Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ελλείψεις προσωπικού στο Ειδικό Σχολείο Φιλιατρών: Ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Μεσσηνίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ελλείψεις προσωπικού στο Ειδικό Σχολείο Φιλιατρών: Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Μεσσηνίας.

Ελλείψεις προσωπικού στο Ειδικό Σχολείο Φιλιατρών

Για μεγάλες ελλείψεις σε ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό στο Ειδικό Σχολείο Φιλιατρών μιλάει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Μεσσηνίας και σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι “από την αρχή της χρονιάς, λόγω νόμιμων αναρρωτικών αδειών που προέκυψαν, παρατηρήθηκε πολλές φορές να αναστέλλεται η λειτουργία του ενός τμήματος και να λειτουργεί ένα πολυάριθμο και οι μαθητές να  μην υποστηρίζονται ολόπλευρα από όλες τις απαραίτητες ειδικότητες. Η δε απουσία Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σημαίνει ότι οι μαθητές δεν  βοηθούνται στις βασικές τους ανάγκες, όπως στη χρήση τουαλέτας, ατομικής υγιεινής, καθαριότητας, αλλαγής ρούχων, σίτισης και γενικά στην αυτοεξυπηρέτηση τους”.

Ο Σύλλογος ζητά να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της υποστελέχωσης του σχολείου.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας

“Στελεχώστε τώρα το Ειδικό Σχολείο Φιλιατρών!”

Δυστυχώς δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά τις μεγάλες ελλείψεις σε ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό στο Ειδικό Σχολείο Φιλιατρών.

Οι λιγοστές και με δόσεις προσλήψεις στην ειδική έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στη λειτουργία του σχολείου και ποτέ να μην είναι αυτό πλήρως στελεχωμένο. Από την αρχή της χρονιάς, λόγω νόμιμων αναρρωτικών αδειών που προέκυψαν, παρατηρήθηκε πολλές φορές να αναστέλλεται η λειτουργία του ενός τμήματος και να λειτουργεί ένα πολυάριθμο και οι μαθητές να  μην υποστηρίζονται ολόπλευρα από όλες τις απαραίτητες ειδικότητες. Η δε απουσία Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σημαίνει ότι οι μαθητές δεν  βοηθούνται στις βασικές τους ανάγκες, όπως στη χρήση τουαλέτας, ατομικής υγιεινής, καθαριότητας, αλλαγής ρούχων, σίτισης και γενικά στην αυτοεξυπηρέτηση τους.

Προκειμένου να βρεθεί δάσκαλος της ειδικής, η διεύθυνση προχώρησε στην αναστολή Τμήματος Ένταξης σε άλλο σχολείο. Όμως πολλές φορές έχουμε πει πως η εκπαίδευση και ιδιαίτερα τα Ειδικά Σχολεία δεν μπορούν να λειτουργούν με μπαλώματα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως  την τελευταία εβδομάδα η σχολική μονάδα λειτούργησε  μόνο με μία ειδική παιδαγωγό και τη σχολική νοσηλεύτρια πράγμα που  δυσκολεύει  πολύ το εκπαιδευτικό έργο και εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδιά.

Επιπλέον να σημειωθεί πως είναι απολύτως απαραίτητο να λειτουργούν τα τμήματα όπως ορίζει ο νόμος με 4 έως 7 παιδιά και όχι με 11, όπως συμβαίνει πολύ συχνά στο Ειδικό Φιλιατρών με ευθύνη της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.  Να τονιστεί πως οι ειδικότητες υποστηρίζουν τους μαθητές κυρίως εξατομικευμένα και δεν μπορούν να κρατούν ολόκληρο τμήμα. Να τονιστεί πως για να λάβουν οι μαθητές όλη την εκπαιδευτική  προσοχή και παρέμβαση που αξίζουν, δεν μπορεί να λείπει καμία ειδικότητα ή να υποστηρίζονται μερικώς κάποιες μέρες της εβδομάδας.

Καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές της Διεύθυνσης και  την πολιτική του υπουργείου παιδείας το οποίο απαξιώνει και θέτει στο περιθώριο τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αδιαφορώντας για αυτούς. Το υπάρχον προσωπικό του σχολείου  εργάζεται καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες υπερβαίνοντας καθήκοντα και εαυτόν.

Οφείλει το Υπουργείο και η Διεύθυνση ΠΕ Μεσσηνίας να εξασφαλίσει ό,τι η επιστήμη επιτάσσει  για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και αποκατάσταση των παιδιών  σε ένα πέρα για πέρα λειτουργικό και ασφαλές περιβάλλον. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες!

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο σχολείο όπου όλοι οι μαθητές με αναπηρία θα έχουν πρόσβαση στη γνώση και στην εκπαίδευση. Επίσης ξεκαθαρίζουμε ότι δε θα ανεχθούμε την υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών μας. Απαιτούμε να λυθούν εδώ και τώρα όλα τα προβλήματα της υποστελέχωσης του σχολείου. Ζητάμε τα αυτονόητα.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Η Πρόεδρος                                                          Ο Γεν. Γραμματέας

Λαδά  Χριστίνα                                                       Διονύσιος Ψαλλίδας

Δείτε επίσης

Αλλαγή πλαισίου υπηρεσιακών μεταβολών και επαναφορά αιρετών στα Συμβούλια επιλογής | Επιστολή σε Υπ. Παιδείας 

Προτάσεις από ΟΟΣΑ για σύστημα διορισμών-αξιολόγησης εκπ/κών και για όλες τις βαθμίδες εκπ/σης ζήτησε το Υπ. Παιδείας 

Ακατάλληλα κτίρια ΕΕΕΕΚ Πυλαίας/Χορτιάτη και Ειδικού Δημοτικού για παιδιά με αυτισμό-Ερώτηση στη Βουλή

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση