Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Επιστημονικό συνέδριο ΙΕΠ: “Αναζητώντας τη γνώση: Τα σχολικά εγχειρίδια στο Ελληνικό Κράτος”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επιστημονικό συνέδριο ΙΕΠ: “Αναζητώντας τη γνώση: Τα σχολικά εγχειρίδια στο Ελληνικό Κράτος” –  17 έως 19 Δεκεμβρίου 2021, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ).

Επιστημονικό συνέδριο ΙΕΠ

Επιστημονικό συνέδριο με τίτλο “Αναζητώντας τη γνώση: Τα σχολικά εγχειρίδια στο Ελληνικό Κράτος” διοργανώνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ).

Το συνέδριο θα διεξαχθεί

στις 17-19 Δεκεμβρίου 2021, με τη συμμετοχή έγκριτων πανεπιστημιακών δασκάλων και επιστημόνων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Αντικείμενο του συνεδρίου

θα αποτελέσει η κριτική προσέγγιση των διδακτικών εγχειριδίων της σχολικής εκπαίδευσης από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στα γνωστικά αντικείμενα της ελληνικής γλώσσας (αρχαίας και νέας), της λογοτεχνίας, της ιστορίας, των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών.

Που θα διεξαχθεί

Eφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων και παράλληλη ηλεκτρονική κάλυψη για όσους το παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα ανακοινωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

____________

Η Επιστημονική – Οργανωτική Επιτροπή

Ιωάννης Αντωνίου, δ.φ., Πρόεδρος ΙΕΠ

Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Βασίλης Γούναρης, Καθηγητής της Ιστορίας των Νεοτέρων Χρόνων, ΑΠΘ

Αντώνης Μαστραπάς, δ.φ., Σύμβουλος Α΄ ΙΕΠ

Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Παπυρολογίας, ΕΚΠΑ

Γεώργιος Τόμπρας, Καθηγητής Ηλεκτρονικής Φυσικής, ΕΚΠΑ

Φίλιππος Τσιμπόγλου, Δρ., Γενικός Διευθυντής Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Δημήτρης Χαραλάμπους, Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ΑΠΘ

Χαρά Χαραλάμπους, Καθηγήτρια Άλγεβρας, ΑΠΘ

Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου, ΕΚΠΑ

____________

Η αναγγελία του συνεδρίου από το ΙΕΠ

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) αναγγέλλει τη διεξαγωγή επιστημονικού Συνεδρίου, με τίτλο Αναζητώντας τη γνώση: Τα σχολικά εγχειρίδια στο Ελληνικό Κράτος, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η οργάνωση του Συνεδρίου,

η οποία γίνεται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σκοπό έχει την προβολή της ελληνικής εκπαίδευσης από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους έως τις ημέρες μας.

Αντικείμενό του θα αποτελέσει

η κριτική προσέγγιση των διδακτικών εγχειριδίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με εστίαση στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας (αρχαίας και νέας), της λογοτεχνίας, της ιστορίας, των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών.

Το Ελληνικό Κράτος, από τη σύστασή του και στη μακρά διάρκεια των 200 χρόνων, με γνώμονα τα επιτεύγματα της νεωτερικής σκέψης, είχε ως επιδίωξη τον εκσυγχρονισμό του.

Κύριος στόχος της πορείας προς τον ανεπτυγμένο κόσμο,

παρά τις αντίξοες συνθήκες που προέκυψαν κατά καιρούς, ήταν η ανάδειξη επιστημονικά καταρτισμένων στελεχών τα οποία θα ενίσχυαν την κοινωνική κινητικότητα και υπεύθυνων πολιτών που θα συνέβαλαν στον εκδημοκρατισμό της πολιτείας και στη συγκρότηση κράτους δικαίου.

Επιδίωξη του Συνεδρίου είναι

η διεξαγωγή διαλόγου μέσα από τις εισηγήσεις πανεπιστημιακών δασκάλων και επιστημόνων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο να αναδειχθούν οι κατευθύνσεις του εκπαιδευτικού συστήματος στη διάρκεια της ιστορικής του πορείας.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί

1719 Δεκεμβρίου 2021, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος(Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), με φυσική παρουσία των συμμετεχόντωνεφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουνκαι παράλληλη ηλεκτρονική κάλυψη για όσους το παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως.

Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σε εύθετο χρόνο.

Δείτε επίσης

Διημερίδα ΙΕΠ-Λογοτεχνία στη Δευτεροβάθμια: Σύνδεσμοι παρακολούθησης στο youtube
Η πανδημία μέσα μας: Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της COVID-19 εποχής: Διάλεξη του Καθηγητή Σ. Στυλιανίδη | Video
Κάφκα και Ελλάδα: Διεπιστημονικό συνέδριο από το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΕΚΠΑ

Πριν φύγετε

 Προϋπολογισμός προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021 Υπ. Παιδείας-888.893.000 € για 45.000 εκπαιδευτικούς
Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply