Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Επίδομα μητρότητας και αναπληρώτριες: Σε εξέλιξη το θέμα-Το επικρατέστερο σενάριο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επίδομα μητρότητας και αναπληρώτριες: Σε εξέλιξη το θέμα – Επίκειται συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας – Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι αναπληρώτριες για να λάβουν το επίδομα να πρέπει να έχουν το μίνιμουμ των ενσήμων το οποίο είναι το 200.

Επίδομα μητρότητας και αναπληρώτριες

“Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί είναι μια συγκεκριμένη περίπτωση, μας ετέθη το ζήτημα, έχει ήδη μεταφερθεί και επειδή είναι συγκεκριμένα τα δημοσιονομικά περιθώρια θα το δούμε και το ζήτημα αυτό. Και στις μισθωτές που έχουν το 9μηνο, δεν το είχαν πριν 2 χρόνια, ήταν 6 μήνες και το αυξήσαμε και σε μήνες και σε ποσό”.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κος Παύλος Μαρινάκης στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου 2024, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων της εκπομπής σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς.

Σε εξέλιξη το θέμα για τις αναπληρώτριες

Εξέλιξη σε σχέση με την προϋπόθεση για να λάβουν το επίδομα μητρότητας οι αναπληρώτριες αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες μέρες.

Το επικρατέστερο σενάριο

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνει συνάντηση με τον Yπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και το επικρατέστερο σενάριο είναι οι αναπληρώτριες για να λάβουν το επίδομα να πρέπει να έχουν το μίνιμουμ των ενσήμων το οποίο είναι το 200.

Aνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες

Υπενθυμίζουμε ότι άνοιξε η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr για τις αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες. Συγkεκριμένα η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας 9 μηνών, η οποία εκκινεί μετά τη λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ, και συγκεκριμένα μετά το πέρας 14 εβδομάδων από την επομένη του τοκετού.

Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023 και ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Για 9 μήνες το ποσό θα είναι 830 ευρώ ανά μήνα. Συνολικά θα είναι 7.470  ευρώ, δηλαδή καθαρά 706 ευρώ επί 9 μήνες, σύνολο 6.354 ευρώ, που αφορά ασφαλισμένες ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Οι προϋποθέσεις είναι να βρίσκονται ασφαλιστικά ενήμερες, να μην έχουν δηλαδή οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Θα έχει αναδρομική ισχύ και θα ισχύσει για όσες μητέρες έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023.

Η καταβολή θα ξεκινήσει από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης.

Τι έχει πει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επί του θέματος:

“Μία επέκταση της στήριξης της μητρότητας που την οφείλαμε και που πια έρχεται να διορθώσει μία αδικία, αφού πλέον δεν χωρίζουμε τις οικογένειες και τη μητρότητα σε διαφορετικές ταχύτητες. Για πρώτη φορά λοιπόν ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες θα λάβουν, καθαρά στο χέρι -αφαιρώντας φόρους και εισφορές- περίπου 8.754 ευρώ για 9 μήνες, δηλαδή περίπου 1000 ευρώ το μήνα -δηλαδή, 6.354 καθαρός βασικός μισθός για 9 μήνες συν 2.400 το αυξημένο πια επίδομα γέννας για το πρώτο παιδί. Το ποσό ανεβαίνει στα 9.054 αν πρόκειται για δεύτερο παιδί, 9.354 για τρίτο, και 9.854 για το τέταρτο! Θέλω να τονίσω ότι η χορήγηση του επιδόματος μητρότητας στις μη μισθωτές μητέρες έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή το δικαιούνται και όσες γυναίκες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν τη λήξη του 2023, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Υπό προϋποθέσεις μπορούν να το λάβουν και ειδικές κατηγορίες όπως μητέρες που υιοθέτησαν παιδιά, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις οι πατέρες ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης αρκεί να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Όλες οι πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Δ.Υ.Π.Α. Αξίζει να θυμηθούμε επίσης ότι η κυβέρνηση το 2022 επέκτεινε το επίδομα μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες στις μητέρες που εργάζονται ως μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, ώστε να είναι ανάλογο με αυτό των μισθωτών του δημοσίου τομέα. Και τον Οκτώβριο του 2023 συμπεριλάβαμε και τις μη μισθωτές. Χάρη στις πολιτικές αυτές η Ελλάδα βρίσκεται στην 2η θέση στον Ο.Ο.Σ.Α σε παροχές στήριξης της μητρότητας. Έτσι στηρίζουμε την οικογένεια. Όχι με μεγάλες λέξεις – αλλά με πράξεις!”

Δείτε σχετικά

Να αποκατασταθεί η αδικία που βιώνουν οι αναπληρώτριες μητέρες ζητά η ΠΟΣΕΕΠΕΑ 

Δείτε επίσης

Στοιχεία μη αναλήψεων-παραιτήσεων αναπληρωτών-Ποσοστά επί των προσλήψεων από το 2016-Νομοθεσία κυρώσεων | Πίνακες 

Οδηγός εκπαιδευτικού 2023-24: Ολα όσα αφορούν στους μόνιμους, νεοδιόριστους και αναπληρωτές 

Οδηγός ΕΕΠ-ΕΒΠ 2023-24: Ιστορική διαδρομή-προσλήψεις-διορισμοί-καθηκοντολόγια-νομοθεσία

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση