Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Επιστολή για ΣΔΕ: Τι ακριβώς συμβαίνει με τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επιστολή για ΣΔΕ: Τι ακριβώς συμβαίνει με τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας; – Πρωτοβουλία εκπαιδευτικών ΣΔΕ για την κατάσταση αυτών των σχολείων.

Επιστολή για ΣΔΕ

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΔΕ;

Είναι φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε καμία μέριμνα για αυτά τα σχολεία στο ξεκίνημα μιας ιδιαίτερα βεβαρημένης σχολικής χρονιάς.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας, ανοίγουν με 100 αποσπάσεις εκπαιδευτικών λιγότερες, μειωμένες δηλαδή, κατά 40%, μετά την αυθαίρετη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αυτά τα σχολεία σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει ορίσει η ίδια η Γενική Γραμματεία.

Το Υπουργείο Παιδείας

αντί να αυξήσει τον αριθμό των αποσπασμένων εκπαιδευτικών ώστε με την έναρξη των μαθημάτων στις 14 Σεπτέμβρη να σωθεί κάποιος από τον χαμένο χρόνο της περσινής χρονιάς, αποφάσισε να μην καλύψει ούτε καν τους βασικούς τρίωρους γραμματισμούς που διδάσκονται σε αυτά τα σχολεία.

Άφησε τους εκπαιδευόμενους αυτών των σχολείων και τους λίγους εκπαιδευτικούς που αποσπάστηκαν να περιμένουν αν και πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πρόσληψη των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, δηλαδή κατά τον μήνα Νοέμβριο.

Δεν φρόντισε

να στελεχώσει έγκαιρα τα Σ.Δ.Ε. με εκπαιδευτικούς ώστε να είναι δυνατή η εκπαίδευση των εκπαιδευομένων στη χρήση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τη στιγμή μάλιστα που την περσινή χρονιά δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια για τηλεκπαίδευση, σε αντίθεση με όλα τα άλλα σχολεία της επικράτειας.

Δεν φρόντισε

έγκαιρα για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας παρά έσπευσε την τελευταία στιγμή να συμπεριλάβει ειδική ρύθμιση για την καθαριότητα των Σ.Δ.Ε. και των ΔΙΕΚ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή στις 4 Σεπτεμβρίου (άρθρο 28).

Ενώ γνωρίζει

ότι σε αυτά τα σχολεία φοιτούν ενήλικες δεν φρόντισε να τα στελεχώσει με περισσότερους εκπαιδευτικούς, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις «σπάζοντας» κάποια μεγάλα τμήματα σε πολλά ΣΔΕ, στα οποία και οι αίθουσες είναι μικρές και ο αριθμός των εκπαιδευομένων μεγάλος.

 Δεν φρόντισε

ούτε για τον απαραίτητο εξοπλισμό (laptop, tablet κτλ) για τους εκπαιδευόμενους αυτών των σχολείων, πολλοί από τους οποίους είναι μέλη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Δεν φρόντισε

εν μέσω πανδημίας, να υπολογίσει και αυτά τα σχολεία για την προμήθεια των απαραίτητων μασκών αντισηπτικών.

Είναι φανερό

ότι συνεχίζεται η απαξίωση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, αφού μετά την οικονομική ένδεια των προηγούμενων ετών και την έλλειψη προσωπικού καθαριότητας σε πολλά από αυτά, το Υπουργείο αποφασίζει φέτος να τα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο με σοβαρά ελλείμματα και στο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Μόνο έτσι μπορεί να εξηγήσει κανείς αυτή την άνευ λογικής καινούργια απόφαση της Γενικής Γραμματείας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Σ.Δ.Ε.

 Δείτε επίσης

Διαμαρτυρία για αποσπάσεις ΣΔΕ: “Οι αποσπασμένοι είναι 100 λιγότεροι σε σχέση με την προ διετίας απόφαση”
Ερωτήσεις για Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Αντίλογος στην Επιστολή της Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών ΣΔΕ

 Δείτε ακόμη

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε ΣΔΕ 2020-21: Η Απόφαση με τα ονόματα των 163 εκπαιδευτικών
Κανονισμός Μητρώου Εκπαιδευτών ΙΕΚ Επαγγελματικής Κατάρτισης | ΦΕΚ
Κανονισμός Μητρώου ΣΔΕ Συμβούλων Ψυχολόγων και Σταδιοδρομίας και Εκπαιδευτικού Προσωπικού
Νέοι Προϊστάμενοι Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής-Δ/νσεων Σπουδών Α/θμιας και Β/θμιας-Αυτοτελούς Τμήματος Εκπ/σης προσφύγων
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση