Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: Να αποκατασταθεί η αδικία με τους Κοινωνιολόγους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: καλούνται να διδάξουν μαθήματα του κλάδου της Κοινωνιολογίας απόφοιτοι ενός τμήματος του οποίου το πρόγραμμα σπουδών δεν περιλαμβάνει κανένα σχετικό αντικείμενο. 

Απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική ρύθμιση στερεί το δικαίωμα στην εργασία στους Κοινωνιολόγους

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

To Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, μετά και την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων ειδικής αγωγής στις 20/11/2019, καταγγέλει το ζήτημα της αυθαίρετης και αναιτιολόγητης ανάθεσης  μαθημάτων.

Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το νόμο 3794/2009 οι απόφοιτοι του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ 78 (Κοινωνικών Επιστημών-πρώην ΠΕ 10 του νόμου 1566/1985).

Δηλαδή καλούνται να διδάξουν μαθήματα του κλάδου της Κοινωνιολογίας (ένα από τα οποία εξετάζεται σε πανελλαδικό επίπεδο) απόφοιτοι ενός τμήματος του οποίου το πρόγραμμα σπουδών δεν περιλαμβάνει κανένα σχετικό αντικείμενο.

Το γεγονός αυτό εκτός από, απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό, σπρώχνει στην ανεργία εκείνους που έχουν τα επιστημονικά εφόδια να διδάξουν το μάθημα.

Συγκεκριμένα:

Οι κύριες κατευθύνσεις που μέχρι τώρα ακολουθούσαν οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου Τμήματος ήταν α) η ένταξη στον κλάδο ΠΕ 71 (Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής, β) η ένταξη στον κλάδο ΠΕ 72 (Εκπαιδευτές Ενηλίκων), συγκεντρώνοντας σχετική προϋπηρεσία.

Με το νόμο 4589/2019, ωστόσο, δόθηκε η δυνατότητα μεταφοράς προϋπηρεσίας από κλάδο σε κλάδο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ολόκληρος ο υφιστάμενος κλάδος των ΠΕ78 να οδηγηθεί σε εξοστρακισμό από οποιαδήποτε δομή εκπαίδευσης – γενική ή ειδική- δεδομένου του πλήθους των αποφοίτων ΠΕ71 του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και των μορίων προϋπηρεσίας που διαθέτουν.

Δηλαδή, οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου τμήματος, μετέφεραν την προϋπηρεσία που απέκτησαν εργαζόμενοι σαν ΠΕ 71 στον κλάδο ΠΕ 78!

Είχαμε προειδοποιήσει, από κοινού με τους συναδέλφους ΠΕ 78, ότι η κατάσταση αυτή, αν δεν διορθωθεί, θα δημιουργήσει τεράστιες αδικίες.

Τελικά, με την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων, επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις μας, αφού οι συνάδελφοι ΠΕ 78 έχουν κατρακυλήσει δεκάδες θέσεις πιο κάτω από τους αποφοίτους του τμήματος του ΠΑΜΑΚ.

Το παραπάνω γεγονός δεν είναι μοναδικό στο ελληνικό σχολείο.

Τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο εξοικονόμησης προσωπικού, εκπαιδευτικοί διδάσκουν μαδήματα άσχετα με το επιστημονικό αντικείμενο ( χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου οι συνάδελφοι οικιακής οικονομίας καλούνται να διδάξουν οικονομικά μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα).

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η απαξίωση των πανεπιστημιακών πτυχίων και η καλλιέργεια του “διαίρει και βασίλευε” ανάμεσα σε κλάδους και ειδικότητες.

Ζητούμε να πάρετε άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της παραπάνω αδικίας.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Η Πρόεδρος Νικολάου Δέσποινα

Ο Γενικός Γραμματέας Χαλκιαδάκης Κωστής

Δείτε σχετικά

Κατανομή 4500 θέσεων Ειδικής Αγωγής: 1.817 Α/θμια – 1.642 Β/θμια – 1.041 ΕΕΠ-ΕΒΠ
Μετάλλαξη δασκάλου σε Κοινωνιολόγο: «Οταν το όνομα σου δίνει και τη χάρη»
Παρέμβαση ΟΛΜΕ για τους ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών
ΣΑΚΕΑ: «Εξαφάνιση» του κλάδου ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών από την Ειδική και Γενική Δευτεροβάθμια
Φοιτητές Κοινωνιολογίας: Απόφοιτοι ΠΑΜΑΚ βαφτίζονται Κοινωνιολόγοι
Β ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής: Αρση της αδικίας για τους ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση