Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Εκδοση γνωματεύσεων από ΚΕΔΑΣΥ: Τι απάντησε το ΥΠΑΙΘ στη Βουλή σε Ερώτηση για καθυστερήσεις και στελέχωση 

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εκδοση γνωματεύσεων από ΚΕΔΑΣΥ: Τι απάντησε στη Βουλή σε Ερώτηση για καθυστερήσεις και τη στελέχωση η Υφυπουργός ΠΑΙΘ Ζέττα Μακρή.

Εκδοση γνωματεύσεων από ΚΕΔΑΣΥ

Απάντησε η Υφυπουργός  Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μακρή σε Ερώτηση της Βουλευτή Μαρίας Απατζίδη του ΜέΡΑ25 με θέμα: “Μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση γνωματεύσεων από το ΚΕΔΑΣΥ (Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης) με θύματα τους μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες”.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κας Μακρή και όσον αφορά στη στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ με προσωπικό, “το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καταβάλλει εντατική προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης συνολικά με μόνιμους διορισμούς, προκειμένου να αποκατασταθεί η χρόνια στρέβλωση του θεσμού του αναπληρωτή και να επιτευχθεί σταδιακά καθεστώς αναπλήρωσης που θα εστιάζει στις πραγματικά έκτακτες ανάγκες”.

Επιπροσθέτως παρέθεσε τα ακόλουθα στοιχεία:

Μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ 5.929 μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (4.489 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και 1.440 μέλη Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής), καθώς και 18.908 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στη Γενική Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση που διενεργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια ανέρχεται σε 24.837.

Οργανικά τοποθετημένα μέλη ΕΕΠ σε ΚΕΔΑΣΥ

Ειδικότερα στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. είναι οργανικά τοποθετημένα 207 μόνιμα μέλη ΕΕΠ ανά την επικράτεια, εκ των οποίων 28 ΠΕ21 (Λογοθεραπευτές), 89 ΠΕ23 (Ψυχολόγοι), 1 ΠΕ24 (Παιδοψυχίατρος), 8 ΠΕ28 (Φυσικοθεραπευτές), 5 ΠΕ29 (Εργοθεραπευτές), 75 ΠΕ30 (Κοινωνικοί Λειτουργοί) και 1 ΠΕ31 (Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Τυφλών).

Προσλήψεις αναπληρωτών 2022-23

Για το σχολικό έτος 2022-2023 έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά στη Γενική Αγωγή και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση 44.632 προσλήψεις, εκ των οποίων 7.368 μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ.

Προσλήψεις μελών ΕΕΠ σε ΚΕΔΑΣΥ

Ο αριθμός των προσλήψεων μελών ΕΕΠ στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. ανέρχεται σε 780. Συγκεκριμένα, έχουν προσληφθεί 82 ΠΕ21 (Λογοθεραπευτές), 316 ΠΕ23 (Ψυχολόγοι) 20 ΠΕ28 (Φυσικοθεραπευτές), 43 ΠΕ29 (Εργοθεραπευτές) και 319 ΠΕ30 (Κοινωνικοί Λειτουργοί).

Αριθμός ΚΕΔΑΣΥ

Όπως προκύπτει από την παρ. 1 του άρθρου 13 του ίδιου νόμου, ο αριθμός των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. ανέρχεται σε 71 ανά την επικράτεια, εκ των οποίων 5 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής ΜακεδονίαςΘράκης, 13 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, 4 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, 4 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, 4 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, 4 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, 4 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 2 Θεσσαλίας, 4 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, 10 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, 4 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, 5 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, 5 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και 5 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας.

Περιοχή αρμοδιότητας ΚΕΔΑΣΥ

Στην παρ. 2 του άρθρου 13 του Ν. 4823/2021 ορίζεται ότι η περιοχή αρμοδιότητας των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. εκτείνεται στην περιοχή αρμοδιότητας των αντίστοιχων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αν στην ίδια περιοχή λειτουργούν περισσότερα από ένα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., η περιοχή αρμοδιότητάς τους καθορίζεται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 29 του ίδιου νόμου.

________________________________

Γιατί δεν γίνονται διορισμοί στα ΚΕΔΑΣΥ

Υπενθυμίζουμε πως σε απάντηση της στη Βουλή σε Ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφορικά με το γιατί δεν γίνονται μόνιμοι διορισμοί στα ΚΕΔΑΣΥ, η Υφυπουργός ΠΑΙΘ κα Ζ. Μακρή ανέφερε πως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 15* του ν.4823/2021), δεν διενεργούνται διορισμοί, καθώς υφίσταται συγκεκριμένη προϋπόθεση εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας.

*“Η κάλυψη των θέσεων γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών και μελών του Ε.Ε.Π., κατά περίπτωση, με μετάθεση, μετάταξη απόσπαση ή διάθεση ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία οκτώ (8) τουλάχιστον ετών, από τα οποία τρία (3) τουλάχιστον έτη σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.), ή ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ”.

Δείτε την Ερώτηση της Βουλευτή Μαρίας Απατζίδη εδώ

Δείτε επίσης

Ενημέρωση για Πίνακες ΕΒΠ-νέες οργανικές-προσλήψεις Δ Φάσης ΕΕΠ και ΕΒΠ-αιτήσεις θεραπείας 

Νέες οργανικές ΕΕΠ-ΕΒΠ: Την εισήγηση των ΚΕΔΑΣΥ ζητά το Υπουργείο έως 13 Φεβρουαρίου 2023 

Αύξηση οργανικών θέσεων ΕΕΠ-ΕΒΠ σε Γενική και Ειδική Εκπαίδευση: Ερώτηση στη Βουλή  

Αντισυνταγματική η μη μοριοδότηση προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το ΣτΕ

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση