Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ενέργειες για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια: Εγγραφο της ΠΟΣΕΕΠΕΑ προς τους Περιφερειακούς Συλλόγους ΕΕΠ-ΕΒΠ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ενέργειες για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια: Εγγραφο της ΠΟΣΕΕΠΕΑ προς τους Περιφερειακούς Συλλόγους ΕΕΠ-ΕΒΠ της χώρας

Ενέργειες για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής

Αθήνα, 08/01/2021

Αρ. Πρωτ.: 01

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Προς:

 Τους Περιφερειακούς Συλλόγους Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π.

 Θέμα: «ΠΟΣΕΕΠΕΑ- Ενέργειες για τα υπηρεσιακά συμβούλια»

Τα συντριπτικά αποτελέσματα αποχής των εκλογών παρωδία της 7ης Νοεμβρίου 2020 κατέδειξαν τη συσπείρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας, την εμπιστοσύνη των εργαζομένων στα δημοκρατικά συλλογικά όργανα απέναντι στην αδιάλλακτη και αντιδημοκρατική πολιτική του υπουργείου.

Το Δ. Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ

είχε δηλώσει με επιχειρήματα και διεκδικήσει εξ αρχής την παράταση των θητειών των αιρετών της διετίας 2018-20 και την αναβολή των εκλογών για τα Υ.Σ λόγω πανδημίας, έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.

Ωστόσο οι εκλογές των αιρετών των υπηρεσιακών συμβουλίων έγιναν θέμα μόνο του υπουργείου κι όχι των εκπροσώπων, αψηφώντας κάθε πνεύμα του δημοσιοϋπαλληλικού νόμου και του ΠΔ όπως ίσχυε.

Το υπουργείο ενώ μπορούσε λόγω της πανδημίας

να παρατείνει τη θητεία των αιρετών, όπως συνέβη σε όλα τα άλλα υπουργεία ακόμα και να περιμένει για να σχεδιάσει προσεκτικά την ηλεκτρονική ψηφοφορία, υπερέβη τα εσκαμμένα, αλλοιώνοντας πλήρως τη δημοκρατική εικόνα και το στόχο των εκλογών.

Αποφάσεις και τροπολογίες

ενάντια στη διαδικασία που προβλεπόταν έως σήμερα, με το αιτιολογικό της πανδημίας για την εκλογική διαδικασία, για τις εφορευτικές επιτροπές με αποκορύφωμα το διορισμό δοτών εκπροσώπων από το ΥΠΑΙΘ στη θέση των αιρετών με την  ψήφιση του άρθρου 123 στον νόμο 4763/2020.

Παρόλο που προβλεπόταν στο Π.Δ. 1/2003 (άρθρο 10, παρ.9)

ο ορισμός εκπροσώπων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε περιπτώσεις έλλειψης των τακτικών ή αναπληρωματικών αιρετών μελών, αυτό καταστρατηγήθηκε πλήρως από το υπουργείο με την ψήφιση του διορισμού δοτών εκπροσώπων και επιλέχθηκε για άλλη μια φορά η φίμωση.

Ο θεσμός των αιρετών εκπροσώπων

στα υπηρεσιακά συμβούλια έχει επισφραγιστεί διαχρονικά με  νόμους  του  κράτους  και αποτελεί  το  δικαίωμα εκπροσώπησης των  εργαζομένων  μέσα  από συλλογικές διαδικασίες. Το κυβερνητικό σχέδιο στοχεύει στην κατάργηση δημοκρατικών θεσμών που κατακτήθηκαν με αγώνες.

Για το ΕΕΠ ΕΒΠ

το θέμα των υπηρεσιακών συμβουλίων αποτελεί καίριας σημασίας καθώς ελλείψει συναδέλφων από τους κλάδους μας σε θέσεις διευθύνσεων και υπουργείου, οι αιρετοί αποτελούν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη διοίκηση και τα μέλη.

Επίσης οι αιρετοί

είναι τα μοναδικά μέλη ΕΕΠ ΕΒΠ εν αντίθεση με τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών που και τα πέντε μέλη είναι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας.

Αυτά όλα καθιστούν την παρουσία των αιρετών

μοναδική και πολύτιμη σε ότι αφορά την εκπροσώπηση. Επιπρόσθετα ακόμα και στην περίπτωση διορισμένων μελών είναι ελάχιστοι οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι που είναι μέλη ΕΕΠ.

Το Δ. Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ αποφάσισε ότι

δε θα διευκολύνουμε σε καμία περίπτωση την όποια πολιτική καταστρατηγεί τους δημοκρατικούς θεσμούς, θα αγωνιστούμε μέσω της νομικής οδού και των συλλογικών μας οργάνων για να ληφθούν οι ασφαλέστερες αποφάσεις για το μέλλον των συμβουλίων μας.

  1. Καλούμε να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους, στη διάθεση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για το ΚΥΣΕΕΠ και στους οικείους ΣΕΕΠΕΑ για τα ΠΥΣΕΕΠ όλες και όλοι οι συνάδελφοι, οι οποίοι εμφανίζονται ως «εκλεγμένοι» από τις εκλογές-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου και έχουν οριστεί ως αιρετοί εκπρόσωποι στα υπηρεσιακά συμβούλια  (τακτικοί και αναπληρωματικοί),
  2. Καλούμε όλους τους υπόλοιπους φερόμενους ως υποψήφιους αιρετούς εκπρόσωπους, να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους στα αρμόδια όργανα ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΣΕΕΠΕΑ που ανήκουν,
  3. Καλούμε τους ΣΕΕΠΕΑ να αποστείλουν άμεσα στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ ενημέρωση για τις παραιτήσεις από τα υπηρεσιακά συμβούλια ΠΥΣΕΕΠ έως τις 12/1/2021,
  4. Οι παραιτήσεις θα κατατεθούν αποκλειστικά και συντεταγμένα στα συνδικαλιστικά όργανα κι όχι στο υπουργείο ή στις ΠΔΕ και θα τεθούν στην απόφαση του εκλογικού σώματος,
  5. Καλούμε σε έκτακτη γενική συνέλευση το Σάββατο 16/1/2021 και ώρα 10.30 π.μ. τους αντιπροσώπους της ΠΟΣΕΕΠΕΑ προκειμένου να αποφασιστεί  το μέλλον των υπηρεσιακών συμβουλίων.

Η διεκδίκηση νέων αντιπροσωπευτικών και δημοκρατικών εκλογών είναι η μόνη λύση!!!

Δείτε

Εκτακτη Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Σχετικά με την κύρωση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων ΕΕΠ-ΕΒΠ

Δείτε επίσης

ΟΛΜΕ-Υπηρεσιακά Συμβούλια: Καμία συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα δοτά υπηρεσιακά συμβούλια της Kυβέρνησης
Απάντηση ΔΟΕ στα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας ΥΠΑΙΘ για δοτούς εκπροσώπους εκπ/κών στα υπηρεσιακά συμβούλια
ΟΛΤΕΕ-Δελτίο Τύπου: Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαιδευτικών Κυβερνητικής εκδόσεως
ΠΕΚ: Σχετικά με τις προσκλήσεις για τα υπηρεσιακά Συμβούλια

Πριν φύγετε

Παράταση lockdown έως 18.01: Γιατί δεν άνοιξαν Γυμνάσια και Λύκεια- Ηρωες και οι εκπαιδευτικοί
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση