Έλληνες και Κορωνοϊός: Η έρευνα διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του εν λόγω Τμήματος.
Έλληνες και Κορωνοϊός
Στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΠΑ καταγράφονται οι απόψεις και οι ανησυχίες των Ελλήνων για ζητήματα που σχετίζονται με την πρωτόγνωρη πανδημία του Κορωνοϊού και τις αλλαγές που επέφερε στην καθημερινότητά τους στον τομέα της εργασίας, των διαπροσωπικών επαφών, των οικογενειακών-κοινωνικών τους δραστηριοτήτων.
Παράλληλα, διερευνάται σε ποιο βαθμό η κρίση της πανδημίας έχει επηρεάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε βασικούς θεσμούς και πρόσωπα του δημόσιου βίου που εμπλέκονται στη διαχείριση των έκτακτων συνθηκών όπως είναι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, η αστυνομία, ο υπουργός υγείας, οι εξειδικευμένοι επιστήμονες, η εκκλησία, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα μέσα ενημέρωσης.
Δεδομένου ότι στην κρίσιμη αυτή περίοδο η συζήτηση για τον Κορωνοϊό έχει αναδειχθεί σε πρωταρχικό ζήτημα της δημόσιας σφαίρας με καθοριστική για την ενημέρωση των πολιτών τη συμβολή διαφόρων πηγών πληροφόρησης (μέσα ενημέρωσης, αρμόδιες Αρχές, οικογενειακός-κοινωνικός περίγυρος) η έρευνα επικεντρώνεται επίσης στην αξιολόγηση και στάση του κοινού απέναντι στις παραπάνω πηγές.
Δείγμα έρευνας
Για τη διερεύνηση των παραπάνω ερευνητικών ερωτημάτων, υλοποιήθηκε μία διαδικτυακή έρευνα με εφαρμογή δομημένου online ερωτηματολογίου σε δείγμα διαθεσιμότητας, που περιελάβανε 38 ερωτήσεις, ως επί το πλείστον κλειστού τύπου και ελάχιστες ανοικτού. Λόγω του θέματος και του τρόπου έρευνας, στόχος μας ήταν η προσέλκυση ενός μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων. Στην έρευνα συμμετείχαν τελικά 2.525 άτομα σε διάστημα τριών περίπου εβδομάδων (29 Μαρτίου – 23 Απριλίου 2020).
Ερευνητές
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ερευνητική ομάδα αποτελείτο από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Καθηγητή Στέλιο Παπαθανασόπουλο, τον Επίκουρο Καθηγητή Αντώνη Αρμενάκη και τον διδάσκοντα του Τμήματος και ερευνητή του Εργαστηρίου Δρ. Αχιλλέα Καραδημητρίου.
Περιεχόμενα
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα – σελίδα 3
Ο Κορωνοϊός και οι Έλληνες – σελίδα 8
Οι Έλληνες και τα μέτρα για τον Κορωνοϊό – σελίδα 12
Ο Κορωνοϊός και η εμπιστοσύνη στους Θεσμούς – σελίδα 16
Ο Κορωνοϊός και τα Μέσα Ενημέρωσης – σελίδα 26
Οι φοβίες των Ελλήνων – σελίδα 29
Οι δραστηριότητες των Ελλήνων στην εποχή της πανδημίας – σελίδα 31
Μπορείτε να βρείτε εδώ τα πορίσματα της εν λόγω έρευνας.
Δείτε επίσης
Παιδαγωγική επάρκεια από το μεταπτυχιακό “Σχολική Ψυχολογία” του ΕΚΠΑ
7 θέσεις υποψήφιων διδακτόρων στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ
Ανάμεσα στις 300 καλύτερες Νομικές Σχολές του κόσμου και εκείνη του ΕΚΠΑ
Φοιτητικός διαγωνισμός “Νίκος Αναλυτής” για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Από το CSR Hellas
Εθελοντική αιμοδοσία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Το διήμερο 12-13 Μαίου
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/ellhnes-kai-korwnoios-ereuna-tou-tmhmatos-epikoinwnias-kai-mme-tou-ekpa/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.