Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ελεγχος ασθενούντων υπαλλήλων κατ’ οίκον | Τι ισχύει

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ελεγχος ασθενούντων υπαλλήλων κατ’ οίκον: Τι ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 28 του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 5043/2023 – ΦΕΚ Α 91/13-4-2023, του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ελεγχος ασθενούντων υπαλλήλων κατ’ οίκον

Με τη ρύθμιση του άρθρου 28 του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 5043/2023 – ΦΕΚ Α 91/13-4-2023, του Υπουργείου Εσωτερικών, επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το κενό που προέκυψε με τις διαχρονικές αλλαγές στην οργανωτική δομή του κράτους με σκοπό να είναι δυνατή η εφαρμογή των ρυθμίσεων του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007 Α’ 26) περί ελέγχου των κατ΄οίκον ασθενούντων υπαλλήλων.

Ειδικότερα, για τα Ν.Π.Δ.Δ. που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής, εφόσον αφενός σε αυτά δεν υπηρετεί ελεγκτής ιατρός και αφετέρου δεν υπηρετεί ελεγκτής ιατρός ούτε στο εποπτεύον Υπουργείο, ο έλεγχος μπορεί να ασκείται από ελεγκτή γιατρό που υπηρετεί στην Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής ή σε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας που υπάγεται στην Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής.

Ακόμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες και τα Ν.Π.Δ.Δ. που εδρεύουν εκτός Περιφέρειας Αττικής ή έχουν περιφερειακές ή αποκεντρωμένες υπηρεσίες εκτός της Περιφέρειας Αττικής, εφόσον σε αυτές δεν υπηρετεί ελεγκτής γιατρός, ο έλεγχος των κατ’ οίκον ασθενούντων υπαλλήλων τους ασκείται από τον ελεγκτή γιατρό της οικείας περιφέρειας ή από ελεγκτή γιατρό της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας ή που υπηρετεί σε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας που υπάγεται στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια.

Για τους Ο.Τ.Α. α’ και β΄ βαθμού εξακολουθεί να ισχύει το άρθρο 96 του ν. 4483/2017 (Α΄ 107) περί ελέγχου των κατ’ οίκων ασθενούντων υπαλλήλων Ο.Τ.Α. .

Ακολουθεί το άρθρο 28

Άρθρο 28

Έλεγχος ασθενούντων υπαλλήλων κατ’ οίκον – Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 60 ν. 1943/1991

Οι περ. β΄ και γ΄ της παρ. 8 του άρθρου 60 του ν. 1943/1991 (Α΄ 50) αντικαθίστανται και η παρ. 8 διαµορφώνεται ως εξής:

«8. Σε κάθε Ν.Π.Δ.Δ. που έχει προσωπικό άνω των χιλίων ατόµων, εφ’ όσον δεν υπάρχει καµία θέση ελεγκτή γιατρού ειδικότητας παθολόγου ή γενικής ιατρικής, συνιστάται αυτοδικαίως µε τον παρόντα νόµο µία θέση ελεγκτή γιατρού, µε θητεία τριών ετών, που µπορεί να ανανεώνεται, για την άσκηση ελέγχου κατά τις παρ. 1 και 2 του παρόντος. Για τη σύσταση της θέσεως εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη, που δηµοσιεύεται στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.

Προκειµένου για Ν.Π.Δ.Δ., τα οποία έχουν προσωπικό κάτω των χιλίων ατόµων, ισχύουν τα εξής:

α. Σε όσα Ν.Π.Δ.Δ. υπηρετεί υπηρεσιακός ελεγκτής γιατρός ειδικότητας παθολόγου ή γενικής ιατρικής, αυτός ασκεί και τον έλεγχο, που προβλέπεται στην παρ. 1 του παρόντος.

β. Σε όσα Ν.Π.Δ.Δ., που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής, δεν υπηρετούν τέτοιοι γιατροί, ο έλεγχος των κατ’ οίκον ασθενούντων υπαλλήλων τους, που υπηρετούν στην Περιφέρεια Αττικής, ασκείται από τον ελεγκτή γιατρό του Υπουργείου που τα εποπτεύει. Εφόσον δεν υπηρετεί ελεγκτής ιατρός στο εποπτεύον Υπουργείο, ο έλεγχος µπορεί να ασκείται από ελεγκτή γιατρό που ανήκει οργανικά στην Υγειονοµική Περιφέρεια Αττικής ή ανήκει οργανικά σε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας της Υγειονοµικής Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος ορίζεται µε απόφαση του οικείου Διοικητή της Υγειονοµικής Περιφέρειας. Η εντολή για έλεγχο δίδεται από τον οικείο Διοικητή κατόπιν αιτήµατος του φορέα.

γ. Σε όσες δηµόσιες υπηρεσίες ή Ν.Π.Δ.Δ., που εδρεύουν εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή έχουν υπηρεσίες εκτός της Περιφέρειας Αττικής, δεν υπηρετεί ελεγκτής γιατρός, ο έλεγχος των κατ’ οίκον ασθενούντων υπαλλήλων τους ασκείται από τον ελεγκτή γιατρό της οικείας Περιφέρειας ή από ελεγκτή γιατρό που ανήκει οργανικά στην οικεία Υγειονοµική Περιφέρεια ή υπηρετεί σε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας που υπάγεται στην οικεία Υγειονοµική Περιφέρεια. Η εντολή για έλεγχο δίνεται από τον οικείο Περιφερειάρχη ή από τον Διοικητή της οικείας Υγειονοµικής Περιφέρειας στον ορισθέντα µε απόφαση αντιστοίχως ελεγκτή γιατρό κατόπιν αιτήµατος του οικείου φορέα.»

Δείτε σχετικά

Νόμος 5043/2023: Διευθυντές-διορισμοί-ΑΕΙ-άδειες-επιδόματα ΑμεΑ-στέγαση σχολείων 

Βορίδης για απεργία αποχή κατά αξιολόγησης και στοχοθεσίας: Eννομο συμφέρον του οικείου Υπουργού η άσκηση αγωγής

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply