Κυριακή, 26 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ενημέρωση για κορονοϊό 11/4: 72 νέα κρούσματα-Τα μέτρα θα αίρονται σταδιακά-Κρίσιμος ο Απρίλιος

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Ενημέρωση για κορονοϊό 11/4: 72 νέα-2.081 σύνολο κρουσμάτων-75 διασωληνωμένοι-93 θάνατοι-37.344 τεστ-15 έλαβαν εξιτήριο από ΜΕΘ-68.168 θάνατοι στην Ε.Ε. -Τα μέτρα απεγκλωβισμού θα καθοριστούν από το βαθμό στον οποίο θα μπορέσουμε να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ενημέρωση για κορονοϊό 11/4

Ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 10 Απριλίου 2020 και ώρα 18:00, στο Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υφυπουργού κου Χαρδαλιά
 • Στον συνοικισμό Ρομά της Λάρισας από τα 362 τεστ που έγιναν τα 25 βρέθηκαν θετικά. Τηρούνται τα μέτρα καραντίνας.
 • Αυξάνουμε τα μέρη των Λαϊκών Αγορών προς αποφυγή συγχρωτισμού

Ενημέρωση για κορονοϊό 11/4

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κου Τσιόδρα
 • 1.722.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως. 389.000 ασθενείς έγιναν καλά. 104.775 απεβίωσαν
 • Στις ΗΠΑ έχουμε 503.00 κρούσματα και 18.761 θανάτους.
 • Στην Ε.Ε. έχουμε 727.000 κρούσματα και 68.168 θανάτους.
 • ΙΣΠΑΝΙΑ-161.000 κρούσματα-16.353 θάνατοι.
 • ΙΤΑΛΙΑ-147.000 κρούσματα-19.000 θάνατοι.
 • ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ-10.000 θάνατοι.
 • Εχουμε στη χώρα μας, 72 νέα κρούσματα κορονοϊού. Εως τώρα φτάσαμε στα 2.081 επιβεβαιωμένα.
 • 75 οι διασωληνωμένοι ασθενείς, εκ των οποίων οι 15 είναι γυναίκες. Μέση ηλικία τα 67 έτη. 77% με υποκείμενο νόσημα ή μεγάλης ηλικίας.
 • 15 ασθενείς εξήλθαν από ΜΕΘ.
 • 93 θάνατοι έως σήμερα. 73 έτη ο μέσος όρος ηλικίας. 67 άνδρες και 26 γυναίκες. 90% με υποκείμενο νόσημα ή μεγάλης ηλικίας.
 • Πάνω από 37.344 τεστ έχουν γίνει έως τώρα.
Ανέφερε ακόμα
 • Ο ΕΟΔΥ προέβη σε τεστ στη Νέα Δομή Αστέγων στο Δήμο Αθηναίων.
 • Στη διάθεσή μας έχουμε ένα ελπιδοφόρο ενδοφλέβιο φάρμακο.
 • Λέμε ναι στην άσκηση σε εξωτερικό χώρο χωρίς συγχρωτισμό.

____________________

Ενημέρωση για κορονοϊό 11/4

Β. Κικίλιας: Τα μέτρα απεγκλωβισμού θα καθοριστούν από το βαθμό στον οποίο θα μπορέσουμε να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και κυρίως τους ηλικιωμένους – Συνέντευξη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι πάμε καλά στη μάχη με τον κορονοϊό αφού η καμπύλη επιβραδύνεται. Υπάρχει αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Οπότε θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τότε θα είμαστε νικητές και με όσες λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Παλεύω γι αυτό και αν συνεχίσουμε να είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι και υπεύθυνοι – διότι εγώ εκτιμώ ότι δείχνουμε μεγάλη υπευθυνότητα και μπράβο μας – όλα θα ομαλοποιηθούν σταδιακά.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτές οι δύσκολες ημέρες που όλοι πιεζόμαστε, που δεν έχουμε πολλές επιλογές για εκτόνωση, για διασκέδαση και που δοκιμάζονται η αντοχή μας και η υπομονή μας, αυτές οι δύσκολες μέρες είναι που θα κρίνουν τη μάχη.

Δεν έχω άλλο τρόπο να το εκφράσω, αλλά, αν όχι τώρα, τότε πότε; Και αν όχι εμείς για εμάς, τότε ποιός;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ανησυχία μήπως ο ιός επιστρέψει με δεύτερο κύμα αν χαλαρώσετε τα μέτρα, ή το Σεπτέμβριο;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η δέσμευσή μου είναι πως μπροστά έρχεται ένα καλοκαίρι προετοιμασίας και σκληρής δουλειάς. Γιατί τον επόμενο χειμώνα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυο ιούς.

Τον ιό της γρίπης και τον κορονοϊό. Χρέος όλων μας είναι να είμαστε διπλά προετοιμασμένοι.

Στόχος μας είναι, οι μεγάλες αλλαγές που φέρνουμε στο Ε.Σ.Υ., τόσο σε επίπεδο προσλήψεων όσο και σε επίπεδο οργάνωσης, να αποτελέσουν παρακαταθήκη και δύναμη για το «αύριο» για τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και για τους ίδιους τους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν όλα κυλήσουν ομαλά το χρονοδιάγραμμα λήξης συναγερμού πότε είναι;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Διαχειριστήκαμε την κρίση του νέου κορονοϊού, από τα μέσα Ιανουαρίου, πολύ πριν έρθει η κρίση στην Ευρώπη. Θα σας έλεγα, πριν ακόμα ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πιστοποιήσει ότι η νόσος μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σας θυμίζω ότι ήδη από τον Ιανουάριο είχαμε ορίσει τα 13 νοσοκομεία αναφοράς, συστήσαμε την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ξεκινήσαμε την ενημέρωση των πολιτών, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είχε ενεργοποιήσει τα επιστημονικά πρωτόκολλα, το ΕΚΑΒ βρισκόταν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, με επαναλαμβανόμενες ασκήσεις.

Τώρα σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα, πάντα με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο, δε μπορεί να γίνει πριν τις 27 Απριλίου. «Δεν είναι άνοιξη φέτος αυτή», αλλά αξίζει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για ένα ανθρώπινο, όσο γίνεται, καλοκαίρι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο απεγκλωβισμός θα γίνει σταδιακά; Όπως σταδιακά κλείσατε σχολεία, εμπορικά κέντρα, καφέ, εστιατόρια και καταστήματα όταν ξεκίνησε η κρίση; Από πού θα ξεκινήσετε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τα μέτρα απεγκλωβισμού θα καθοριστούν από το βαθμό στον οποίο θα μπορέσουμε να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και κυρίως τους ηλικιωμένους.

Μια ομάδα 28 κορυφαίων λοιμωξιολόγων ειδικών επιστημόνων, στατιστικολόγων, συνεδριάζει καθημερινά μέσω τηλεδιάσκεψης. Και θέλω με την ευκαιρία να τους ευχαριστήσω γιατί, πέρα από την επιστημονική τους γνώση, έχουν δώσει όλη τους την ψυχή σε αυτή την προσπάθεια.

Αναλύουν και σταθμίζουν τα δεδομένα της επιδημιολογικής καμπύλης. Τα μέτρα θα αίρονται σταδιακά. Ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται.

Σημασία έχει να καταλάβουμε όλοι, ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται απαρέγκλιτα.

Τα μέτρα τήρησης της υγιεινής ήρθαν για να αποτελέσουν κανονικότητα στις συνήθειές μας.

Μη ξεχνάτε, πως, ακόμα και όταν επέλθει η πλήρης άρση των μέτρων, το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς εγρήγορσης: με ιχνηλατήσεις, τεστ και συνεχή ενημέρωση των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού και στην δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίσουν οι προσλήψεις και η αναδιάταξη του Συστήματος Υγείας;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Παραλάβαμε 567 ΜΕΘ και τις έχουμε φτάσει στις 952. Με πολύ κόπο, ομολογουμένως, σημειώσαμε αύξηση πάνω 60%.

Θέλω να καταλάβουν οι αναγνώστες σας, ο κόσμος που ακούει διάφορα, ότι για να ανοίξει μια νέα πολυδύναμη ΜΕΘ χρειάζονται πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες, προδιαγραφές και εξοπλισμός. Δεν παίρνεις ένα δωμάτιο νοσοκομείου, του βάζεις δύο μηχανήματα και το βαφτίζεις ΜΕΘ.

Το ιατρικό προσωπικό, επίσης, είναι διαφορετικό τόσο σε αναλογία ανά μονάδα όσο και σε εξειδίκευση.

Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει 2.500 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 2.154 είναι νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και οι 346 είναι ιατρικό προσωπικό.

Οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φτάνουν τις 5.000 και παράλληλα βρίσκονται σε τελικό στάδιο οι προσλήψεις 942 μόνιμων γιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, στα νοσοκομεία των 7 Υγειονομικών Περιφερειών. Κάτι που εκκρεμούσε πριν από τις εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πανίσχυρες χώρες σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν ελλείψεις ακόμα και στα βασικά μέσα ατομικής προστασίας. Πείτε μας για την περίπτωση της Ελλάδας.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχω πει εδώ και καιρό ότι παράλληλα με τον πόλεμο εναντίον της νόσου COVID-19, μαίνεται ένας παγκόσμιος, διπλωματικός και εμπορικός πόλεμος για την προμήθεια υλικών.

Όταν σε κραταιά υγειονομικά συστήματα χωρών με τεράστια οικονομική ισχύ φτάνει να θεωρείται ζητούμενο η απλή μάσκα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, καταλαβαίνετε τι έχει συμβεί.

Εμείς δίνουμε μεγάλη μάχη ώστε να εντοπίσουμε, να εξασφαλίσουμε και να μεταφέρουμε στην Ελλάδα το αναγκαίο προστατευτικό υγειονομικό υλικό. Και το έχουμε καταφέρει, πιστέψτε το, με μεγάλη προσπάθεια και συντονισμένη συνεργασία. Και μας στηρίζει αποφασιστικά ο ιδιωτικός τομέας. Αν νομίζετε ότι αυτό γίνεται με τον πιο νορμάλ τρόπο, πέφτετε έξω.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα κ. Σιαδήμα.

Τον Ιανουάριο κάθε Υγειονομική Περιφέρεια προχώρησε σε διαγωνισμούς για την προμήθεια των απαραίτητων ειδών, όπως ορίζει ο νόμος.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν ολοκληρώθηκε σχεδόν κανένας. Οι εταιρείες που μειοδότησαν δήλωσαν, εκ των υστέρων, αδυναμία παράδοσης των υλικών λόγω παγκόσμιων ελλείψεων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι τιμές προσφοράς ήταν εξωφρενικά υψηλές, ακόμα και για αυτή την περίοδο, και, ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας και οι ΥΠΕ τις απέρριψαν.

Χαρακτηριστικά, για το μήνα Μάρτιο, στην 1η ΥΠΕ, προκηρύχτηκε διαγωνισμός ύψους 11.671.141 ευρώ και τελικά παραδόθηκαν υλικά αξίας… 3.500 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολιτικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πως κρίνετε αυτή την εμπειρία του κορονοϊού. Μας ένωσε περισσότερο, ή υπήρξαν σε κάποιες χώρες διχαστικές συμπεριφορές;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα πολιτική σε όλη την Ευρώπη. Είναι εμφανές ότι ακόμα και κραταιά συστήματα Υγείας δεν άντεξαν.

Αυτό πρέπει να προβληματίσει τους πάντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ισχυρή Δημόσια Υγεία, σημαίνει ισχυρή Ευρώπη. Πρέπει να αλλάξουν πολλά.

Δείτε την Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα (11/4/2020)

Δείτε επίσης

ΦΕΚ παράτασης απαγόρευσης λειτουργίας σχολείων και εκπαιδευτικών δομών έως 10.5.2020
Νέοι περιορισμοί κυκλοφορίας: ΦΕΚ με νέα πρόστιμα και τροποποιήσεις της διαδικασίας
Παράταση άδειας ειδικού σκοπού | ΦΕΚ
Υλη πανελλαδικών εξετάσεων 2020: Αναπροσαρμογή λόγω κορονοϊού-Διάψευση φημών από ΥΠΑΙΘ
Ηλίας Μόσιαλος-σχολεία: Είμαι διστακτικός στο άνοιγμα-Οι εξετάσεις είναι ένα τεχνικό θέμα
Περιοριστικά μέτρα χώρων λατρείας | Απόφαση
Ατομα με αυτισμό και σοβαρές παθήσεις: Αίρονται περιορισμοί κυκλοφορίας

Δείτε ακόμη

Εκδοση Βεβαίωσης Κίνησης εργασίας: Μέσω του apografi.gov.gr-Οδηγίες από ΥΠΑΙΘ
Αδειες μετακίνησης πολιτών: Σε λειτουργία η πλατφόρμα forma.gov.gr
Eξουσιοδότηση και Υπεύθυνη Δήλωση στο gov.gr | Οδηγίες
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση