Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ενωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Λαμίας: H αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Ενωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Λαμίας: Να υπάρξει αίσθημα ασφάλειας σε εμάς και τα παιδιά μας όταν ανοίξουν τα σχολεία – Το υπέρτατο αγαθό όπως η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ενωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Λαμίας

Ανοικτή επιστολή της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λαμίας
Η απόφαση της Κυβέρνησης για επαναλειτουργία ειδικά των Γυμνασίων καθώς και της Α΄και Β΄Λυκείου, είναι μία απόφαση με μεγάλο και αχρείαστο υγειονομικό ρίσκο, που δεν διασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.
Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων στηρίχτηκε στην επιστημονική άποψη ότι η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση διάδοσης της πανδημίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα χρόνο για την ανακάλυψη φαρμάκου ή εμβολίου καταπολέμησης της ασθένειας.
Όμως με απορία βλέπουμε σήμερα, πως αυτά τα επιχειρήματα δεν ισχύουν πλέον, ενώ εκτός από την διάσταση απόψεων στον ιατρικό κόσμο, έντονη είναι η ανησυχία μας για τις συνθήκες που επικρατούν στους σχολικούς χώρους, αλλά και για το σύστημα σχολικής υγιεινής σε επίπεδο υλικών πόρων που δεν δημιουργούν την αίσθηση ότι είναι δυνατόν να τηρηθούν οι όροι ασφάλειας, που ασαφώς το Υπουργείο περιγράφει.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Στο Δήμο Λαμίας, ως προς την επαναλειτουργία των σχολείων, απαιτεί και διεκδικεί συγκεκριμένους όρους, που να προϋποθέτουν την εμπιστοσύνη στο σχέδιο της Πολιτείας.
– Είναι πρακτικά αδύνατη η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας στις αίθουσες και στους χώρους των προαυλίων, όταν αυτές ακόμα και σε συνθήκες κανονικότητας δεν πληρούν βασικούς όρους, πόσο μάλλον όταν το Υπουργείο δεν εξηγεί επαρκώς, γιατί ενώ σε άλλους χώρους συνάθροισης υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας, αυτό δεν ισχύει για τα σχολεία! Ενώ δεν φαίνεται να έχει και καμία σαφή απάντηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υγείας των χιλιάδων εκπαιδευτικών και γονέων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
– Για να υπάρξει αίσθημα ασφάλειας στην τήρηση των κανόνων και την οργάνωση και λειτουργία του συστήματος υγιεινής, θα πρέπει η καθαριότητα των χώρων να πραγματοποιείται καθ΄όλη την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και λειτουργίας της σχολικής μονάδας και όχι απλά κατά την έναρξη και το τέλος αυτής.
– Να πραγματοποιηθούν άμεσα μόνιμες προσλήψεις καθαριστριών και όχι ωρομίσθιων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς και δωρεάν χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων.
– Απαιτείται δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου και επιτήρησης για την σωστή λειτουργία και αποτελεσματικότητα των μέτρων πρόληψης, καθώς δημιουργία σχολικής-ιατρικής υποστηρικτικής δομής που θα επεμβαίνει άμεσα σε τυχόν περιστατικά κατά την διάρκεια λειτουργίας των σχολείων.
– Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για ισότιμη συμμετοχή των μαθητών στα σχολεία, αλλά και στις Πανελλήνιες εξετάσεις, όπου υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ διδακτέας ύλης και αυτής των Πανελληνίων.
– Ειδικά μέτρα για την στήριξη των μαθητών των Ειδικών σχολείων που παραμένουν κλειστά, ώστε να απασχολούνται και να απολαμβάνουν την στήριξη που τους αξίζει.
– Στην άδεια ειδικού σκοπού που λαμβάνουν οι γονείς, να μην χρεωθεί καμία ημέρα από την κανονική τους άδεια.
– Η μικρή παράταση του διδακτικού έτους, με δεδομένη πλέον την επαναλειτουργία των τάξεων αυτών στις 18 Μαΐου, έχει ως αποτέλεσμα, τέσσερις εβδομάδες δια ζώσης διδασκαλία, με εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών και συνεπώς ελάχιστες ώρες διεξαγωγής μαθημάτων. Επομένως, δεν υπάρχει πρόσθετο και ουσιαστικό μαθησιακό αποτέλεσμα που να αντισταθμίζει κατά κάποιον τρόπο, το ρίσκο μιας τέτοιας επιλογής.
Το υπέρτατο αγαθό όπως η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτο και η Ένωση μας απαιτεί να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να υπάρξει αίσθημα ασφάλειας σε εμάς και τα παιδιά μας όταν ανοίξουν τα σχολεία.
ΤΟ Δ.Σ.

 Δείτε σχετικά

Επιστροφή καθηγητών στα σχολεία Τετάρτη 6 Μαΐου: Εγγραφο
Αρχή εβδομάδας οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία: Για προετοιμασία της επιστροφής μαθητών και ενημέρωση
Τσιόδρας για αναστολή ανοίγματος σχολείων στη Γερμανία: Κάθε χώρα πορεύεται ανάλογα με τα δεδομένα της
Διευθυντές σχολικών μονάδων: Προσωπικό καθαριότητας πλήρους απασχόλησης παντού
Σχέδιο ανοίγματος σχολείων: Οχι τα Ειδικά-12.06 λήξη έτους-Πιθανά 01.09 η νέα χρονιά-Πανελλαδικές 15.06
Φίλης για άνοιγμα σχολείων: Θα έχουμε ανοιχτά σχολεία-φαντάσματα
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Βασίλης Βούγιας

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση