγορία των ΑΜΕΑ που πάσχουν από νοητική αναπηρία και την αντιμετώπισή τους μετά την ενηλικίωση;
Η Ερώτηση

Προς : Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως.

Θέμα: Απαράδεκτος αποκλεισμός ΑΜΕΑ από ειδικές θεραπείες μετά την ενηλικίωση.

Οι γονείς και κηδεμόνες παιδιών με νοητικές αναπηρίες, φέρουν το κύριο βάρος για την εξασφάλιση της αξιοπρέπειας στη διαβίωση τους, όχι μόνο κατά το χρόνο της ανηλικότητάς τους αλλά και μετά την ενηλικίωσή τους.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μόνιμες

και όχι πρόσκαιρες αναπηρίες, αντιμετωπίζονται με αναλγησία από το ελληνικό Κράτος, αφού τα αρμόδια δημόσια όργανα, περικόπτουν θεραπείες με την αιτιολογία ότι αυτές δεν είναι απαραίτητες μετά τη συμπλήρωση των 18 ετών.

Η λογοθεραπεία,

μια από τις περικοπτόμενες θεραπείες, σύμφωνα με την γνώμη των ειδικών, θα πρέπει να συνεχίζεται καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής των ατόμων με νοητικές αναπηρίες γιατί αφενός διορθώνει τον προφορικό και γραπτό λόγο και αφετέρου λειτουργεί βοηθητικά στα προβλήματα κατάποσης, της κίνησης του στοματοφάρυγγα και στα μασητικά προβλήματα.

Η Ειδική Διαπαιδαγώγηση,

που επίσης περικόπτεται κατά την ενηλικίωση, είναι αναγκαία για την εκπαίδευση σε μια επανοριοθέτηση της συμπεριφοράς και κοινωνικής προσαρμογής σε νέα δεδομένα, όπως η διαμονή σε ξενώνα και η ικανότητα στην προσαρμοσμένη εργασία.

Επειδή η κοινωνικά απαράδεκτη και αντιεπιστημονική πολιτική των περικοπών στις θεραπείες οδηγούν στην περιθωριοποίηση των ενηλίκων ΑΜΕΑ.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1) Έχετε την πρόθεση να προστατέψετε τους πάσχοντες αλλά και τις οικογένειές τους διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις αναγκαίες θεραπείες;

2) Τι προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία για την κατηγορία των ΑΜΕΑ που πάσχουν από νοητική αναπηρία και την αντιμετώπισή τους μετά την ενηλικίωση;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Σοφία Σακοράφα

Δείτε επίσης

Συζήτηση για προσωπικά δεδομένα Τηλεκπαίδευσης: Τι ειπώθηκε στη Βουλή
Ψηφιακή Μέριμνα-voucher 200 ευρώ: Αιτήσεις από Δευτέρα 05 Απριλίου 2021 | Η πλατφόρμα
e-κόπωση: Διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας και εκπαίδευσης στην εποχή της πανδημίας-Διαδικτυακή Ημερίδα
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση