Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ελλείψεις εκπαιδευτικών στα Ολοήμερα σχολεία: Ερώτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ελλείψεις εκπαιδευτικών στα Ολοήμερα σχολεία: Ερώτηση στη Βουλή από την Σοφία Ασημακοπούλου, Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης.

Ελλείψεις εκπαιδευτικών στα Ολοήμερα

Με θέμα «Μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών παρουσιάζονται και στα ολοήμερα των σχολείων» κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου η Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κα Σοφία Ασημακοπούλου.

Η Βουλευτής με βάση επιστολή από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Ανατολής Νέας Μάκρης και καταγγελίας οικογένειας για το ίδιο σχολείο με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, ρωτά τον Υπουργό ΠΑΙΘΑ αν σκοπεύει να παρέμβει, ώστε να επιλυθεί και να βρεθεί μια μόνιμη λύση όσο πιο σύντομα γίνεται στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα Ολοήμερα σχολεία.

Ακολουθεί η Ερώτηση

Αθήνα, 14/11/2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Της: ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑΣ – ΧΑΪΔΩΣ Βουλευτού Β’ Πειραιώς

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών παρουσιάζονται και στα ολοήμερα των σχολείων»

Κύριε Υπουργέ,

Βάσει σχετικής επιστολής από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Ανατολής Νέας Μάκρης και της καταγγελίας οικογένειας για το ίδιο σχολείο με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, εντοπίζεται το έντονο πρόβλημα με τα κενά των εκπαιδευτικών και στα ολοήμερα σχολεία. Στο συγκεκριμένο σχολείο από την έναρξη του ολοήμερου την Πέμπτη 12/10/2023, η αποχώρηση στις 16.00 μ.μ. δεν πραγματοποιείται, ενώ υπάρχουν τάξεις που μια μέρα της εβδομάδας αποκλείονται από το ολοήμερο λόγο έλλειψης εκπαιδευτικών.

Πιο συγκεκριμένα το σχολείο υπολείπεται σε 24 ώρες εβδομαδιαίως (10 ώρες για τη Θεατρική αγωγή, 1 ώρα για Τ.Π.Ε, 2 ώρες Γαλλικών και ακόμα 11 ώρες για λοιπές ειδικότητες του ολοήμερου). Αυτές οι ελλείψεις παραμένουν και εκτός του ότι εκθέτουν τους αρμόδιους για την ολιγωρία που επιδεικνύουν, κυρίως δυσχεραίνουν εξαιρετικά την καθημερινότητα δεκάδων οικογενειών. Η ταλαιπωρία που υφίστανται τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους είναι πολύ μεγάλη. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους εργαζόμενους γονείς να φεύγουν από την εργασία τους έχοντας εξαντλήσει την υπομονή τόσο τη δική τους όσο και των εργοδοτών τους. Τέλος, είναι λυπηρό να αναγκάζονται για πολλοστή φορά να απευθύνουν αιτήματα για ζητήματα που θα έπρεπε να αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα των αρμοδίων.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη σχολική χρονιά, που για πρώτη φορά λειτούργησαν με διευρυμένο ωράριο, 3.500 από τα 5.000 τμήματα δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών για να λειτουργήσουν (δημοσίευση 3/1/2023). Βασική αιτία ήταν η απροθυμία των γονέων να γράψουν τα παιδιά τους σε ολοήμερα λόγω έλλειψης υποδομών, εκπαιδευτικών αλλά και εξειδικευμένων εκπαιδευτικών για την τρίτη ζώνη –3.55 μ.μ. έως 5.30 μ.μ.– που τιτλοφορείται «σχολικοί μαθητικοί όμιλοι» και στην οποία περιλαμβάνεται πληθώρα αντικειμένων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

1. Σκοπεύετε να παρέμβετε, ώστε να επιλυθεί και να βρεθεί μια μόνιμη λύση όσο πιο σύντομα γίνεται στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα ολοήμερα σχολεία;

2. Σκοπεύετε να παρέμβετε, ώστε να υπάρχουν, σε κάθε προτεινόμενο ως ολοήμερο σχολείο, οι απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές για τις βασικές ανάγκες του σχολείου;

3. Σκοπεύετε να παρέμβετε, ώστε να προσληφθούν οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί που απαιτούνται για την τρίτη ζώνη των ολοήμερων σχολείων;

4. Πόσα ολοήμερα σχολεία λειτουργούν σήμερα με πλήρες διευρυμένο ωράριο;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Δείτε επίσης

Μιχαηλίδου για κενά: Θα καταγράφονται από το Υπουργείο κεντρικά την Ανοιξη της προηγούμενης χρονιάς

Καταγραφή κενών Γ Φάσης ΕΑΕ: Εκπαιδευτικών και ΕΕΠ-ΕΒΠ σε σχολεία-ΣΜΕΑΕ-ΚΕΔΑΣΥ-ΕΔΥ | Εγγραφα 

Ποινές αναπληρωτών όταν δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται | Οι 4 περιπτώσεις 

Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και αναγνώριση προϋπηρεσίας για μισθολογική εξέλιξη | Τι ισχύει

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση