Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: Υποβαθμισμένο και αυταρχικό το Πανεπιστήμιο της Ν.Δ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: Υποβαθμισμένο και αυταρχικό το Πανεπιστήμιο που μεθοδεύει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας | Ανακοίνωση.

ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Εργου του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το Πανεπιστήμιο όπως το οραματίζεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η Επιτροπή στην Ανακοίνωση αναφέρει πως βασικοί στόχοι της Νέας Δημοκρατίας είναι:
  • Η επαναφορά δοκιμασμένων και αποτυχημένων θεσμών,
  • Η έμμεση ιδιωτικοποίηση.
  • Η μείωση της χρηματοδότησης.
  • Το «κλείσιμο της πόρτας» σε χιλιάδες νέους υποψήφιους φοιτητές.

Δείτε αναλυτικά την Ανακοίνωση

26-Σεπτ-2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΚΕ* ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

* Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου

 Μικρό, φτωχό, υποβαθμισμένο και αυταρχικό το Πανεπιστήμιο που μεθοδεύει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

 Με επιστολή της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως προς τα Πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή κοινότητα ξεδιπλώθηκαν οι προθέσεις της νέας Κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται θα αποτελέσουν και τη βασική ατζέντα της επερχόμενης Συνόδου Πρυτάνεων.

Βασικοί στόχοι της Νέας Δημοκρατίας είναι η επαναφορά δοκιμασμένων και αποτυχημένων θεσμών, η έμμεση ιδιωτικοποίηση, η μείωση της χρηματοδότησης και το «κλείσιμο της πόρτας» σε χιλιάδες νέους υποψήφιους φοιτητές.

Η επαναλειτουργία των Συμβουλίων Ιδρύματος συνιστά σημαντική αντιδημοκρατική παρέμβαση, η οποία διευκολύνει τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη των Πανεπιστημίων.

Στο παρελθόν, τα Συμβούλια είτε διέπρεψαν στην υπονόμευση του «αυτοδιοίκητου» και της εγκαθίδρυσης διαρχίας με τις Πρυτανικές Αρχές, είτε έλαμψαν δια της παντελούς αδράνειάς τους. Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία επιβραβεύει την ομολογημένη από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, αποτυχία τους.

Για τη Νέα Δημοκρατία το Πανεπιστήμιο «κοστίζει» και στο πλαίσιο αυτό προωθεί την «αυτονομία» σε αντιδιαστολή με την «αυτοδιοίκηση» που ορίζει το Σύνταγμα, δρομολογώντας τη σταδιακή απόσυρση της Πολιτείας από την υποχρέωση της οικονομικής στήριξης των ιδρυμάτων.

Παράλληλα, διευκολύνει την εισχώρηση ιδιωτικών συμφερόντων, μέσω της ισχυρής εμπλοκής των Πανεπιστημίων σε επιχειρηματικές δράσεις και προγράμματα σπουδών υψηλών διδάκτρων, πλήττοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την ακαδημαϊκότητα.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, μερίμνησε για την εξασφάλιση και την ενίσχυση των δωρεάν μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Σήμερα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εκτός μνημονιακού πλαισίου, προωθεί το σχέδιο «δίδακτρα για όλους» και την άρση της θεσμοθετημένης απαλλαγής από τα δίδακτρα για τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Η Νέα Δημοκρατία απέτυχε να εκπληρώσει τη νεοφιλελεύθερή της εμμονή για την κατάργηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος.

Ωστόσο, ο στόχος να ενισχυθούν τα Ιδιωτικά Κολλέγια παραμένει ίδιος, ενισχύοντας τα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της απρόσκοπτης πρόσβασης όλων σε ποιοτική δημόσια εκπαίδευση.

Η εκπλήρωση αυτού του στόχου προϋποθέτει τις διαγραφές φοιτητών με το ασφυκτικό όριο του «ν+2», την εφαρμογή της «βάσης του 10» και αυξημένων βάσεων εισαγωγής κατά την κρίση των Τμημάτων.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των εισακτέων έως και κατά 25.000 ετησίως και συνακόλουθα, τον «αφανισμό» αρκετών Πανεπιστημίων της Περιφέρειας.

Η πρόσφατα θεσπισμένη ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ που αποτελεί τομή για τα ελληνικά δεδομένα και κεκτημένο δεκαετιών για την Ευρώπη πάει περίπατο με βάση τις εξαγγελίες της Υπουργού.

Την ίδια στιγμή, στα Ιδιωτικά Κολλέγια δεν θα απαιτείται καμία βάση εισαγωγής και δεν θα προβλέπεται καμία διαγραφή – μοναδική προϋπόθεση φοίτησης η καταβολή υψηλών διδάκτρων.

Σε λίγες ημέρες αναμένεται η κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή. Θα συνεχιστεί η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ που ξεκίνησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Θα διατηρηθεί η θεσμοθετημένη αναλογία 1-προς-1 μεταξύ αποχωρήσεων και νέων θέσεων;

Η ουσιαστική αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας απαιτεί τη σταδιακή αύξηση της δημόσιας δαπάνης, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος και τη χρηματοδότηση των υλικοτεχνικών υποδομών.

Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, οι καθυστερήσεις και η ακύρωση των διορισμών από την Κυβέρνηση συγκλίνουν προς το αντίθετο και όλα τα ερωτήματα προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο εύσχημα και καλά διατυπωμένα να είναι, δεν μπορούν να κρύψουν το ζοφερό μέλλον που σχεδιάζεται.

Νίκος Φίλης

Τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ

Βουλευτής Α’ Αθήνας

Μερόπη Τζούφη

Αν. Τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ

Βουλευτής Ιωαννίνων

 

Δείτε επίσης

Συνάντηση ΑΣΕΠ – ΣΥΡΙΖΑ: Εντός του 2019 οι Πίνακες για διορισμούς στην Ειδική Αγωγή

Ερώτηση 40 Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσβαση παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με εκπαιδευτικά ζητήματα Κυκλάδων

Αριθμοί προσλήψεων Β Φάσης: Εκπαιδευτικών ΕΑΕ-ΕΕΠ-ΕΒΠ

ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ – Υφυπουργός Παιδείας: Συνάντηση για κενά, διορισμούς, μεταφορές

Η Μερόπη Τζούφη για την εκπαίδευση προσφύγων «Στο Κόκκινο 105.5»

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Tελειόφοιτος φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τη δημοσιογραφία ασχολείται από το πρώτο έτος του πανεπιστημίου, όταν δημιούργησε την ερασιτεχνική ιστοσελίδα grislands στο πλαίσιο προπτυχιακού μαθήματος, ενώ στη συνέχεια αρθρογραφούσε στην αθλητική ιστοσελίδα Sportscasters, που δημιουργήθηκε από συμφοιτητές για τον ίδιο σκοπό. Το καλοκαίρι του 2019 εργάσθηκε για τρεις μήνες στην δημοσιογραφική ιστοσελίδα The Press Project, στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης.

Γράψτε μία απάντηση