Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Εκδίωξη Αιρετών από τα Πειθαρχικά Συμβούλια: Διοικητικός αυταρχισμός του Υπουργείου Παιδείας – Ανακοίνωση ΟΛΜΕ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εκδίωξη Αιρετών από τα Πειθαρχικά Συμβούλια: Διοικητικός αυταρχισμός του Υπουργείου Παιδείας – Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Εκδίωξη Αιρετών από τα Πειθαρχικά Συμβούλια

Στην Απόφαση του Υπουργού ΠΑΙΘΑ κου Κυριάκου Πιερρακάκη με την οποία προχώρησε στην αλλαγή της σύνθεσης των Πειθαρχικών Συμβουλίων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, εκδιώκοντας τους δύο Αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, αναφέρεται σε Ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.

Η ΟΛΜΕ θεωρεί ότι η Απόφαση αυτή διαμορφώνει συνθήκες όξυνσης των πολιτικών της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και απομείωσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών με τρόπο εμφατικό και πρωτοφανή στη μεταπολιτευτική περίοδο και ζητά, μεταξύ άλλων, την άμεση απόσυρση των αλλαγών στη σύνθεση και λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων και τη διατήρηση και ενίσχυση της παρουσίας των Αιρετών στα Πειθαρχικά Συμβούλια.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2 – ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255 – www.olme.gr – e-mail: olme@otenet.gr

Αθήνα, 07/03/2025

Α.Π.: 361

 Εκδίωξη των αιρετών από τα πειθαρχικά συμβούλια

Άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα του διοικητικού αυταρχισμού του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Υπουργός Παιδείας με υπουργική του απόφαση (Αριθμ. Φ277/ 91/19483/Ε2)  στις 27 Φλεβάρη προχώρησε στην αλλαγή της σύνθεσης των πειθαρχικών συμβουλίων των περιφερειακών διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επέλεξε να εκδιώξει τους/τις δύο αιρετούς/ες εκπροσώπους από τα  πενταμελή πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία πλέον θα αποτελούνται από ένα/μια  δικαστικό, έναν/μια εκπρόσωπο του νομικού συμβουλίου του κράτους και ένα/μια διορισμένο/η από τη διοίκηση διευθυντή/ντρια πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η απόφαση αυτή διαμορφώνει συνθήκες όξυνσης των πολιτικών της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και απομείωσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών με τρόπο εμφατικό και πρωτοφανή στη μεταπολιτευτική περίοδο. Η κατάργηση της εκπροσώπησης των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια αποτελεί πλήγμα στη δημοκρατική λειτουργία, σηματοδοτεί μια βαθιά συντηρητική στροφή στο παρελθόν και πλήττει με τρόπο καίριο τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και την ανάγκη για διασφάλιση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον.  Παράλληλα οδηγεί σε άνιση και δυσμενή μεταχείριση των ανθρώπων της εκπαίδευσης καθώς αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς όρους συγκριτικά με τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα όπου εξακολουθεί να ισχύει η παρουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια.

Το χρονικό σημείο δεν επελέγη εν κενώ και η στόχευση είναι προφανής. Επιδιώκουν να περιορίσουν τη δυνατότητα στους/στις εκλεγμένους/ες αιρετούς/ες του κλάδου να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των συναδέλφων/ισσών και ταυτόχρονα να καταγγέλλουν διοικητικές αυθαιρεσίες.

Τις μέρες αυτές μάλιστα ένας σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών οδηγείται σε πειθαρχικά συμβούλια καθώς υλοποιείται με τρόπο απόλυτο από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τη διοικητική πυραμίδα η πολιτική της συντριβής της συνδικαλιστικής δράσης με αφορμή την απεργία αποχή από τις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης.

Ταυτόχρονα, διαμορφώνεται μια νέα «δυστοπική» πραγματικότητα καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου οδηγούνται σε πειθαρχικά συμβούλια συναδέλφισσες και συνάδελφοι επειδή επέλεξαν να γνωστοποιήσουν ζητήματα που αφορούν την κατάσταση σχολικών κτιρίων με στοιχεία πιθανής επικινδυνότητας είτε ελλείψεις σε βοηθητικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πολλαπλασιάζονται συνεπώς οι περιπτώσεις εκείνες των συναδελφισσών και των συναδέλφων που βιώνουν την οδυνηρή διαδικασία του να οδηγούνται στα πειθαρχικά συμβούλια. Η απόφαση να στερηθούν οι αιρετοί/ες του δικαιώματος της παρουσίας, του λόγου και της ψήφου στα πειθαρχικά συμβούλια διαμορφώνει εκ των πραγμάτων άνισους όρους για την υπεράσπιση των θέσεων και των επιχειρημάτων τους και ενισχύει τις συνθήκες λογοδοσίας, διαφάνειας και αξιοπιστίας.

Η επιλογή του Υπουργού να υπογράψει την υπουργική απόφαση μία μέρα πριν την τεράστια απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Φλεβάρη, μια από τις  μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί  στη νεότερη ελληνική ιστορία αποτυπώνει και επιβεβαιώνει την απόσταση από το λαϊκό αίσθημα αλλά και τις πραγματικές ανάγκες του σήμερα. Για τον κόσμο της εκπαίδευσης, προτεραιότητα είναι η διαμόρφωση και η υλοποίηση πολιτικών που θα δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, αντιμετώπισης των ανισοτήτων, εμβάθυνσης της δημοκρατικής λειτουργίας και ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου σχολείου. Ο δρόμος για μια καλύτερη Δημόσια Δωρεάν  Παιδεία δεν περνά ούτε μέσα από τις αίθουσες των δικαστηρίων ούτε μέσα από τις αίθουσες των πειθαρχικών συμβουλίων.

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η επιβολή, ο αυταρχισμός και η συντριβή όσων φωνών διαφωνούν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Την άμεση απόσυρση των αλλαγών στη σύνθεση και λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων.
  • Τη διατήρηση και ενίσχυση της παρουσίας των αιρετών στα πειθαρχικά συμβούλια.
  • Να αρθούν οι διώξεις εναντίον εργαζόμενων οι οποίες σχετίζονται με συνδικαλιστική δράση.
  • Να μπει ένα τέλος στις πολιτικές στοχοποίησης των εργαζόμενων και των σωματείων τους.

Για το ΔΣ της ΟΛΜΕ

Ο Πρόεδρος                    Ο Γεν. Γραμματέας

Θεόδωρος Τσούχλος   Ανδρέας Καργόπουλος

Δείτε σχετικά

Απόφαση συγκρότησης Τριμελών Πειθαρχικών Συμβουλίων σε κάθε ΠΔΕ χωρίς Αιρετούς εκπροσώπους 

Συγκρότηση Πειθαρχικών Συμβουλίων εκπαιδευτικών χωρίς Αιρετούς: Ερώτηση στη Βουλή 

Δείτε επίσης

Κεραμέως για νόμο αξιολόγησης: Δεν είναι τέλειος και για την βελτίωσή του δουλεύει ο Κ. Πιερρακάκης

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply