Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ελλιπείς προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Ερώτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ελλιπείς προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Ερώτηση στη Βουλή της κα Μαρίας Απατζίδη, Βουλευτού του ΜέΡΑ25.

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή με θέμα “Ελλιπείς προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή της Β/θμιας Εκπαίδευσης, η Βουλευτής του ΜέΡΑ25 κα Μαρία Απατζίδη.

Η Βουλευτής ρωτά την Υπουργό ΠΑΙΘ αν θα υπάρξει πλήρης κάλυψη των κενών σε προσωπικό της ΕΑΕ στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και με ποια λογική γίνεται η επιλογή ποια και πόσα παιδιά θα λάβουν Παράλληλη Στήριξη και ποια όχι;

Ακολουθεί η Ερώτηση

Δευτέρα 5/9/2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την υπουργό Παιδείας

Θέμα: Ελλιπείς προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή της Β`βάθμιας Εκπαίδευσης

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συνεχώς λόγος για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) και για την προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί σε αυτήν, μιας και πρόκειται για έναν πολύ ευαίσθητο κλάδο του εκπαιδευτικού μας συστήματος που στοχεύει στην συμπερίληψη όλων των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στην πράξη ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να επαληθεύεται. Ενώ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καλύφθηκε το 90% των κενών σε εκπαιδευτικούς της ΕΑ, στη δευτεροβάθμια το ποσοστό κάλυψης έφθασε μόλις το 64% στην πρώτη φάση των τοποθετήσεων. Επομένως, αντί για συμπερίληψη μάλλον θα έπρεπε να ομιλούμε για …. περίληψη στις διαδικασίες πλήρωσης των κενών.

Όπως δηλώνει η Πρωτοβουλία Φιλολόγων ΕΑΕ, από τα 1405 δηλωμένα κενά για τον κλάδο των φιλολόγων (ΠΕ02) το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να καλύψει μόλις τα 869 αφήνοντας χωρίς στήριξη 536 παιδιά. Κάθε χρόνο μένουν χωρίς βοήθεια εκατοντάδες παιδιά στο γυμνάσιο και το λύκειο, ενώ οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι την παράλληλη στήριξη για τα παιδιά τους (όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα).

Τα υπόλοιπα παιδιά, απλώς μένουν χωρίς ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξή των ίδιων αλλά και για την διεξαγωγή του μαθήματος στην τάξη.

Ερωτάται η υπουργός:

– Θα υλοποιήσετε τις υποσχέσεις σας για πλήρη κάλυψη των κενών σε προσωπικό της ΕΑΕ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση;

–  Με ποια λογική επιλέγετε ποια και πόσα παιδιά θα λάβουν παράλληλη στήριξη και ποια όχι;

– Πόσο δωρεάν είναι η δημόσια παιδεία, όταν οι γονείς καλούνται να πληρώνουν για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών τους που έχουν Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες;

Η ερωτώσα βουλεύτρια Μαρία Απατζίδη

Δείτε επίσης

Φιλόλογοι Ειδικής Αγωγής: “Με ποιο σκεπτικό δίνεται βαρύτητα μόνο στην Α/θμια εκπαίδευση;” 

Επιστολή διαμαρτυρίας Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για μη επαρκή κάλυψη των κενών στη Β/θμια 

Ποινές αναπληρωτών όταν δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται | Οι 4 περιπτώσεις 

Τοποθέτηση αναπληρωτών σε σχολικές μονάδες-ΚΕΔΑΣΥ: Κριτήρια-Παράθεση νομοθεσίας 

Τι ισχύει για την ανάληψη υπηρεσίας και την έναρξη μισθοδοσίας –Προϋπηρεσία αναπληρωτών: Από πότε προσμετράται

Οδηγός εκπαιδευτικού-ΕΕΠ-ΕΒΠ 2022: Νομοθεσία-Λειτουργία Α/θμιας και Β/θμιας-Νεοδιόριστοι-Αναπληρωτές 

Πριν φύγετε

Προσεχώς: Νέο σύστημα διορισμών-Προσλήψεις Ψυχολόγων, Κ.Λ, Σχολ. Νοσηλευτών-Αξιολόγηση-Επέκταση ωραρίου σχολείου-Προγράμματα σπουδών ΣΜΕΑΕ

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση