Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Επίδομα πληροφορικής στο Δημόσιο: Το δικαιούνται μόνον όσοι ανήκουν οργανικά σε κλάδους πληροφορικής

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επίδομα πληροφορικής στο Δημόσιο: Το δικαιούνται μόνον όσοι ανήκουν οργανικά σε κλάδους πληροφορικής, σύμφωνα με Απόφαση του Αρείου Πάγου.

Επίδομα πληροφορικής προβλέπεται μόνο για υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ανήκουν οργανικά σε κλάδους πληροφορικής, υπηρετούν κατά πλήρες ωράριο σε νομοθετημένες υπηρεσίες, διευθύνσεις, τμήματα ή κέντρα πληροφορικής και κατέχουν τα προσόντα που ορίζονται στο π.δ. 194/1988 (ήδη π.δ. 50/2001), σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο και την Απόφαση της Πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Συνεπώς, αυτό το επίδομα δεν καταβάλλεται σε άλλες ειδικότητες, όπως στους υπαλλήλους που είναι απλοί χρήστες Η/Υ.

Αναλυτικά η Ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την Απόφαση 5/2021 της Πλήρους Ολομέλειας

Ο χειρισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών από υπαλλήλους άλλων κλάδων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εκτός των ειδικών κλάδων πληροφορικής, δεν γεννά αξίωσή τους από αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Το επίδομα πληροφορικής προβλέπεται για τους ειδικευμένους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που ανήκουν οργανικά σε κλάδους πληροφορικής, υπηρετούν κατά πλήρες ωράριο σε νομοθετημένες υπηρεσίες, διευθύνσεις, τμήματα ή κέντρα πληροφορικής και κατέχουν τα προσόντα που ορίζονται στο π.δ. 194/1988 (ήδη π.δ. 50/2001), για όσο διάστημα απασχολούνται πλήρως και αποκλειστικά στις υπηρεσίες για τις οποίες έχει προβλεφθεί η ειδική θέση, ενώ προβλέπεται ρητά ότι αυτό δεν καταβάλλεται σε άλλες ειδικότητες, όπως στους υπαλλήλους που είναι απλοί χρήστες Η/Υ (άρθ. 8 ν. 2470/1997, 8 παρ. 8 ν. 3205/2003).

Οι ρυθμίσεις αυτές δεν παραβιάζουν την αρχή της ισότητας. Βάσει αυτών διακρίνονται οι υπάλληλοι, που έχουν ειδικά τυπικά προσόντα και κατέχουν οργανική θέση σε νομοθετημένη υπηρεσία πληροφορικής, προς τους οποίους προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος, από τους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές αλλά απλώς, λόγω της τεχνολογικής προόδου, χρησιμοποιούν Η/Υ κατά την παροχή της εργασίας τους σε διοικητική ή οικονομική θέση, όπως παλαιότερα χρησιμοποιούσαν τη γραφομηχανή ή την αριθμομηχανή, προς τους οποίους απαγορεύεται η χορήγηση του επιδόματος.

Λόγω των εξελίξεων που επέφερε η σύγχρονη τεχνολογία, ο Η/Υ έχει αντικαταστήσει την γραφομηχανή, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) εξυπηρετεί την αλληλογραφία παράλληλα με το ταχυδρομείο, οι φωνητικές συζητήσεις μπορεί να γίνονται μέσω τηλεφωνικής γραμμής ή του διαδικτύου, οι συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων με βιντεοδιάσκεψη ή τηλεδιάσκεψη κ.λπ.

Η αλλαγή απλώς του μέσου, με το οποίο εκτελείται ένα ανατεθέν και συμφωνηθέν καθήκον ή παρέχεται μία ανατεθείσα και συμφωνηθείσα υπηρεσία- εργασία, δεν συνεπάγεται αλλαγή της φύσης αυτών και, σε κάθε περίπτωση, δεν συνιστά άκυρη ανάθεση αλλοτρίων καθηκόντων, που θα μπορούσε να γεννήσει και αξίωση από τον αδικαιολόγητο πλουτισμό όσων απασχολούνται με την επεξεργασία στοιχείων και καταχώριση εγγραφών σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χωρίς ωστόσο να κατέχουν οργανικές θέσεις πληροφορικής και να πληρούν τα παραπάνω προσόντα.

Δεκτός ο σχετικός (από το άρθ. 560 αρ. 1 ΚΠολΔ) λόγος αναίρεσης κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, που, δικάζοντας ως Εφετείο, είχε δεχθεί αυτή την επικουρική βάση της αγωγής.

Η υπόθεση κρατήθηκε από τον Άρειο Πάγο και η αγωγή απορρίφθηκε και κατ΄ αυτή τη βάση της. Συμψηφισμός των δικαστικών εξόδων, διότι η ερμηνεία των κανόνων δικαίου, που εφαρμόστηκαν, ήταν ιδιαίτερα δυσχερής.

Δείτε επίσης

Αιτήσεις voucher 200 ευρώ από σήμερα Τετάρτη 11 Μαΐου-Ανοιξε η πλατφόρμα 

Αίτηση ΑΣΕΠ Προκήρυξης 3ΕΑ/2022 σε 12 βήματα από τον ΠΑΣΑΔ 

Εγχειρίδιο ΟΠΣΥΔ για υποβολή δικαιολογητικών Προκηρύξεων ΑΣΕΠ 1EA, 2EA, 3EA, 4EA, 5EA/2022

Εγκύκλιος: Μακροχρόνιες άδειες εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

2 Σχόλια

 1. Λέανδρος Μαλλιαρουδάκης σε

  https://www.taxheaven.gr/circulars/39501/areios-pagos-5-2021

  Μερικές φορές πρέπει να ψάχνουμε περισσότερο αυτά που δημοσιεύονται από δω και από κει.
  Αυτή ήταν μια υπόθεση του 2005!!! ,που υπάλληλοι του Πολυτεχνείου είχαν προσφύγει στο Πρωτοδικείο Αθηνών επειδή τους είχαν κόψει το επίδομα πληροφορικής. Τότε (το 2008) το Πρωτοδικείο τους είχε δικαιώσει και το πήραν. Και αναδρομικά μάλιστα. Τώρα , μετά από 15 χρόνια, ο Άρειος πάγος αναιρεί αυτή την απόφαση και λέει στην ουσία ότι καλά κάνανε και τους το κόψανε γιατί δε πληρούσαν τα κριτήρια για να το παίρνουν. Δεν ήταν υπάλληλοι κλάδου και ειδικότητας πληροφορικής δηλ. Κλπ κλπ.
  Τους ζητάει να επιστρέψουν τα χρήματα και να πληρώσουν και τα δικαστικά έξοδα.
  Ακριβώς ανάποδα τα πράγματα με όλα τα δημοσιεύματα που έχουν βγει αυτές τις μέρες σχετικά με αυτή την απόφαση, που κανεις δε διάβασε στην ουσία.
  Η απόλυτη ράδιο αρβύλα δηλαδή!!!!
  Το επίδομα αυτο κόπηκε από το 2015 με το νέο ενιαίο μισθολόγιο και δε πρόκειται να ξαναδωθει…….ποτεεεεεεεεε.

  • Βασίλης Βούγιας σε

   Αγαπητέ κύριε η ανάρτηση στο especial περιλαμβάνει την πρόσφατη ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μόνον.

Γράψτε μία απάντηση