Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ελλειψη ιατροδικαστών στη χώρα: Συμβολή στην αποσιώπηση κακοποιήσεων-Δήλωση Φ. Μπακαδήμα του ΜέΡΑ25

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ελλειψη ιατροδικαστών στη χώρα: Συμβάλλει στην αποσιώπηση κακοποιήσεων – Δήλωση και Ερώτηση στη Βουλή της Βουλευτή του ΜέΡΑ25 κας Φωτεινής Μπακαδήμα.

Ελλειψη ιατροδικαστών στη χώρα

Η Βουλευτής Β Πειραιά του ΜέΡΑ25 κα Φωτεινή Μπακαδήμα προχώρησε σε δήλωση σε συνέχεια Ερώτησής της στη Βουλή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, για την έλλειψη ιατροδικαστικών δομών στη χώρα και το πώς αυτό “υποβοηθάει” τις κακοποιητικές συμπεριφορές.

Η Βουλευτής

αναφορικά με την συμβολή στην αποσιώπηση κακοποιήσεων της έλλειψης ιατροδικαστικών δομών επισημαίνει πως συνολικά στη χώρα μας, υπάρχουν ιατροδικαστικές δομές σε 25 μόνο νομούς και μάλιστα, πολλές δεν λειτουργούν Σαββατοκύριακα ή λειτουργούν κάποιες μέρες της εβδομάδας.

Η κα Μπακαδήμα

καλεί την Κυβέρνηση να προβεί και σε ουσιαστικές πράξεις που θα βοηθούν τα θύματα να προχωρούν σε καταγγελία ώστε τα περιστατικά να ακολουθούν τη νομική οδό και τα θύματα να μπορούν να κλείνουν τις πληγές τους και να βρίσκουν και την κοινωνική δικαίωσή τους.

__________________________

Αναλυτικά η δήλωση της Βουλευτή κας Φ. Μπακαδήμα

17/2/2021

Δήλωση της βουλευτή Β’ Πειραιά & Γραμματέα της ΚΟ Φ.Μπακαδήμα για την έλλειψη ιατροδικαστικών δομών που συμβάλλει στην αποσιώπηση κακοποιήσεων

 Φωτεινή Μπακαδήμα: “Τον τελευταίο μήνα βιώνουμε, επιτέλους, μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα συνθήκη αποκαλύψεων περιστατικών κακοποιητικής συμπεριφοράς είτε αυτά αφορούν σε σεξουαλική και σωματική κακοποίηση είτε σε λεκτική και ψυχολογική.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο

και η συστηματική αποσιώπησή του εξαιτίας του φόβου των επιπτώσεων μιας τέτοιας αποκάλυψης για το θύμα είχε ως αποτέλεσμα η κακοποίηση σε εργασιακό ή προσωπικό επίπεδο να διαιωνίζεται.

Εντούτοις, οι ευθύνες της Πολιτείας είναι μεγάλες καθώς,

το θύμα, εκτός του αντικειμενικού τραύματος που φέρει λόγω της κακοποίησης, πολλές φορές αποσιωπά την εγκληματική συμπεριφορά καθώς η πρόσβασή του σε άμεση ιατροδικαστική εξέταση είναι αδύνατη δεδομένου πως, συνολικά στη χώρα μας, υπάρχουν ιατροδικαστικές δομές σε 25 μόνο νομούς και μάλιστα, πολλές δεν λειτουργούν Σαββατοκύριακα ή λειτουργούν κάποιες μέρες της εβδομάδας.

Είναι αναμφισβήτητο πως

είμαστε όλοι δίπλα στους συνανθρώπους μας που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση και τους ενθαρρύνουμε να σπάσουν τον κύκλο της σιωπής και να την καταγγέλλουν άμεσα.

Η Κυβέρνηση, όμως,

οφείλει να προβεί και σε ουσιαστικές πράξεις που θα βοηθούν τα θύματα να προχωρούν σε καταγγελία ώστε τα περιστατικά να ακολουθούν τη νομική οδό και τα θύματα να μπορούν να κλείνουν τις πληγές τους και να βρίσκουν και την κοινωνική δικαίωσή τους.

Ήδη από το Δεκέμβριο του 2020

ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε εγγράφως παραδεχθεί, σε ερώτησή μου στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, πως το Υπουργείο του καταθέτει αιτήματα στα Υπουργεία  Οικονομικών και Εσωτερικών προσλήψεων προσωπικού για τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, αλλά αυτά δεν ικανοποιούνται, ενώ δήλωσε πως θα προχωρήσει σε νομοθετική μεταρρύθμιση, χωρίς να δεσμεύεται με σαφές χρονοδιάγραμμα.

Το πρόβλημα, όμως, είναι εδώ, συμβαίνει σήμερα.

Ήταν εδώ και χθες, αλλά η Πολιτεία, με την άρνησή της να δημιουργήσει ιατροδικαστικές δομές σε κάθε νομό και να τις επανδρώσει με προσωπικό που θα προσφέρει την γνωμάτευσή του άμεσα, όταν το θύμα έχει υποστεί την επίθεση, ουσιαστικά «υποβοηθάει» το θύτη ή την θύτρια να προβεί σε επόμενη κακοποίηση.

Είναι, λοιπόν, υποκριτικό για τους κυβερνώντες,

επικοινωνιακά να δηλώνουν #eimasteoloimazi, όταν στο χέρι τους είναι να δημιουργήσουν το θεσμικό εκείνο πλαίσιο που θα στέκεται, πρακτικά και συμβουλευτικά, δίπλα στο θύμα και θα επισπεύδει τη διαδικασία λογοδοσίας των κακοποιητών και κακοποιητριών ώστε να μην συνεχίζουν τη δράση τους λόγω παραγραφής.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2021 κατέθεσα εκ νέου ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης για το θέμα («#MetooGR:

Καταδικάζουμε την κακοποίηση,

αλλά δεν έχουμε ιατροδικαστές στην Ελλάδα»-Α.Π.4101) και ελπίζω σε άμεση και ουσιαστική απάντησή του γιατί μία υπόθεση κακοποίησης, για να ξεκινήσει νομικά, θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία και το βασικότερο είναι η ιατροδικαστική πιστοποίηση“.

Δείτε επίσης

Τα Παιδιά στην Καραντίνα: Zωντανή δημοσιογραφική έρευνα για την παιδική κακοποίηση στον καιρό του κορονοϊού
Ζέτα Μακρή: Ο ρόλος του σχολικού περιβάλλοντος καθοριστικός στην αντιμετώπιση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού
Σχολικός Εκφοβισμός–Επιθετικότητα στο σχολείο: Κατευθύνσεις και μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου

Δείτε ακόμη

 Οδηγίες υποστήριξης μαθητών από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους γενικών σχολείων
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση