Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Επιμόρφωση ομάδων δράσης για περιστατικά σχολικής βίας για την αξιοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επιμόρφωση ομάδων δράσης για περιστατικά σχολικής βίας για την αξιοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας – Εγγραφο του Γ.Γ. ΥΠΑΙΘΑ.

Επιμόρφωση ομάδων δράσης 

Με το με αριθμό πρωτ. 14640/10-2-2025 έγγραφο του Γ.Γ. ΥΠΑΙΘΑ κου Ι. Κατσαρού με Θέμα «Επιμόρφωση για την αξιοποίηση της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας εκ μέρους των μελών ομάδων δράσης, στελεχών εκπαίδευσης και αποδεκτών αναφορών για περιστατικά εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας σε επίπεδο σχολικής μονάδας και Δ/νσης Εκπ/σης», το οποίο εστάλη στις ΠΔΕ, ΔΙΠΕ, ΔΙΔΕ, Συμβούλους Εκπαίδευσης, ΚΕΔΑΣΥ και σχολικές μονάδες της χώρας, επισημαίνεται ότι στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα επιμόρφωσης https://stop-bullying.gov.gr/learn, που ανέπτυξε για το ΥΠΑΙΘΑ το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ), με σκοπό την υποστήριξη των επιμορφωτικών δράσεων που εκπονούνται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και το Ι.Τ.Υ.Ε., είναι διαθέσιμα τρία διαδικτυακά μαθήματα, δομημένα ως βιντεο-μαθήματα, τα οποία παρέχονται ως Self-Paced Cources, δηλαδή οι επιμορφούμενοι μπορούν να τα παρακολουθήσουν με τον δικό τους ρυθμό.

Η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα επιμόρφωσης είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και σύστημα εξ αποστάσεως, σύγχρονης και ασύγχρονης, επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, στελεχών εκπαίδευσης και αποδεκτών αναφορών για περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού.

Για τον έλεγχο της προόδου τους οι επιμορφούμενοι μπορούν να εφαρμόζουν δοκιμασίες (quizzes) αυτοαξιολόγησης.

Το εκπαιδευτικό υλικό συμπληρώνεται από ερωτήσεις/απαντήσεις και τα εγχειρίδια χρήσης των επιμέρους συστημάτων.

Αναλυτικότερα, προσφέρονται τα ακόλουθα μαθήματα:

 Μάθημα 1ο: Διαχείριση τρόπου καταχώρησης υπεύθυνων αποδεκτών αναφορών των σχολικών μονάδων

Το μάθημα απευθύνεται στους διευθυντές/προϊσταμένους των σχολικών μονάδων και αποσκοπεί στην κατάρτισή τους ως προς τις λειτουργίες του συστήματος διαχείρισης υπευθύνων αποδεκτών αναφορών σε επίπεδο σχολικής μονάδας προκειμένου να καταχωρηθούν προς χρήση των αποδεκτών αναφορών. Για την πρόσβαση στο μάθημα οι διευθυντές/προϊστάμενοι των σχολείων συνδέονται στην πλατφόρμα επιμόρφωσης με τους προσωπικούς λογαριασμούς που διαθέτουν στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Δ.Σ).

Για περισσότερες πληροφορίες οι Δ/ντές σχολείων επισκέπτονται τον ιστότοπο: https://stop-bullying.gov.gr/admin

Μάθημα 2ο: Διαχείριση μελών των Τετραμελών Ομάδων Δράσης

Το μάθημα απευθύνεται στους Διευθυντές Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και αποσκοπεί στην κατάρτισή τους ως προς τις λειτουργίες του συστήματος που αφορούν στην καταχώρηση των Τετραμελών Ομάδων Δράσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της αρμοδιότητάς τους. Για την πρόσβαση στο μάθημα οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης συνδέονται στην πλατφόρμα επιμόρφωσης με τους επίσημους λογαριασμούς των μονάδων τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Δ.Σ).

Μάθημα 3ο: Διαχείριση αναφορών για περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού

Το μάθημα απευθύνεται τόσο στους υπεύθυνους αποδεκτών αναφορών σε επίπεδο σχολικής μονάδας, όσο και στα μέλη των Τετραμελών Ομάδων Δράσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Αποσκοπεί στην κατάρτισή τους ως προς τις λειτουργίες του συστήματος διαχείρισης αναφορών περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Για την πρόσβαση στο μάθημα τα ανωτέρω μέλη συνδέονται στην πλατφόρμα επιμόρφωσης με τους προσωπικούς λογαριασμούς που διαθέτουν στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Δ.Σ).

Για περισσότερες πληροφορίες οι υπεύθυνοι αποδέκτες αναφορών σε επίπεδο σχολικής μονάδας για περιστατικά εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας και τα μέλη των Τετραμελών Ομάδων Δράσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης επισκέπτονται τον ιστότοπο : https://stop-bullying.gov.gr/investigate

Μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης κάθε μαθήματος παρέχεται η δυνατότητα λήψης πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης ύστερα από αξιολόγηση (quiz) που βαθμολογείται με τουλάχιστον 70% σε έως (3) προσπάθειες.

Δείτε επίσης

Επιτροπή για σχολική βία και εκφοβισμό: Τροποποιήθηκε η συγκρότησή της | ΦΕΚ

parco.gov.gr-Πως λειτουργεί: Τι προσφέρει στους γονείς-Video με οδηγίες ενεργοποίησης 

 Πρόσκληση ΕΠΠΑΙΚ 2025-26: Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης-Αιτήσεις από 24.02 έως 12.05 

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply