Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ενημέρωση για διεκδικήσεις ΠΕΝΑΦΑ: Από την κινητοποίηση στο Υπουργείο και στην ΠΔΕ Κ. Μακεδονίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ενημέρωση για διεκδικήσεις ΠΕΝΑΦΑ: Από την κινητοποίηση στο Υπουργείο και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ενημέρωση για διεκδικήσεις ΠΕΝΑΦΑ

Για τις κινητοποιήσεις των διεκδικήσεών της στο Υπουργείο Παιδείας και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, εξέδωσε Ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής (ΠΕΝΑΦΑ).

Η ΠΕΝΑΦΑ αναφέρθηκε στις συναντήσεις της με τους παράγοντες του ΥΠΑΙΘΑ στο πλήθος των διορισμών για τον κλάδο, τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, την αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής κατά μια ώρα στα Ωρολόγια Προγράμματα, τη δημιουργία των νέων προτύπων αθλητικών σχολείων και τις εξαγγελίες για τη στελέχωση της Προσχολικής Αγωγής με καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Έτος ίδρυσης 2023, Αρ. Αναγνώρισης: 24/2023, Ειρηνοδικείο Καλλιθέας, Αριθμός Μητρώου Εγγραφής ΓΕ.ΜΗ.ΣΟ.Ε. 1-00600, Λ. Συγγρού 196, Καλλιθέα Αττικής, ΤΚ 17671

Ημερομηνία: 04/07/2024

Αρ. Πρωτοκόλλου: 40 – 04/07/2024

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής (Π.ΕΝ.Α.Φ.Α) με τον κ. Απ. Παπακωνσταντίνου, συνεργάτη στο ιδιαίτερο γραφείο του Γ.Γ. κ. Κατσαρού Ι. και με τον κ Παναγιωτίδη Χ. Συζητήθηκαν τα θέματα που περιλαμβάνονταν στα πρόσφατα απεσταλμένα Δελτία Τύπου της Π.ΕΝ.Α.Φ.Α. προς το ΥΠΑΙΘΑ και τα οποία αποτέλεσαν το λόγο της σημερινής παράστασης διαμαρτυρίας και της συνάντησής μας. Από πλευράς μας, τονίσαμε την αναγκαιότητα πραγματοποίησης τουλάχιστον 554 διορισμών (που αποτελούν τα οργανικά κενά μετατάξεων των 4 τελευταίων ετών), ζητήσαμε ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για τα πρότυπα αθλητικά σχολεία, για τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων στην Π.Ε., για την είσοδο των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής στην Προσχολική Εκπαίδευση και για την εφαρμοστική Εγκύκλιο υλοποίησης της εξαγγελίας του κ. Υπουργού για την αύξηση κατά 1 ώρας της διδασκαλίας του μαθήματός μας. Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν οι ακόλουθες:

 • Όσον αφορά στο πλήθος των διορισμών για τον κλάδο μας, επιβεβαιώθηκε ότι θα δοθεί η αναλογία 1:1 (αποχωρήσεις : διορισμοί) εφόσον όμως δεν έχουν ήδη καλυφθεί οι αποχωρήσεις από συναδέλφους που βρίσκονταν «σε διάθεση».
 • Σχετικά με τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, δηλ. των προτάσεων των Δ/νσεων Π.Ε. για σύσταση νέων 477 οργανικών θέσεων στον κλάδο μας, δεν αποκλείστηκε η σύσταση ενός μέρους από αυτές.
 • Αναφορικά με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής κατά μια ώρα στα Ωρολόγια Προγράμματα, ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι: «Οι υποσχέσεις (του κ. Υπουργού) θα πρέπει να τηρούνται».
 • Για τη δημιουργία των νέων προτύπων αθλητικών σχολείων, αναγνωρίστηκε το κενό και η αδικία που υπάρχει επί 13 χρόνια στους μαθητές που έχουν κλίση στον αθλητισμό και μας διαβεβαίωσε ότι προχωράει ο σχεδιασμός υλοποίησης
 • Τέλος σχετικά με τις εξαγγελίες της απερχόμενης κ. Υπουργού για τη στελέχωση της Προσχολικής Αγωγής με καθηγητές Φυσικής Αγωγής δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση.

Την ίδια ώρα στις Δ/νσεις Δ.Ε. όλης της χώρας, αντιπρόσωποι της Π.ΕΝ.Α.Φ.Α. επισκέφθηκαν τις οικείες Δ/νσεις στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και υπέβαλλαν τα σχετικά Δελτία Τύπου που έχουμε εκδώσει και που αποτέλεσαν την αιτία της σημερινής παράστασης διαμαρτυρίας στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. δείχνοντας μ’ αυτό τον τρόπο την προσωπική τους αγωνία και φυσικά τη δυναμική του κλάδου μας.

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που βρέθηκαν σήμερα στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με τις σφυρίχτρες τους για να μας βοηθήσουν στον αγώνα μας προκειμένου να στείλουμε το μήνυμα στην Ηγεσία και να πετύχουμε την τελική μας δικαίωση. Συνεχίζουμε!

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη εξαμελής αντιπροσωπεία της Π.ΕΝ.Α.Φ.Α., είχε συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κόπτση Αλ., συνομίλησε σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, για τις βασικές διεκδικήσεις του κλάδου, καθώς και την αναμονή για την επανόρθωση των χρόνιων αδικιών! Ζητήθηκε η στήριξη του στα πάγια αιτήματα του κλάδου, των Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής:

 1. Να καλυφθούν οι 1.125 κενές οργανικές θέσεις ΠΕ11 που υπολείπονται, μετά τις αποχωρήσεις μόνο κατά την τελευταία 5ετία (1.542 αποχωρήσεις έναντι 417 συνολικά μόνιμων διορισμών στη Γενική, Ειδική, Α΄βάθμια και Β΄βάθμια, στο σύνολο των 28.257 διορισμών στην εκπαίδευση).

Αναφέρθηκε επιπλέον ότι στην Κεντρική Μακεδονία έχουν αποχωρήσει την τελευταία πενταετία 280 ΠΕ11 (το ελάχιστο, γιατί μετρήθηκαν πριν τις πρόσφατες αποχωρήσεις), αλλά δε δόθηκε κανένας διορισμός!!!

 1. Να συσταθούν οι 477 νέες θέσεις, τις οποίες πρότειναν οι Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το 2023.
 2. Αύξηση 1 ώρας στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης από την επόμενη σχολική χρονιά 2023-24. (Σημειώνουμε ότι είχαν μειωθεί ενώ πριν, ήταν 4 οι ώρες στο Δημοτικό και 3 στο Γυμνάσιο).
 3. Απορρόφηση σε βάθος 5ετίας των συσσωρευμένων λειτουργικών κενών – εξάλειψη θεσμού αναπληρωτών.
 4. Εισαγωγή της διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής στην Προσχολική Εκπαίδευση, παρόλο που ήταν δέσμευση της προηγούμενης υπουργού, γιατί πρέπει να υπάρχει συνέχεια του κράτους.
 5. Ίδρυση των νέων Πρότυπων Αθλητικών Σχολείων χωρίς άλλη αναβολή. Υπενθυμίζουμε ότι τα Αθλητικά Σχολεία έβαλαν «λουκέτο» τον Ιούλιο του 2011 μετά από τριάντα χρόνια λειτουργίας όταν σε αυτά φοιτούσαν συνολικά 12.060 μαθητές και μαθήτριες, ενώ δεν ενοχλήθηκαν Μουσικά ή Καλλιτεχνικά σχολεία.
 6. Επανένταξη του μαθήματος της Ολυμπιακής Παιδείας στα Σχολεία, με σκοπό την ανάπτυξη των ιδεωδών του Ολυμπισμού και την μείωση της παραβατικότητας στα σχολεία μας.
 7. Υποστήριξη των ευάλωτων μαθητών Ειδικών Σχολείων με σταθερότητα στους Εκπαιδευτικούς Ειδικής Φυσικής Αγωγής και γενικά στο εκπαιδευτικό πλαίσιο.
 8. Παράλληλη στήριξη από ΠΕ11.01 στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής (όταν υπάρχει ανάγκη) στη Γενική Εκπαίδευση, με στόχο την ποιοτικότερη εκπαίδευση προς όφελος των μαθητών της τυπικής αλλά και του/της μαθητή/τριας με αναπηρία.
 9. Συμμετοχή και πάλι των Καθηγητών Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11.01) στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. από όπου εξοστρακίστηκαν. Είναι ο κλάδος που έχει τα περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα χωρίς να αναγνωρίζονται.

Εν κατακλείδι, λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι θα έχει επικοινωνία με το ΥΠΑΙΘΑ για τα θέματά μας και θα έχουμε τις απαντήσεις και τη στήριξη που χρειαζόμαστε!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ * ΣΧΙΝΑΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ * ΑΛΜΠΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Δείτε επίσης

Ανακοίνωση μόνιμων διορισμών 2024: 10.000 σε όλες τις ειδικότητες, σε όλες τις βαθμίδες 

Ιδρυση οργανικών θέσεων και Μεταθέσεις: Προδιαγραφόμενη αδικία με μακροχρόνιες συνέπειες 

Πριν φύγετε

Καθηκοντολόγια εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ σε Σχολεία-ΚΕΔΑΣΥ-ΕΔΥ-Παράλληλη-Τ.Ε-Δ/ντων-Συμβ. Εκπ/σης-Συλλ. διδ/ντων 

Επιστροφή εισφορών υπέρ ΤΠΔΥ που παρακρατήθηκαν πέραν της 25.11.2022 – Εγγραφο με Υποδείγματα

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση