Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ενημέρωση Υπουργείου Υγείας: 45 τα κρούσματα κορονοϊού-Παράταση περιοριστικών μέτρων για 2 εβδομάδες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ενημέρωση Υπουργείου Υγείας: 45 τα κρούσματα κορονοϊού – Παράταση περιοριστικών μέτρων για Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθο και απαγόρευση εκδρομών εξωτερικού για 2 εβδομάδες.

Ενημέρωση Υπουργείου Υγείας

Νέα σημερινή ενημέρωση είχαμε από τον λοιμωξιολόγο, εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με αυτήν έχουν εντοπισθεί άλλα 14 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό καταγεγραμμένων ασθενών σε 45 συνολικά.

Ο κος Τσιόδρας ανέφερε επιπλέον πως τα 11 από τα 14 σημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού μετείχαν στη γνωστή εκδρομή στους Αγίους Τόπους, ενώ τα υπόλοιπα 3 είναι στενές επαφές του περιβάλλοντος κάποιων εκ των εκδρομέων.

Επίσης ο Καθηγητής ανέφερε τα εξής:
Απαγόρευση εκδρομών εξωτερικού
2 εβδομάδες επιπλέον τα μέτρα για Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθο
  • Για την Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθο τα ληφθέντα μέτρα παρατείνονται για 2 ακόμη εβδομάδες και λαμβάνονται μέτρα για αθλητικούς αγώνες, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Από και προς την Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθο αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές.
Επιδείνωση υγείας 66χρονου
  • Ο 66χρονος διαγνωσθείς με τον κορονοϊό,  νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίο και  διασωληνώθηκε σήμερα το πρωϊ.
  • Περιμένουμε νέο ιατρικό ανακοινωθέν μέσα στην ημέρα.

_______________

Δείτε αναλυτικά την Ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα  – 6/3/2020.

«Η μετάδοση του νέου κορονοϊού εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μία επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών, με επακόλουθο μετάδοσης στην κοινότητα, η οποία αν και φαίνεται να είναι περιορισμένη, στην πραγματικότητα δεν είναι.

Προχωράει σε ένα σενάριο, όπου εμφανίζεται αυξημένος αριθμός τοπικών εξάρσεων και συνεχιζόμενης μετάδοσης από αυτές τις εισαγωγές.

100.000 περιπτώσεις και 3.384 θάνατοι

Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, έχουμε περίπου 100.000 περιπτώσεις και 3.384 θανάτους σε περισσότερες από 80 χώρες.

Σε αυτή τη φάση, η μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, θα μειώσει την ένταση και την αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων της νόσου. Θα οδηγήσει σε μια επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας.

Στόχος μας, όπως και όλων των χωρών του κόσμου, είναι η μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, η οποία θα μειώσει την ένταση και αύξηση των περιπτώσεων.

Στρατηγική του ΕΟΔΥ

Τη στρατηγική του ΕΟΔΥ, η οποία ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενέκριναν ομόφωνα οι διακεκριμένοι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, καθώς και επισκέπτες εμπειρογνώμονες ειδικά προσκεκλημένοι από το ευρωπαϊκό CDC για αυτό το σκοπό, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και συνεργάζονται μαζί μας.

Τις ημέρες που έγινε το ερώτημα για τον συγκεκριμένο πολίτη, για τον οποίο τόσα πολλά ακούγονται, ο ταξιδιώτης από τους Αγίους Τόπους, όπως και η ομάδα του, δεν ανήκαν σε ύποπτα περιστατικά γιατί δεν προέρχονταν από χώρα που είχε τοπική μετάδοση της νόσου.

Ταυτόχρονα με εμάς, χθες, χώρες όπως οι ΗΠΑ, έχουν εισαγόμενα κρούσματα από χώρες που δεν αναφέρονται στις αντίστοιχες λίστες ελέγχου. Ο ιός, όπως είπαμε και χθες, είναι πάρα πολύ εύκολο να περάσει τα σύνορα και κάτω από τη μύτη μας. Διαδίδεται από ανθρώπους με ελαφρά ή ήπια συμπτωματολογία.

Ανακοίνωση 11 νέων περιστατικών

Σήμερα, σας ανακοινώνω από τον έλεγχο των κρουσμάτων του λεωφορείου και των επαφών τους, έντεκα νέα περιστατικά που αφορούν την ομάδα και τρεις επαφές τους. Σύνολο, δεκατέσσερεις νέες περιπτώσεις της νόσου, με ήπια ή ελάχιστη συμπτωματολογία.

Όπως καταλαβαίνετε, είναι μια αναμενόμενη διασπορά της νόσου σε έναν κλειστό χώρο. Λειτουργεί όπως λειτουργούσε η επιδημία στην Κίνα, όπου σε μία οικογένεια κολλούσε ο ένας τον άλλον, όλα τα μέλη της.

Ήταν σαν μια «οικογένεια» σε έναν κλειστό χώρο ενός λεωφορείου και διέσπειραν τη νόσο ο ένας στον άλλον και σε κάποιες, ευτυχώς περιορισμένες, επαφές τους.

Ενημέρωση για την υγεία των κρουμάτων

Εκτός από τον έναν συμπολίτη μας, ο οποίος διασωληνώθηκε στο ΠΓΝ Πατρών τις πρώτες πρωινές ώρες και είναι σε σοβαρή κατάσταση, η υγεία όλων των υπόλοιπων κρουσμάτων βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και οι περισσότεροι έχουν ήπια ή ελαφρά συμπτωματολογία.

Ευχόμαστε τα καλύτερα από τον συμπολίτη μας, ο οποίος λαμβάνει ειδική θεραπεία από την εξαιρετική ομάδα των συναδέλφων λοιμωξιολόγων στην Πάτρα και ελπίζουμε να αναρρώσει.

Εισήγηση Επιτροπής

Έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου, η συνεδρίαση της οποίας ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Υπουργείο Υγείας, και με βάση βέβαια τους αριθμούς κρουσμάτων στην ομάδα των ταξιδιωτών, παρατείνονται τα μέτρα που αφορούν στους τρεις πληττόμενους νομούς, Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου μέχρι συμπληρώσεως δύο εβδομάδων όποτε και θα επανεκτιμηθούν.

Αναστολή εκδρομών

Επιπροσθέτως, αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές, από και προς τις πληττόμενες περιοχές, μέχρι νεοτέρας.

Σε ό,τι αφορά στις αθλητικές ομάδες που προέρχονται από τους τρεις νομούς και πραγματοποιούν εκτός έδρας αγώνες, αυτοί θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών, μέχρι νεοτέρας.

Σχετικά με τις οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές εξωτερικού, παρατείνονται τα μέτρα αναστολής τους και μετά τις 13 Μαρτίου και μέχρι νεοτέρας.

Στήριξη προσπάθειας

Κάνω έκκληση σε όλους σας, να στηρίξετε την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται από την επιστημονική κοινότητα, τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας. Να στηρίξετε το σύστημα υγείας που υπερβάλλει εαυτόν για να αντιμετωπίσει μια κρίσης Δημόσιας Υγείας, που αφορά όλο τον κόσμο, όχι μόνο την Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ενδείξεις για διασπορά της νόσου στην κοινότητα και μετάδοση της νόσου από μη γνωστή πηγή. Αυτό είναι και παραμένει σημαντικό.

Επιδημία φόβου

Επαναλαμβάνω ότι η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από τον κορονοϊό. Χρειάζεται ψυχραιμία από όλους μας. Να δούμε και να συνεχίσουμε να βλέπουμε με ηρεμία τα πράγματα και να μη σπείρουμε μία επιδημία πανικού, η οποία θα έχει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Σας ευχαριστώ.»

Δείτε σχετικά

Σχολεία και κορονοϊός: Απεστάλη εγκύκλιος με οδηγίες κατά της διασποράς του ιού
Κορωνοϊός και σχολεία: Ερωτήσεις και απαντήσεις για εκπαιδευτικές μονάδες
Καθηγητής Τσακρής για κορονοϊό: Περάσαμε στις αλυσίδες μετάδοσης-Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση