Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΕΝΕΛΕΑ για ΠΕ78: Η διαχρονική εξόντωση του κλάδου ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΕΝΕΛΕΑ για ΠΕ78: Ζητά άμεση και ουσιαστική επίλυση του θέματος, που αφορά στον κλάδο ΠΕ78 πριν την έναρξη των αιτήσεων στον ΑΣΕΠ, δηλαδή την 5η Φεβρουαρίου 2020 για τη Γενική Εκπαίδευση.

ΕΝΕΛΕΑ για ΠΕ78

Ενωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝΕΛΕΑ)

e-mail: enelea12@gmail.com

Η διαχρονική εξόντωση του κλάδου ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών

Μετά την έκδοση της προκήρυξης 3ΕΑ/2019 του ΑΣΕΠ, με έκπληξη διαπιστώθηκε η ένταξη του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής  Πολιτικής του ΠΑ.ΜΑΚ. στον κλάδο ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών).

Η ένταξη του εν λόγω τμήματος στον κλάδο ΠΕ10 (Κοινωνιολόγων) έγινε με νόμο του 2009 (Ν. 3794/2009) χωρίς να στηρίζεται σε ακαδημαικά κριτήρια, χωρίς να υπάρχει γνωμοδότηση του τότε Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, χωρίς καν να αναφέρεται σε αιτιολογική στο νόμο, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι του τμήματος ΕΚΠ του ΠΑ.ΜΑΚ. να «βαπτιστούν» (και) Κοινωνιολόγοι ΠΕ10.

Να σημειωθεί ότι, η εν λόγω διάταξη έγινε ένα μόλις μήνα πριν τις εκλογές του 2009. Αναδύονται ερωτήματα προς διερεύνηση για την πραγματική πατρότητα της διάταξης και για το ποιους ή ποιόν εξυπηρετούσε. Μεμονωμένες κινήσεις έγιναν στο παρελθόν από συναδέλφους Κοινωνιολόγους, αλλά το πρόβλημα τελικά δημιουργήθηκε έπειτα από την έκδοση του Ν.4589/2019, που προέβλεπε τη μεταφορά προυπηρεσίας από κλάδο σε κλάδο, από βαθμίδα σε βαθμίδα και ακόμα από το ΙΔΙΟ ΠΤΥΧΙΟ στο ΙΔΙΟ ΠΤΥΧΙΟ!

Το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑ.ΜΑΚ. έχει δύο κατευθύνσεις:
  1. Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες και
  2. Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση.

Ανατρέχοντας στα προγράμματα σπουδών και των δύο κατευθύνσεων ακόμα και ο μέσος αναγνώστης θα διαπίστωνε, πως ουδεμία σχέση έχουν οι κατευθύνσεις αυτές με την Κοινωνιολογία και κατά συνέπεια με τις Κοινωνικές Επιστήμες.

Το ποιος σκέφτηκε να τους εντάξει και γιατί, αρμόζει να είναι θέμα προς διερεύνηση του Υπουργείου Παιδείας ενώ, για την επιστημονική ορθότητα, αρμόδιο είναι σήμερα το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Οι απόφοιτοι του τμήματος Ε.Κ.Π. του ΠΑ.ΜΑΚ. με κατεύθυνση “Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες” εργαζόμενοι ως εκπαιδευτικοί ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Πρωτοβάθμια και ΜΟΝΟ εκπαίδευση (ο νόμος δεν τους δίνει το δικαίωμα να εργαστούν στην Πρωτοβάθμια Γενική, άρα δεν μπορούν να νοηθούν ούτε καν ως δάσκαλοι με την κλασική έννοια) μεταφέρουν την προϋπηρεσία τους στον κλάδο “ΔΩΡΟ” ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών) και διεκδικούν σήμερα θέσεις διορισμού και στην Ειδική αλλά και στη Γενική Εκπαίδευση (με τη νέα προκήρυξη 2ΓΕ/2019).

Άραγε με ποια ακαδημαικά προσόντα δύνανται να ανταπεξέλθουν οι εν λόγω απόφοιτοι; Εκπαιδευτικοί που δεν έχουν καν το δικαίωμα να διδάξουν στην γενική πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι δυνατόν να έχουν το δικαίωμα να διδάξουν στη γενική δευτεροβάθμια και μάλιστα και στο πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα της Κοινωνιολογίας;

Μέχρι την έκδοση του Ν.4589/2019, οι απόφοιτοι του εν λόγω τμήματος δεν μετέφεραν προυπηρεσία και κατά συνέπεια δεν δήλωναν υποψηφιότητα στον τότε κλάδο ΠΕ10 και νυν ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), καθώς δεν είχαν καμία πιθανότητα πρόσληψης στον εν λόγω κλάδο.

Με τη μεταφορά προυπηρεσίας και με τους επικείμενους διορισμούς στην ΕΑΕ εκατοντάδες “βαπτισμένοι” Κοινωνιολόγοι διεκδικούν θέσεις διορισμού στον κλάδο ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), μεταφέροντας προυπηρεσία από τον κλάδο ΠΕ71 (Εκπαιδευτικοί Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες).

ΕΝΕΛΕΑ για ΠΕ78

Με αυτόν τον τρόπο, εξοστρακίζουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ δεκάδες έως εκατοντάδες θέσεις κάτω στους αξιολογικούς πίνακες.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτό το μέγεθος της αδικίας εις βάρος ανθρώπων που επί σειρά ετών υπηρετούν τον κλάδο ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), λόγω μεταφοράς προυπηρεσίας από αποφοίτους ενός τμήματος που ουδεμία σχέση έχουν με τις Κοινωνικές Επιστήμες (λόγω καθαρά μιας περίεργης και απρόσμενης διάταξης νόμου) έγιναν επαφές με την (προηγούμενη) Ηγεσία του Υπουργείου.

Σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γεωργαντά, παρουσία της ΟΛΜΕ, μελών του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων και παρόντος του Προισταμένου της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής κ. Κασσιανού όπως και της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου, αναγνωρίστηκε ομόφωνα η αδικία που συντελείται εις βάρος του κλάδου μας ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών).

Αναγνωρίστηκε πως ουδείς αντελήφθη το θέμα που θα δημιουργηθεί με τη μεταφορά προυπηρεσίας στον κλάδο των ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών).

Η τότε ηγεσία δεσμεύτηκε πως θα καταθέσει τροπολογία έστω την τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής προ των βουλευτικών εκλογών, ώστε τουλάχιστον να μην υπάρξει πρόβλημα στην προκήρυξη που θα αφορά τη Γενική Εκπαίδευση, ώστε οι απόφοιτοι του παραπάνω τμήματος του ΠΑ.ΜΑΚ. να αποκλειστεί από τη δυνατότητα ένταξης στους πίνακες Γενικής Εκπαίδευσης.

Τονίστηκε ότι η ένταξη των αποφοίτων του τμήματος ΕΚΠ του ΠΑ.ΜΑΚ. στον κλάδο ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών) συνεπάγεται την δυνατότητα να διδάξουν εκτός των λοιπών μαθημάτων ένα ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ (ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ) χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΦΟΔΙΟ κάτι που ήταν αντίθετο με την «μεταρρύθμιση Γαβρόγλου» που άλλαξε τα Λατινικά με την Κοινωνιολογία!

Μετά τις τελευταίες εκλογές και την αλλαγή ηγεσίας, η Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.) ζήτησε και είχε συνάντηση με την υφυπουργό Παιδείας κ. Ζαχαράκη Σ. στις 31/7/2019.

Η κ.Υφυπουργός αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε στην άμεση επίλυσή του.

Η  κ. Ζαχαράκη μάλιστα ως ημερομηνία επίλυσης έθεσε την 10η Αυγούστου 2019.

Με λύπη διαπιστώθηκε ότι, αν και από τότε έως σήμερα πέρασαν πολλοί μήνες και ΚΑΜΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ δεν κατετέθη για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος όσο και αν σε όλους τους τόνους όλοι (ΟΛΜΕ, πολλές ΕΛΜΕ, ΕΝΕΛΕΑ κλπ) τόνιζαν το μέγεθος του προβλήματος και το γεγονός ότι πρέπει τουλάχιστον να βρεθεί λύση για τη γενική εκπαίδευση!

Η μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη ήλθε στις 23/12/2019, όταν σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρχε η κοινοποίηση της Προκήρυξης του ΑΣΕΠ προς το Εθνικό Τυπογραφείο για έκδοση ΦΕΚ (υπάρχει μάλιστα και επίσημη ανακοίνωση του ΑΣΕΠ).

Διπλή η έκπληξη αφού πέραν του θέματος των ΠΕ78, όλα θα γίνουν με το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης στον οποίο είχε διαφωνήσει και η σημερινή κυβέρνηση, χωρίς να έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις (π.χ. μεταφορά προϋπηρεσίας χωρίς προϋποθέσεις ακόμα και πριν την κτήση των τυπικών προσόντων κλπ).

Καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε ότι, τόσο για τους μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση όσο και για την πρόσληψη αναπληρωτών για την επόμενη τριετία (ή διετία αν υλοποιηθεί η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας), οι Κοινωνιολόγοι θα βρεθούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκτός της διαδικασίας!

Παρακαλούμε για την ΑΜΕΣΗ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ επίλυση του θέματος, που αφορά στον κλάδο ΠΕ78 πριν την έναρξη των αιτήσεων στον ΑΣΕΠ δηλαδή την 5η Φεβρουαρίου 2020 για τη Γενική Εκπαίδευση.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γενικός Γραμματέας

Σταμάτης Παναγιώτης                 Αφουξενίδης Δημήτριος

 Δείτε επίσης

Διαμαρτυρία ΟΛΜΕ για τον κλάδο ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών: Να καταθέσει το ΥΠΑΙΘ Τροπολογία
Στήριξη ΣΑΚΕΑ στους ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών
Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων: Υπόμνημα στην Υπουργό Παιδείας για το ζήτημα του κλάδου ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών
Τμήμα Κοινωνιολογίας Κρήτης: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας για τον κλάδο ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών

Δείτε σχετικά

ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών: Για ποιο λόγο δεν δίδεται λύση στο μείζον θέμα του κλάδου;
Μετάλλαξη δασκάλου σε Κοινωνιολόγο: «Οταν το όνομα σου δίνει και τη χάρη»
Παρέμβαση ΟΛΜΕ για τους ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών
ΣΑΚΕΑ: «Εξαφάνιση» του κλάδου ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών από την Ειδική και Γενική Δευτεροβάθμια
Φοιτητές Κοινωνιολογίας: Απόφοιτοι ΠΑΜΑΚ βαφτίζονται Κοινωνιολόγοι
Β ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής: Αρση της αδικίας για τους ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών

Πριν φύγετε

Πρόσκληση εκπαιδευτικών Γενικής: Για υποβολή δικαιολογητικών για 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019
Διορισμοί στην Παιδεία: Ολες οι εξελίξεις – Αναλυτικός οδηγός του especial.gr
Προκηρύξεις διορισμών και στοιχεία προσλήψεων αναπληρωτών: Ενημερωτικό Ν. Κορδή
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Από Σεπτέμβριο – Πως θα γίνει – Εφαρμογή Point system
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

1 Σχόλιο

  1. Τασιακου ευαγγελια σε

    Έχω πτυχίο κοινωνική πολιτικη διοίκηση..δεν βλέπω καμια προκήρυξη.τι γίνεται με εμας?

Γράψτε μία απάντηση