Εισαγωγική επιμόρφωση-άρθρο: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ομηρίας-Πότε τελειώνει μια εργασιακή ομηρία; Πόσα χρόνια χρειάζονται και πόσα προσόντα για να αποδείξει κανείς ότι δεν είναι ελέφαντας;
Εισαγωγική επιμόρφωση-άρθρο
Ακολουθεί άρθρο της Δώρας Τάτση, μέλους Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), Ψυχολόγου ΠΕ23, με πολλά χρόνια προϋπηρεσία στο χώρο της εκπαίδευσης, με θέμα την εισαγωγική επιμόρφωση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ και το πως αυτή εφαρμόζεται.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΟΜΗΡΙΑΣ
Πότε τελειώνει μια εργασιακή ομηρία; Πόσα χρόνια χρειάζονται και πόσα προσόντα για να αποδείξει κανείς ότι δεν είναι ελέφαντας;
Η εισαγωγή ενός εκπαιδευτικού στο Υπουργείο γίνεται από ανθρώπους με έναν φάκελο από δικαιολογητικά, πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά συχνά, πτυχία ξένων γλωσσών, προϋπηρεσίες, επιμορφώσεις, …Ατέλειωτη η λίστα. Εισάγονται ως αναπληρωτές/τριες που αναπληρώνουν τον εαυτό τους για δεκαετίες. Κάθε χρόνο νέα προκήρυξη, νέα απαιτούμενα, νέα κατάθεση του φακέλου που όλο μεγαλώνει για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντες. Γυρνάνε όλη την χώρα με δικά τους έξοδα, ζούνε με την αβεβαιότητα και οι οικογένειες τους μαζί. Άνθρωποι σε ομηρία, μπαίνουν σε ταμεία ανεργίας ή και δε μπαίνουν ανάλογα τις επιταγές των μνημονίων που σώζουν σίγουρα όχι τις ανθρώπινες ζωές κι αξιοπρέπειες. Εισάγονται ήδη επιστήμονες εκπαιδευμένοι/ες από Πανεπιστήμια, έχοντας δώσει χρόνο, χρήμα και όνειρα. Αλλά τίποτα δεν είναι αρκετό για το Υπουργείο. Πρέπει ακατάπαυστα να αποδεικνύουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Δεν επιμορφώνονται ποτέ με την πραγματική εισαγωγή τους στο Υπουργείο, παρά μόνο μετά από χρόνια σε προσφερόμενα ΠΕΚ και κάποτε γίνονται κι επιμορφωτές οι ίδιοι/ες. Αλλά αυτά παραγράφονται
Μετά από δεκαετίες, άλλοι/ες με 10, 15, 18, 23 χρόνια και τα νούμερα ανεβαίνουν, υπηρετώντας ως αναπληρωτές/τριες, στηρίζουν την εκπαίδευση και έρχεται η ώρα να διοριστούν. Κόψε ράψε προκηρύξεις, προσοντολόγια, καθυστερήσεις, έρχονται κι εκλογές, όλα έτοιμα μα διορισμός πουθενά. Νέα ομηρία. Και έλαχε σε μια ακόμη, πανδημική ομηρία, να διοριστούν με μάσκες κι αντισηπτικά, να υπηρετήσουν νέες πραγματικότητες διαδικτυακών τάξεων που παρουσιάζονται ως ισότιμες με τις δια ζώσης που καταρρίπτουν κάθε επιστημονικό και παιδαγωγικό δεδομένο. Καλούνται πάλι να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Αυτοί οι άνθρωποι που υπηρετούν για δεκαετίες, που κουβαλούν και υποβάλλουν τους φακέλους με τα προσόντα τους, είναι πια νεοδιόριστοι με την ειρωνεία του συνθετικού νέο, γιατί έχουν σχεδόν γεράσει υπηρετώντας στο Υπουργείο. Είναι δόκιμοι/ες, πόσο άλλο να δοκιμαστούν άραγε, για 3 σχεδόν χρόνια και δεν μονιμοποιούνται, γιατί η κοινωνία απαιτεί την αξιολόγηση τους. Μια αξιολόγηση επαίσχυντη κι όχι ουσιαστική ως όφειλε. Και την απαιτεί μια κοινωνία φτωχοποιημένη, κακοποιημένη, εξαπατημένη, αγανακτισμένη, παραπληροφορημένη και ανενημέρωτη για ποια ακριβώς είναι η ουσία και οι στόχοι της αξιολόγησης. Αλλά οι νεοδιόριστοι πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Οι ελέφαντες δεν μονιμοποιούνται.
Και πιασμένη χέρι-χέρι με την αξιολόγηση, έρχεται και η εισαγωγική επιμόρφωση αυτών που εργάζονται δεκαετίες στου Υπουργείο. Πότε εισήχθησαν και πως δούλευαν άραγε τόσες δεκαετίες;. Μια επιμόρφωση εκτός εργασιακού ωραρίου, στην μέση της χρονιάς, από ΕΣΠΑ χρηματοδότηση για τους/τις επιμορφωτές/επιμορφώτριες και το ΙΕΠ, που δεν σέβεται την προσωπική ζωή, τον ατομικό προγραμματισμό, την αξιοπρέπεια και τα προσόντα αυτών των ανθρώπων που πρέπει πάλι να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες, αλλά αυτή τη φορά συμμορφωμένοι και υποταγμένοι σε μια εκτρωματική παραμόρφωση. Καλούνται σε λιγότερο από εβδομάδα να παρακολουθήσουν σε μέρα κι ώρες προεπιλεγμένες για αυτούς/ες, από επιμορφωτές/τριες συχνά με λιγότερα προσόντα και προϋπηρεσία, με ειδικότητες άσχετες με τις δικές τους και συχνά και τις βαθμίδες εκπαίδευσης που υπηρετούν και με ένα υλικό αναχρονιστικό κι εξωφρενικό που τους καλεί να κάνουν εργασίες για μαθητές και μαθήτριες που αποκαλούνται προβληματικοί, αναρχικοί, καταυλισμός στιγματισμένων. Μαθητές και μαθήτριες που πρέπει να τους αποδοθεί χαρακτηρισμός από σκίτσα που βρίθουν στερεοτύπων. Υλικό που η κοινωνία που απαιτεί την αξιολόγηση των ομήρων για δεκαετίες εκπαιδευτικών αγνοεί, όπως και το σχολείο που οραματίζονται οι σχεδιαστές του για τα παιδιά της.
Αλλά οι ελέφαντες έχουν μνήμη. Ακόμα κι αν τους εκπαιδεύουν με την αλυσίδα του φόβου και της συμμόρφωσης, μπορούν να την σπάσουν όπως και την σιωπή τους.
Ήρθε ο καιρός η κοινωνία να αναρωτηθεί γιατί οι άνθρωποι που κρατάνε το μέλλον της χώρας στα χέρια τους, πρέπει να απαξιώνονται, να εκφοβίζονται, να κακοποιούνται, να μπαίνουν σε δεκαετίες ομηρίας, να υποτάσσονται, να συμμορφώνονται και να είναι πάντα φοβισμένοι; Γιατί αυτοί που θα έπρεπε να είναι πρότυπα για τα παιδιά πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν είναι ελέφαντες; Και τελικά τι πολίτες θέλουν να βγαίνουν από τα σχολεία μας, υποταγμένοι, εκτελεστικά όργανα, συμμορφωμένοι κι ακίνδυνοι για το σύστημα που τους παράγει ή με κριτική σκέψη, δημοκρατικοί, με ανθρωπιστικά, πολιτισμικά και περιβαλλοντικά ιδεώδη, αγωνιστικοί, επαναστατικοί και με όραμα για ένα καλύτερο μέλλον και μια κοινωνία που θα χωράει όλα τα μέλη της ισότιμα και όχι μοιρασμένα σε καταυλισμούς στιγματισμένων
Και κάπου σε αυτό το πολυετές σημείο της ατέλειωτης ομηρίας, έρχεται η στιγμή που αναμετράσαι με τον εαυτό σου, με την κουρελιασμένη από χρόνια αξιοπρέπεια, με τα μάτια των παιδιών που γίνονται καθρέφτης συνείδησης και αρνείσαι να συμμετέχεις στην σταγόνα που ξεχειλίζει ομηρίες, αξιοπρέπειες και επιστήμες και λες ότι βαρέθηκες να αποδεικνύεις ότι δεν είσαι ελέφαντας και ας μη σε πιστέψει ποτέ κανείς από την κοινωνία που απαιτεί την αξιολόγηση σου. Γιατί δεν μπορείς να βάλεις χαρακτηρισμό σε κανένα παιδί και μάλιστα από την εξωτερική του εμφάνιση με στερεότυπα που εμφανώς υπονοούνται, δεν θέλεις να αναπτύξεις εργασίες με ποιες τεχνικές θα διαχειριστείς αναρχικούς και προβληματικούς μαθητές/τριες και πως θα ξεφορτωθείς τους καταυλισμούς των στιγματισμένων από διαφορετικούς πολιτισμούς για να αποκτήσει το σχολείο την καλή του παλιά φήμη.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ
Δείτε επίσης
Περί εισαγωγικής επιμόρφωσης: Δεν εξαρτάται μονιμοποίηση και μισθολογική εξέλιξη απ αυτή
Εισαγωγική επιμόρφωση Καθαρά Δευτέρα, Μεγάλη Παρασκευή και αργίες-Εντονες διαμαρτυρίες
Πριν φύγετε
Προκηρύξεις 1ΓΕ και 2ΓΕ/2023: Τα ΦΕΚ με τη διαδικασία αιτήσεων από 7 έως 31 Μαρτίου 2023
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/eisagwgiki-epimorfwsi-arthro-to-xroniko-mias-proanaggeltheisas-omirias/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.