Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Επεισόδια στην Πανεπιστημιούπολη: Δηλώσεις Ν. Φίλη και Διδακτικού προσωπικού Φιλοσοφικής

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επεισόδια στην Πανεπιστημιούπολη: Δηλώσεις από τον Ν. Φίλη και τον Σύλλογο Διδακτικού Προσωπικού Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, αναφορικά με την εμφάνιση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας για πρώτη φορά στο ΕΚΠΑ.

Επεισόδια στην Πανεπιστημιούπολη

Αναφορικά με την ένταση και τα επεισόδια στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου, όταν φοιτητές επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ΕΚΠΑ, προέβησαν, σε δήλωση και ανακοίνωση αντίστοιχα, ο παρών στη συγκέντρωση των φοιτητών Τομέαρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ

Ακολουθεί η δήλωση του Ν. Φίλη

“Η κυβέρνηση της ακρίβειας και των υποκλοπών έκανε επίδειξη δύναμης έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ιλίσια. Πριν λίγο οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης απέναντι στους φοιτητές.
Πρόκειται για αντιπερισπασμό δύο ημέρες πριν αρχίσει η Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές. Η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας συναντά την ομόθυμη αντίδραση των πανεπιστημιακών και των φοιτητών. Πρόκειται για μια ακόμη όψη του κυβερνητικού αυταρχισμού και της επίθεσης στο Κράτος-Δικαίου. Θα αποκρουστεί!
Σήμερα υπήρξε μια άμεση απάντηση από πλήθος φοιτητών, οι οποίοι συνεχίζουν να συρρέουν μαζικά στην πανεπιστημιούπολη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αιφνιδιαστεί. Ας αναλογιστεί που κατέληξαν οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί που επέλεξαν να συγκρουστούν με τη Νεολαία. 
Ο πολιτικός τους χρόνος τελειώνει. Όλες και όλοι στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των πανεπιστημιακών. Απόψε, αύριο και όσο χρειαστεί”.

Η Ανακοίνωση του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ

Το μεσημέρι της 5ης Σεπτεμβρίου, πρώτης μέρας της εξεταστικής περιόδου για τη Σχολή μας, κλούβες των ΜΑΤ εμφανίστηκαν για να εγκαταστήσουν τις Ομάδες Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στην είσοδο της Ούλωφ Πάλμε της πανεπιστημιούπολης. Το ίδιο συνέβη και στο ΕΜΠ επί της οδού Κοκκινοπούλου. Όλα αυτά, δίχως να έχουν ενημερωθεί οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ, και προφανώς και του ΕΜΠ.

Μετά από μία ταραχώδη θερινή περίοδο, κατά την οποία ψηφίστηκε ένας νόμος που θεωρείται απαράδεκτος από το σύνολο των εκπροσώπων των Μελών ΔΕΠ και όχι μόνο, η κυβέρνηση αποφάσισε, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση και ενημέρωση, να προκαλέσει αναταραχή και να μην αφήσει την πανεπιστημιακή κοινότητα να ξεκινήσει ομαλά αυτήν την ούτως ή άλλως δύσκολη ακαδημαϊκή χρονιά, ενεργοποιώντας το νόμο περί πανεπιστημιακής αστυνομίας την πρώτη μέρα μιας ήσυχης, όπως διαφαινόταν, εξεταστικής περιόδου.

Το ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τονίζει εκ νέου την αντίθεσή του με την δημιουργία του θεσμού της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αμφισβητώντας τόσο τη χρησιμότητά του, όσο και τη δυνατότητα του σώματος να δράσει εντός της Πανεπιστημιούπολης.

– Καλούμε τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν εντολή για άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από την πανεπιστημιούπολη και για έναρξη διαλόγου με τις παν/μιακες αρχές  για το αν και κατά πόσο ένα τέτοιο σώμα (με τα δικαιώματα που του δίνει ο νόμος) θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της φύλαξης των ιδρυμάτων και την αύξηση του αισθήματος της ασφάλειας στις πανεπιστημιουπόλεις.

– Καλούμε την Σύγκλητο και τις πρυτανικές αρχές να πάρουν θέση απέναντι σε αυτήν την απροειδοποίητη εισβολή.

– Καλούμε τους συναδέλφους να υπερασπιστούν το Ελληνικό πανεπιστήμιο απέναντι σε κάθε απόπειρα εργαλειοποίησης του και στον αυταρχισμό.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Ε. Κ. Π. Α.

Ο Πρόεδρος                                               Ο Γραμματέας

Δημήτρης Δρόσος                                    Κώστας Γαγανάκης

Δείτε επίσης

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Προεδρικό Διάταγμα ΟΠΠΙ-Συγκρότηση, οργάνωση, λειτουργία, ρύθμιση θεμάτων προσωπικού 

Αιτήσεις φοιτητών για στεγαστικό επίδομα: Από 06 έως 08.09 για όσους δεν υπέβαλλαν αίτηση 

Εγγραφές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Ηλεκτρονικά από 1 έως 9 Σεπτεμβρίου 2022 

Εγγραφές επιτυχόντων Παράλληλου μηχανογραφικού για τα ΔΙΕΚ του ΥΠΑΙΘ και υποβολή αιτήσεων επιλογής 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση