Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Εκλογές Πρυτανικών Αρχών ΑΕΙ όχι πριν την 30ή Ιουνίου 2022-Διάταξη στη Βουλή-Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εκλογές Πρυτανικών Αρχών ΑΕΙ όχι πριν την 30ή Ιουνίου 2022-Διάταξη στη Βουλή από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως κατέθεσε Τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι η προκήρυξη των εκλογών για την ανάδειξη των Πρυτανικών Αρχών και των Κοσμητόρων Σχολών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), η θητεία των οποίων λήγει την 31η.8.2022, δεν δύναται να εκδοθεί πριν την 30ή.6.2022, καθώς και ότι αν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της ανάδειξης των μονομελών αυτών Οργάνων έως την 1η.9.2022 παρατείνεται η θητεία των ήδη υπηρετούντων.

Η προτεινόμενη ρύθμιση,

σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘ, κρίνεται αναγκαία, ώστε η προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη των Πρυτανικών Αρχών και των Κοσμητόρων Σχολών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), η θητεία των οποίων λήγει την 31η.8.2022, να μην εκδοθεί πριν από την 30ή.6.2022, προκειμένου τα σχετικά ζητήματα να εξεταστούν στο πλαίσιο της συνολικής αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα Α.Ε.Ι..

Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Για την κατατεθείσα τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επισημαίνει:

Με τροπολογία που κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο, όπως συνηθίζει («Κύρωση σύμβασης δωρεάς από το ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος») η υπουργός Παιδείας απαγορεύει στις πρυτανικές αρχές να προκηρύξουν εκλογές, ενώ η θητεία τους λήγει στις 31 Αυγούστου 2022 και έπρεπε να το πράξουν άμεσα.

Για να καλύψει το κενό που με το έτσι θέλω δημιουργεί, παρατείνει αυθαίρετα τη θητεία των συγκεκριμένων πρυτανικών αρχών ως το τέλος του έτους.

Στόχος της, να γίνουν εκλογές με νέο σύστημα, που παραμένει αδιευκρίνιστο και κρυφό. Πρόκειται για συνταγή αναστάτωσης των πανεπιστημίων. Πίσω από τη διάταξη κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τα Συμβούλια Διοίκησης, παρά την αντίθεση των πανεπιστημιακών και των φοιτητών και παρά τη διαλυτική εμπειρία από την προηγούμενη εφαρμογή του συστήματος αυτού.

Φυσικά, η τροπολογία -που κατατίθεται αιφνιδιαστικά και τελευταία στιγμή- δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Άλλο ένα δείγμα γραφής από την υπουργό των «νυχτερινών» τροπολογιών που μας καλούσε πριν λίγες μέρες για… «διάλογο».

Ακολουθεί η διάταξη
Άρθρο 5
Ρυθμίσεις για τα όργανα διοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

1. Η προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη των Πρυτανικών Αρχών και των Κοσμητόρων Σχολών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), η θητεία των οποίων λήγει την 31η.8.2022, δεν δύναται να εκδοθεί πριν από την 30ή.6.2022, κατά παρέκκλιση του άρθρου 69 του ν. 4692/2020 (A’ 111), περί της προκήρυξης εκλογών για την ανάδειξη Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων, καιτης παρ. 3 του άρθρου 19 του ν. 4485/2017 (Α’ 114), περί της προκήρυξης εκλογών για την ανάδειξη Κοσμήτορα, αντίστοιχα.

Εάν για οποιονδήποτε λόγο εκδοθεί προκήρυξη για την ανάδειξη των οργάνων της παρούσας πριν από την 30η.6.2022, οι εκλογές θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες.

2. Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της ανάδειξης των μονομελών οργάνων της παρ. 1 έως την 1η.9.2022, η θητεία των Πρυτανικών Αρχών και Κοσμητόρων Σχολών των Α.Ε.Ι., η οποία λήγει την 31η.8.2022, παρατείνεται αυτοδικαίως έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάδειξης των νέων μονομελών οργάνων, και για χρονικό διάστημα που δεν δύναται να υπερβεί την 31η.12.2022.

Δείτε επίσης

4 τροπολογίες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, ύλη, ΑΕΙ-Κεραμέως: “Η Ελλάδα άλλαξε” 

Υπουργικό Συμβούλιο-Κεραμέως: Οι 4 άξονες του νέου νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια

Κεραμέως-νομοσχέδιο ΑΕΙ: Συναντήσεις με ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ-Ελληνική Λύση-Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων 

Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ όπως το παρουσίασε η Υπ. Παιδείας Ν. Κεραμεως στη Σύνοδο Πρυτάνεων 

ΣΥΡΙΖΑ-Πανεπιστήμια: 70 Θέσεις και Προτάσεις 

Επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων Επιστήμης Υλικών Πανεπιστημίων Πατρών και Κρήτης-Ερώτηση στη Βουλή

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση