Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ενημέρωση για αξιολόγηση και υπηρεσιακές μεταβολές-διορισμούς-έργα ΥΠΑΙΘ το 2023

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ενημέρωση για αξιολόγηση και υπηρεσιακές μεταβολές-διορισμούς-έργα ΥΠΑΙΘ το 2023 από τον Αιρετό ΚΥΣΔΕ Θοδωρή Κατσωνόπουλο.

Ενημέρωση για αξιολόγηση και υπηρεσιακές μεταβολές-διορισμούς

Ακολουθεί Ενημερωτικό Σημείωμα του Αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Θοδωρή Κατσωνόπουλο.

Ενημέρωση του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Κατσωνόπουλου Θοδωρή για τα τρέχοντα εκπαιδευτικά ζητήματα

Υπηρεσιακές μεταβολές και αξιολόγηση

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.18.33/2632/οικ.7623/28-4-2023 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών αναστέλλονται οι υπηρεσιακές μεταβολές των Δημοσίων Υπαλλήλων (Οριστικές Τοποθετήσεις, Βελτιώσεις από ΠΥΣΔΕ / αποσπάσεις από ΚΥΣΔΕ κλπ). Το Υ.ΠΑΙ.Θ. είχε αιτηθεί εξαίρεση αυτής της διαδικασίας.

Επίσης, με βάση τα αναγραφόμενα στην παραπάνω εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. “Οι εν λόγω απαγορεύσεις δεν αφορούν μόνο στις τελικές πράξεις, αλλά και σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες (συμπεριλαμβανομένων και των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπονται στο άρθρο 51 του ν.4622/2019 όπως ισχύει), εφόσον αυτές είναι κατά νόμο αναγκαίες προϋποθέσεις για την έκδοση της τελικής πράξης”, θα έπρεπε να (έχει) σταματήσει και οποιαδήποτε διαδικασία σχετίζεται με την αξιολόγηση.

Δέκα μέρες πριν τις εκλογές, είναι παράνομο άλλα και προκλητικό να εμφανίζονται Σύμβουλοι στα σχολεία και να αξιολογούν τους νεοδιόριστους συναδέλφους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

να τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι δηλώνουμε άφοβα την Απεργία Αποχή της ΟΛΜΕ, κάνουμε χρήση των στάσεων εργασίας (αν χρειαστεί) και σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε τις ΕΛΜΕ σε τυχόν προσπάθεια προσέγγισης μας από Σύμβουλο με σκοπό μια πρώτη γνωριμία – συνάντηση – συνεργασία (προπαρασκευαστικό βήμα αξιολόγησης).

3.449 μόνιμοι διορισμοί

Αύριο Παρασκευή 12.05.2023 λήγει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης-δήλωσης περιοχών προτίμησης διορισμού από τους υποψηφίους και μέχρι την άλλη Παρασκευή αναμένεται η ανακοίνωση των ονομάτων των εκπαιδευτικών που διορίζονται σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΓΓ του ΥΠΑΙΘ κ. Κόπτσης, δηλ λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις βουλευτικές εκλογές!

Οι νεοδιοριζόμενοι υποχρεούνται να παραμείνουν στην περιοχή διορισμού τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) σχολικών ετών, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή που επιφέρει μεταβολή της τοποθέτησης αυτής, όπως απόσπαση ή μετάθεση, βάσει γενικής ή ειδικής διάταξης, με την επιφύλαξη του τελευταίου εδαφίου της υποπαρ. α΄ της παρ. 5 του άρθρου 62 του ν.4589/2019, όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα με το άρθρο 42 του ν.5029/2023 (ΦΕΚ55 Α/10-3-2023).

Εφιστάται η προσοχή των υποψηφίων στην ορθή συμπλήρωση της αίτησης, καθώς οι ίδιοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη του περιεχομένου της.

Οι συνολικοί διορισμοί για το 2023, έστω αυτοί οι 3.772, αριθμός που ταυτίζεται με το σύνολο των αποχωρήσεων από την εκπαίδευση (εφαρμογή του κανόνα 1 προς 1 στο Δημόσιο που ισχύει από τον Γενάρη του ’19) καλώς γίνονται. Πάντως σε σχέση με τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες στην εκπαίδευση είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ο τρόπος υπολογισμού των κενών, η αυστηρή εφαρμογή μιας ούτως ή άλλως αντιπαιδαγωγικής νομοθεσίας σχετικά με το ανώτατο όριο μαθητών ανά τμήμα, οι συμπτύξεις – συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολικών μονάδων και οι υποχρεωτικές αναθέσεις υπερωριών, έχουν δημιουργήσει μια επίπλαστη εικόνα σε ότι αφορά τις ελλείψεις στο χώρο της εκπαίδευσης. Και φυσικά οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών, σχεδόν 50.000 σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για ικανοποίηση του αιτήματος του εκπαιδευτικού κινήματος για μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

Τελευταίες πράξεις και έργα του ΥΠΑΙΘ εντός του 2023

– Νέοι Διευθυντές στα σχολεία με την συνέντευξη να παίζει κομβικό ρόλο και να πριμοδοτεί, όπως αποδείχθηκε, τους γαλάζιους υποψήφιους (συνδικαλιστές ΔΑΚΕ και φίλα προσκείμενους στο κυβερνών κόμμα),

– Νέοι σύμβουλοι εκπαίδευσης (που έχουν ξεκινήσει κατ’ εντολή του ΓΓ του ΥΠΑΙΘ την αξιολόγηση, γιατί πρέπει να δείξουν προεκλογικά ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προχωράει κανονικά. Αναπάντητο ερώτημα πάντως αποτελεί η συνολική δημόσια δαπάνη της αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένου των αποζημιώσεων και επιδομάτων των συμβούλων),

– Εξαγγελία Υπουργού για 3.772 διορισμούς και έκδοση της σχετικής ΥΑ με την πρόσκληση μέσα σε επίσημη προεκλογική περίοδο.

-Εξαγγελία πρωθυπουργού (7.5.2023) για αυξήσεις από 1/1/2024 στα επιδόματα τέκνων. Πιο συγκεκριμένα εξήγγειλε ότι το επίδομα που σήμερα είναι 50 για ένα παιδί, θα πάει στα 70, για δύο παιδιά θα γίνουν 120, για τρία παιδιά θα πάει στα 170 και 220 για τέσσερα παιδιά.

-Κυβερνητικές εξαγγελίες για αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Η κα. Κεραμέως δήλωσε ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία είναι ο εξορθολογισμός των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας δόθηκε, οριζοντίως, επίδομα στους εκπαιδευτικούς για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι μια έμπρακτη στήριξη στο έργο του εκπαιδευτικού, ωστόσο, είναι σημαντικό να αυξηθούν οι απολαβές τους, γι’ αυτό και θα αποτελέσει προτεραιότητά μας την επόμενη τετραετία». Μας τάζει λοιπόν αόριστα αυξήσεις στους μισθούς, ούτε πόσο, ούτε σε ποιους (προφανώς στους άριστους με βάση δείκτες αξιολόγησης και στα στελέχη εκπαίδευσης). Μας κάνει λόγο η Υπουργός για τα vouchers των 200€, όταν το ποσό αυτό μόνο ως βοήθημα μπορεί να εκληφθεί, καθώς η αγορά σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού έχει υπερδιπλάσιο κόστος.

Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να ασκεί πολιτική με δικαστικές αποφάσεις (πρόσφατη προσφυγή κατά ΔΟΕ, ΟΛΜΕ για το PISA, όπως έπραξε και για την απεργία αποχή που είχαν κηρύξει τα σωματεία για την αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας). Ένα Υπουργείο που συνεχίζει ακάθεκτο το “μεταρρυθμιστικό” του έργο (διάλυση της δημόσιας παιδείας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας), χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, θα λάβει την απάντηση της σε δέκα μέρες.

Στις 21/05, εμείς οι εκπαιδευτικοί, ανατρέπουμε τις πολιτικές τους, ανατρέπουμε τα σχέδια τους.

Στις 21/05, εμείς οι εκπαιδευτικοί, δίνουμε την απάντηση.

Με συναδελφικούς, αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Θοδωρής Κατσωνόπουλος – Αιρετό μέλος ΚΥΣΔΕ εκλεγμένος με τις Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝ.Ε.Κ.)

Δείτε επίσης

Ποια προγράμματα ΕΣΠΑ δίνουν προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ | Κατάλογος 

Εξετάσεις Λυκείου-Τράπεζα θεμάτων: Προαγωγικών, απολυτηρίων, επαναλ/κών, Α ́, Β ́ , Γ ́ τάξεων | Εγκύκλιος

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση