Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Εκπαιδευτικοί μουσικής ΠΕ 79.01: Νέα επιστολή διαμαρτυρίας-Ζητούν γενναία αύξηση του αριθμού των διορισμών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εκπαιδευτικοί μουσικής ΠΕ 79.01: Νέα επιστολή διαμαρτυρίας-Ζητούν γενναία αύξηση του αριθμού των διορισμών, ούτως ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης.

Νέα επιστολή διαμαρτυρίας κοινοποίησαν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μουσικής ΠΕ 79.01 με την οποία επισημαίνουν πως η σημαντική αύξηση του αριθμού διορισμών στον κλάδο τους, η ισοκατανομή τους μεταξύ Μουσικών και Γενικών Σχολείων και η κάλυψη της πλειοψηφίας των υφιστάμενων κενών αποτελεί μονόδρομο και επιτακτική ανάγκη.

Ακολουθεί η επιστολή

Είμαστε οι αναπληρωτές μουσικής ΠΕ 79.01, που στελεχώνουμε για χρόνια τα δημόσια σχολεία μετακινούμενοι όπου τύχει και χρειαστεί στις εσχατιές της χώρας, φροντίζοντας, υπό αντίξοες συνθήκες, να διαμορφώνουμε υψηλές καλλιτεχνικές συνειδήσεις σε μια εποχή που η τέχνη κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ από την εμπορευματοποίηση και την υποκουλτούρα.

Στελεχώνουμε έναν από τους πιο πολύπαθους κλάδους, καθώς μέσα στα χρόνια έχουμε δει τις ώρες μας να μειώνονται και τον κλάδο μας να κατακερματίζεται σε διάφορες ειδικότητες, βαθμίδες και κατηγορίες. Επίσης, είδαμε το μάθημά μας να περνά σε δεύτερη ανάθεση και ακόμα, να καταργείται εντελώς από το λύκειο.
Οι εργασιακές μας συνθήκες είναι εξοντωτικές, με τους συναδέλφους να προσλαμβάνονται σε 3 ή και παραπάνω σχολεία, με τεράστιο αριθμό μαθητών ανά σχολείο, χωρίς τον βασικό εξοπλισμό και χωρίς αίθουσες μουσικής στις περισσότερες των περιπτώσεων!
Παρόλο που ο περσινός διορισμός συναδέλφων μας, έπειτα από τόσα χρόνια, είναι αναμφισβήτητα θετικό και αναγκαίο βήμα για την αποσυμφόρηση του κλάδου και αποτελεί μια απαρχή δικαίωσης της σκληρής διαδρομής πολλών συναδέλφων, δε μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε την εξόφθαλμη ανισότητα όσον αφορά στους πρόσφατους διορισμούς, όπου και απορροφήθηκε ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός συναδέλφων στα μουσικά σχολεία, σε σχέση με τα γενικά!
Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο νέοι σε ηλικία καθηγητές μουσικής, με μηδενική ή ελάχιστη προϋπηρεσία, να διορίζονται σε μουσικά σχολεία λόγω σπανιότητας τη ειδικότητάς τους, ενώ αναπληρωτές με δεκαετή και άνω προϋπηρεσία να παραμένουν στα αζήτητα, βλέποντας τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους για σταθεροποίηση της ζωής να παίρνουν για ακόμη μια φορά αναβολή, όσο οι διορισμοί στα γενικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας γίνονται με το σταγονόμετρο!
Φυσικά, η στελέχωση των Μουσικών Σχολείων με τις αναγκαίες θέσεις ειδικότητας οργάνων αποτελεί αυτονόητη ανάγκη για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους. Δε πρέπει όμως αυτό να λειτουργήσει ξανά σε βάρος των υπολοίπων συναδέλφων της γενικής παιδείας!
Ζητούμε οι διορισμοί να γίνουν με γνώμονα την ισότητα, τη λογική και το σεβασμό στην προϋπηρεσία συναδέλφων που εργάζονται για χρόνια στις επάλξεις των σχολείων γενικής παιδείας, διδάσκοντας το μάθημα της μουσικής στη μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών της χώρας.
Είναι ξεκάθαρο ότι μόνη λύση είναι μια γενναία αύξηση του αριθμού των μουσικών στους διορισμούς, ούτως ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης! Δυστυχώς, η περσινή εμπειρία και οι αριθμοί που διαρρέουν για τους φετινούς διορισμούς δε μαρτυρούν μια διάθεση επίλυσης του σοβαρού αυτού προβλήματος και έχουν ανησυχήσει βαθιά τον κλάδο, ενώ κινδυνεύουν να σπείρουν τη διχόνοια και να διασαλεύσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες ισορροπίες μας.
Ελπίζουμε στην κατανόηση των πραγματικών μας προβλημάτων εκ μέρους του Υπουργείου! Η σημαντική αύξηση του αριθμού διορισμών στον κλάδο μας, η ισοκατανομή τους μεταξύ Μουσικών και Γενικών Σχολείων και η κάλυψη της πλειοψηφίας των υφιστάμενων κενών αποτελεί μονόδρομο και επιτακτική ανάγκη!
Εφόσον το Υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να αναβαθμίσει το ρόλο των Τεχνών στην εκπαίδευση, όπως έχει πολλάκις αναφέρει, τότε δε μπορεί παρά να αποκτήσει ενεργή σύμπνοια με τους εκπροσώπους του κλάδου ΠΕ79.01 και τα προβλήματά τους, και να επιχειρήσει με σταθερές και στοχευμένες ενέργειες, να δώσει στην τέχνη της Μουσικής τη βαρύτητα που της αρμόζει και στους καθηγητές της την ποιότητα ζωής που τόσα χρόνια έχουν στερηθεί!
Εκπαιδευτικοί Μουσικής ΠΕ79.01
Δείτε σχετικά
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση