Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Επαναλειτουργία των σχολείων: Η ζυγαριά κλείνει προς το άνοιγμα-Ενημέρωση Υπουργείου Υγείας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επαναλειτουργία των σχολείων: Η ζυγαριά κλείνει προς το άνοιγμα-Αυτή τη στιγμή μπορούν να ανοίξουν και πρέπει να ανοίξουν- Ενημέρωση από Υπουργείο Υγείας.

Επαναλειτουργία των σχολείων

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου, υποβλήθηκε ερώτηση αναφορικά με τη θέση της επιστημονικής επιτροπής για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Η ερώτηση

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μπορούσαν να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Δεδομένου ότι εκφράζονται φόβοι και σειρά ενστάσεων από μερίδα της κοινωνίας, υπάρχουν λόγοι δημόσιας υγείας που να συνηγορούν υπέρ του Ιουνίου έναντι του Σεπτεμβρίου;

Επίσης σε περίπτωση θετικής εισήγησης για τα Δημοτικά σχολεία, η Επιτροπή θα ανάψει το πράσινο φως γι τους Παιδικούς Σταθμούς, καθώς και για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ);

Η απάντηση του κου Χατζηγεωργίου

Το θέμα των σχολείων έχει απασχολήσει και την δική μας επιτροπή αλλά και τις επιτροπές χωρών σε όλων τον κόσμο.

Οπως πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία, έτσι και τώρα στην απόφαση να επαναλειτουργήσουν τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας δεν είναι πάρα πολύ ισχυρά.

Ομως υπάρχουν πολλά έστω και ήπιας ισχύος επιχειρήματα τα οποία μας λένε ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία.

Η απόφαση της Επιτροπής

Ισως προκαταλαμβάνω τώρα την απόφαση της επιτροπής η οποία συνεδριάζει αυτή τη στιγμή γι αυτό το θέμα για να καλύψει κάποιες λεπτομέρειες και οι περισσότεροι από τους συναδέλφους συνηγορούν ότι τα σχολεία αυτή τη στιγμή μπορούν να ανοίξουν και πρέπει να ανοίξουν.

Το θέμα δεν είναι μόνον το επιδημιολογικό καθότι επιδημιολογικά είμαστε πάρα πολύ καλά, το Ρο είναι πολύ χαμηλό και δεν έχει επηρεαστεί καθόλου προς τα πάνω από τα υπόλοιπα ανοίγματα που έχουν γίνει και της άρσης των μέτρων.

Επομένως επιδημιολογικά είμαστε σε πολύ καλό σημείο αυτή τη στιγμή.

Από την άλλη μεριά γνωρίζουμε ότι ο ιός θα είναι για πολύ καιρό μαζί μας και άρα ούτε τον Σεπτέμβριο, ούτε τον Οκτώβριο θα λέμε ότι είναι πλήρως ασφαλές και δεν θα υπάρχει καθόλου ο ιός, ώστε να αφήσουμε τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο.

Ομως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας 3 σημαντικά πράγματα

1ον – Οτι τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουν. Διεθνώς έχει καταγραφεί ένας ελάχιστος αριθμός παιδιών που έχουν νοσήσει.

2ον – Οι επιπτώσεις της νόσου στα παιδιά επίσης είναι πάρα πολύ μικρές, της τάξεως του 0,01%.

3ον – Φαίνεται ότι ο ρόλος τους στη μετάδοση του ιού είναι χαμηλός.

Αρα η ζυγαριά κλείνει προς το άνοιγμα των σχολείων.

Παιδικοί Σταθμοί

Για τους Παιδικούς Σταθμούς θα υπάρξει οδηγία αντίστοιχη αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο.

____________________

Ο Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην ΕΡΤ

Επίσης ο Καθηγητής κος Γκίκας Μαγιορκίνης και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ, μιλώντας σε Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ σήμερα το απόγευμα, δήλωσε πως όσοι γονείς δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, όπου οι μαθητές θα βρίσκονται ανά ομάδες των τεσσάρων στα διαλείμματα.

Δείτε σχετικά

Δημοτικά: Οι τοποθετήσεις των ειδικών και της πολιτικής ηγεσίας εν αναμονή της απόφασης επαναλειτουργίας

Δείτε ακόμη

Πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης ΕΡΤ: Μαθαίνουμε στο σπίτι 25 έως 29.05.2020
Επαναλειτουργία δομών ΑμεΑ: Μια πρώτη δικαίωση του αναπηρικού κινήματος-Ανακοίνωση ΠΟΣΓΚΑμεΑ
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση