Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου: Εκπαιδευτικό video και φύλλα εργασίας από “To Sakidio”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου: Εκπαιδευτικό video και προτεινόμενα φύλλα εργασίας πάνω σ αυτό από “To Sakidio” και τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Αίσωπο.

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου

Με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Αίσωπος από το  “To Sakidio”, παρουσιάζει ένα εκπαιδευτικό βίντεο, εξ ολοκλήρου σχεδόν κατασκευασμένο με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και τα προτεινόμενα φύλλα εργασίας πάνω σ αυτό.

Αναλυτικά

Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου;

Η 28η Οκτωβρίου είναι μέρα γιορτής για όλους τους Έλληνες, μια μεγάλη επέτειος του έθνους μας!

Οι εθνικές επέτειοι είναι η αφορμή να γνωρίσουμε την ιστορία μας, να προβληματιστούμε από τα ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν την ύπαρξη και την επιβίωσή μας ως έθνος και μέσα από αυτή να καλλιεργήσουμε την εθνική μας συνείδηση.

Στο βίντεο αυτό, τιμώντας την εθνική μας επέτειο, θα γνωρίσουμε τι γιορτάζουμε στις 28 Οκτωβρίου, τα γεγονότα και τις επιπτώσεις τους. Ακόμη θα αναρωτηθούμε:

 • Πώς έγινε ο β΄ παγκόσμιος πόλεμος;
 • Ποια η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο;
 • Γιατί λέγεται «επέτειος του ΟΧΙ» και τι σημαίνει για μας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες;
 • Γιατί γιορτάζουμε την έναρξη ενώ άλλες χώρες γιορτάζουν τη λήξη του παγκόσμιου αυτού πολέμου;
 • Ποιες επιπτώσεις είχε για τη χώρα μας ο πόλεμος του 1940;

Η 28η Οκτωβρίου συμβολίζει την ανθεκτικότητα και τη δύναμη του ελληνικού λαού σε αντίξοες συνθήκες. Ο εορτασμός της ενισχύει την πίστη στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ VIDEO

Το video «Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου;» που εντάσσεται στην κατηγορία ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ”, σχεδιάστηκε ώστε να αποτελέσει αφιέρωμα στη μεγάλη μας εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.

Μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό σε σχέδια εργασίας που αφορούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αλλά και άλλα γνωστικά αντικείμενα, όπως πχ. στη Γλώσσα, Ιστορία, Εικαστικά, ΓεωγραφίαΚοινωνική και Πολιτική Αγωγή.

Πιο συγκεκριμένα το video μπορεί ν’ αξιοποιηθεί:

 1. Ως μέρος διαθεματικών projects Δημοτικού με θέμα την ιστορική μνήμη και τις ιστορικές ευθύνες του ανθρώπου.
 2. Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών. Πχ. Γλώσσα, Ιστορία, Γεωγραφία, ΕικαστικάΚοινωνική και Πολιτική Αγωγή.
 3. Στη θεματική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων:Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη.

Υποθεματική: Ανθρώπινα δικαιώματα, Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα

Οι δραστηριότητες που ακολουθούν στα φύλλα εργασίας έχουν στόχο :

 • Κατανόηση της Ιστορίας: Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι μια από τις πιο σημαντικές περιόδους στην ιστορία του κόσμου. Διδάσκοντας την ιστορία του πολέμου, τα παιδιά κατανοούν τα γεγονότα που επηρέασαν τον κόσμο τότε και τώρα.
 • Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Ανάλυσης: Η διδασκαλία της ιστορίας του Παγκοσμίου Πολέμου βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες ανάλυσης, όπως την ικανότητα να αναγνωρίζουν αιτίες και συνέπειες, καθώς και να κρίνουν τη σημασία των γεγονότων.
 • Ενίσχυση Ταυτότητας και Πολιτισμού: Ο πόλεμος επηρέασε τις κοινωνίες παγκοσμίως. Διδάσκοντας την ιστορία του, τα παιδιά μαθαίνουν για τις διάφορες κουλτούρες που εμπλέκονταν στον πόλεμο και πώς αυτές οι κουλτούρες εξελίχθηκαν μετά τον πόλεμο.
 • Ενίσχυση της Συνείδησης και της Ευαισθητοποίησης: Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος προκάλεσε τεράστιο ανθρώπινο πόνο. Διδάσκοντας για τον πόλεμο, τα παιδιά ενισχύουν την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τις συνέπειες του πολέμου και τη σημασία της ειρήνης.
 • Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Έρευνας: Η ιστορία του Παγκοσμίου Πολέμου προσφέρει πληθώρα υλικού για έρευνα. Τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες έρευνας, ψάχνοντας για πηγές, αναλύοντας πληροφορίες και κατανοώντας τη σημασία της αξιολόγησης πληροφοριών.

Ειδικότερα με τη συμμετοχή της χώρας μας στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο επιδιώκουμε τα παιδιά:

 • Να γνωρίσουν την την εμπλοκή της Ελλάδας στην στορία του β΄παγκοσμίου πολέμου .
 • Να συνδέσουν την πρόσφατη με την μακρόχρονη ιστορία της χώρας μας.
 • Να εντοπίσουν τις αιτίες και τις επιπτώσεις του β΄παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.
 • Να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τον πόλεμο, την ειρήνη και τις ευθύνες του ανθρώπου.

Μπορείτε να κατεβάσετε ΕΛΕΥΘΕΡΑ τα προτεινόμενα φύλλα εργασίας πατώντας ΕΔΩ

___________________________________

Δείτε το video

Πότε και πώς ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος; – Ποια η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν; – Γιατί λέγεται επέτειος του ΟΧΙ; – Γιατί γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου; – Ποιες οι επιπτώσεις του για την Ελλάδα;

Δείτε επίσης

Πως θα εορτασθεί η 28η Οκτωβρίου 1940 στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά της χώρας 

Το σακίδιο-tosakidio: Αποθετήριο εκπαιδευτικών video με υλικό διδακτικής αξιοποίησης

ChatGPT-δωρεάν ηλεκτρονικό μάθημα: Πλήρης οδηγός-Περιγραφή βασικών χαρακτηριστικών και των περιορισμών του 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση