Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ενταξη ατόμων με αυτισμό στο Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης ατόμων με Βαριά Νοητική Υστέρηση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ενταξη ατόμων με αυτισμό στο Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης ατόμων με Βαριά Νοητική Υστέρηση: Συνεκτίμηση του δείκτη νοημοσύνης και της λειτουργικότητας. Εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ενταξη ατόμων με αυτισμό στο Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης ατόμων με Βαριά Νοητική Υστέρηση – Η Εγκύκλιος

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για το Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης ατόμων με Βαριά Νοητική Υστέρηση

 Σχετ: 1) Η υπ’ αρ. Δ29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10808/531/10-04-2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ 965/Β΄)

2) Η υπ’ αρ. Φ.80000/45219/1864/18-12-2017 ΚΥΑ (ΦΕΚ 4591/Β΄) (Ε.Π.Π.Π.Α.)

Με αφορμή ερωτήματα πολιτών και φορέων σχετικά με το ποσοστό αναπηρίας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για την ένταξη ατόμων με αυτισμό στο Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης ατόμων με Βαριά Νοητική Υστέρηση, και δεδομένου ότι σε γνωματεύσεις των ΚΕ.Π.Α. διαχωρίζεται το ποσοστό αναπηρίας στον αυτισμό από το συνολικό ποσοστό αναπηρίας, διευκρινίζουμε τα εξής:

Λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με το νέο Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (υπ’ αρ. 2 σχετικό), για τον προσδιορισμό του ποσοστού αναπηρίας ατόμων με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, αυτισμό ή σύνδρομο Asperger συνεκτιμώνται τόσο ο δείκτης νοημοσύνης όσο και η λειτουργικότητα, για την ένταξη στο ως άνω Πρόγραμμα το ποσοστό αναπηρίας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι το συνολικό ποσοστό που προκύπτει μετά τη συνεκτίμηση του δείκτη νοημοσύνης και της λειτουργικότητας.

 Παρακαλούμε για την εφαρμογή των ανωτέρω και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Δ. Γ. Καρέλλας

Η Εγκύκλιος σε μορφή pdf

Δείτε επίσης

Θεραπείες Ειδικής Αγωγής: Δυσλειτουργίες του συστήματος

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply